Sari Jaakola antaa vinkit jouluaskarteluihin lasten kanssa – Kukkaruukusta saa helposti joulukellon

Akaalainen Sari Jaakola sanoo, että jokainen oppii askartelemaan. Kuva: Pekka Mustonen

Joulunalla mieli kaipaa leppoisaa tekemistä, ja uskokaa tai älkää, askartelu tuo myös aloittelijalle enemmän mielenrauhaa kuin arvaakaan. Toisin kuin moni ajattelee, askartelu ei ole vaikeaa. Siitä saa niin onnistumisen iloa kuin hermoille lepoa.

Akaalainen Sari Jaakola on jo vuosia ohjannut kädentaitoryhmiä Valkeakoski-opistossa. Pyysimme häneltä vinkit neljään helppoon ja nopeaan jouluaskarteluun, jotka onnistuvat lasten kanssa.

Tähän tarvitaan pieni valmis savinen kukkaruukku. Se maalataan omalla tyylillä joko spreijaamalla tai muilla väreillä siveltimen avulla. Kuviot voit piirtää suoraan pohjamaalin päälle vaikka maalitusseilla. Ripustuslenkkiin voi laittaa puuhelmen tai kulkusen. Ruukussa on reikä pohjassa jo valmiiksi.

Tämä joulukello odottaa vielä lisää kuvioita kylkeensä, kun pohjamaali on spreijattu. Kuva: Pekka Mustonen

Lankalintu vaatii keskittymistä

Lankalintu on hieman vaikeampi, perinteinen askartelu. Siinä joutuu pohtimaan tekojärjestystä. Lintuun tarvitaan 20 senttimetrin pituisia langanpätkiä niin, että pöydällä on 80 kappaletta punaista, 40 kappaletta mustaa ja 50 kappaletta harmaata langanpätkää.

Lankoja kierretään 20 senttimetriä pitkän suorakaiteen ympärille ja leikataan molemmista päistä poikki. Siihen kierretään 40 kertaa punaista, 20 kertaa mustaa ja 25 kertaa harmaata. Mustat langat asetellaan punaisten päälle ja sidotaan langalla puolivälistä solmulla.

Sitten taitetaan mustat tiukkaan yhdelle puolelle ja sidotaan 8 senttimetrin päästä keskikohdasta. Lisätään nippu harmaita puolivälin jälkeen ja taitetaan punaiset langat linnun alle pyrstöä päin niin, että harmaat jäävät väliin. Sitten tehdään solmu ja tuodaan harmaat yhteen ja sidotaan taas kireälle.

Jos ohjeet tuntuvat vaikeilta, kannattaa kurkata nettiin ja laittaa hakusanaksi lankapunatulkku. Netistä löytää lankalinnusta jopa opetusvideoita.

Lankalintu näyttää monimutkaiselta, mutta onnistuu, kun seuraa ohjeita. Kuva: Pekka Mustonen

Huopakankaasta saa helposti ja näppärästi koristeita. Kangasta löytyy muun muassa markettien askarteluosastoilta. Huopakankaan sijaan voi käyttää väärinpestyä villapuseroa, joka on huovuttunut kuumassa lämpötilassa liian pieneksi.

Kankaaseen voi piirtää kaavan käyttäen hyväksi piparkakkumuotteja. Valmiin koristeen voi ripustaa kuuseen tai laittaa niitä kokonainen rivi roikkumaan ikkunaan.

Huopakoristeiden teossa voi käyttää apuna piparimuottia. Kuva: Pekka Mustonen

Helpoin tapa tehdä paperimassaa on vessapaperihylsyt, jotka on tarkoitettu hävitettäväksi veden mukana. Myös tavalliset pahvihylsyt käyvät. Vessapaperihylsyä liotetaan vedessä ja siitä tehdään massa Erikeeper-liiman avulla.

Sen jälkeen paperimassa painetaan piparimuotin sisään, massan paksuus pitää olla noin sentin paksuinen. Kun kuvio on kuivunut, sen voi maalata vaikka vesiväreillä tai liimata jouluista ohutta paperilautasliinaa sen pintaan.

Paperimassakoristeen voi maalata tai siihen voi liimata kiiltokuvan.