”Tuntui hyvältä kuulla ihmisten laulaminen ylös kanttorintuolille saakka” – Kauneimmille joululauluille kokeiltiin Akaan kirkossa poikkeuksellista päivää

Kauneimpien joululaulujen tunnelma oli käsinkosketeltavan rauhoittava ja me-henkinen. Kuva: Pekka Mustonen

Akaalaisilla on joulun alla useita mahdollisuuksia päästä kajauttamaan kauneimpia joululauluja seurakunnan eri kirkoissa. Ensimmäinen tilaisuus järjestettiin poikkeuksellisesti jo 8. joulukuuta Akaan kirkossa, johon niitä saapui laulamaan pitkälti yli 200 henkeä.

– Perinteisesti kauneimmat joululaulut on laulettu Akaan kirkossa kolmantena adventtina. Samana päivänä on ensiksi ollut Lasten kauneimmat joululaulut -tilaisuus ja sitten illalla tämä. Nyt päätettiin kokeilla uutta, kun 8. joulukuuta oli sopivasti myös Sibeliuksen syntymäpäivä ja suomalaisen musiikin päivä, kertoo kanttori Juha Salmesvuori.

Kokeilu otettiin hyvin vastaan. Perjantai-iltana kirkkoon saapunut väki lauloi sydämensä kyllyydestä niin vanhoja kuin vähän uudempiakin joululauluja.

– Tuntui kyllä hyvältä kuulla ihmisten laulaminen ylös kanttorintuolille saakka. Kuulosti siltä, että ihmiset todella nauttivat laulamisesta ja yhdessäolosta, Salmesvuori sanoi.

Tilaisuuden juonsi seurakuntapastori Marja-Liisa Mäki. Yhteislaulujen lisäksi illan aikana kuultiin viisi Toijalan kirkkokuoron esittämää laulua.

Illan avasi suntio Harri Poutasen flyygelitorvella soittama Taas kaikki kauniit muistot. Viljo Kojon runoon sävelletty joululaulu on yli 90 vuotta vanha ja yksi suomalaisen jouluperinteen klassikoita.

Toijalan kirkkokuorossa laulaa vakituisesti 15-20 laulajaa. Tällä kertaa kuorolla oli viisi omaa laulunumeroa. Kuva: Pekka Mustonen

Radiosuosikit vaikuttavat

Kauneimmat joululaulut -tilaisuus on aina kanttorille ja kuorolle yksi vuoden vaativimpia iltoja, sillä kanttori on vetovastuussa läpi tilaisuuden. Siitä huolimatta Juha Salmesvuori ei nimitä iltaa raskaaksi vaan antoisaksi.

– Kyllähän se lämmittää kuulla ja nähdä se tunnelma. Tuntuu, että koronavuodet saivat meidät ihmiset entistä vankemmin muistamaan, että me ihmiset olemme samassa veneessä ja tarvitsemme toisiamme.

– Ihmisillä on kaipuuta olla yhdessä ja viettää yhdessä aikaa. Yhteislaulutilaisuudet ovat siihen hyvä tapa, Salmesvuori sanoo.

Mitä sitten nykyihminen mieluiten laulaa yhteislaulutilaisuuksissa? Juha Salmesvuori toteaa, että se, mitä juuri sinä vuonna kuuluu suosittujen esiintyjien laulamana radiosta, on myös suosittua kirkossa.

– Taivas sylissäni, Tulkoon joulu ja Sydämeeni joulun teen ovat suosikkeja perinteisten rinnalla. Itsekin pidän tuosta Sydämeeni joulun teen -tekstistä, vaikka kyllähän myös Sylvian joululaulu puhuttelee joulusta toiseen myös minua, kanttori sanoo.

Virpi Kankainen oli tullut lastensa Emilian ja Eetun kanssa. Osallistuminen oli Eetulle rippikoulutehtävä. Kuva: Pekka Mustonen

Rippikoulu toi Eetun kirkkoon

Toijalalainen Virpi Kankainen oli tullut laulamaan yhdessä lastensa Eetun ja Emilian kanssa.

– Kuusivuotias Emilia lähti siksi, että tykkää laulamisesta, mutta Eetu on täällä kyllä ihan puhtaasti siksi, että tämä on hänelle rippikoulutehtävä, Virpi-äiti totesi.

Perhe oli ensimmäistä kertaa laulamassa kauneimpia joululauluja. Virpi Kankainen kiitteli tunnelmaa ja arveli, että kerta ei jää viimeiseksi.

Toijalalaiset Ulla Jokinen ja Pirjo Rämä kertoivat tulleensa hakemaan tilaisuudesta leppoisaa joulutunnelmaa. Molemmilla oli oma suosikki joululaulujen joukossa:

– Minulle rakkain on Sylvian joululaulu, Pirjo Rämä sanoi.

– Minä taas tykkään kappaleesta Kodin kynttilät. Siihen liittyy tunteita ja muistoja lapsuudesta, totesi Ulla Jokinen.

Ulla Jokinen ja Pirjo Rämä löysivät kaipaamaansa rauhallista joulutunnelmaa Akaan kirkon yhteislaulutilaisuudesta. Kuva: Pekka Mustonen
Tänä vuonna Akaan kirkossa järjestettiin Kauneimmat joululaulut -tilaisuus poikkeuksellisen aikaisin, mutta väkeä tuli silti laulamaan runsain mitoin. Kuva: Pekka Mustonen