Pride-keskustelut ja oikeusprosessit korostavat kirkkoherran hakuilmoituksen viimeistä vaatimusta

Profile Image of Lukijalta

Ensimmäinen kauteni kirkkovaltuustossa alkoi 2003. Ehdolle asettuminen oli pitkällisen harkinnan tulos, koska en ollut mukana seurakunnan toiminnassa muutoin kuin satunnaisena kirkossa kävijänä.

Helpotukseni oli suuri, kun ensimmäisessä uusien valtuutettujen koulutustilaisuudessa kirkkoherra Kari Kauhanen kertoi pitävänsä hyvänä asiana sitä että, valtuustossa on mukana henkilöitä, jotka eivät ole muutoin aktiivisesti seurakunnan toiminnassa mukana. Heiltä voi saada hyviä vinkkejä toiminnan kehittämiseen, koska he katsovat toimintaa ulkoa päin.

Samaan aikaan aloitti Viialan seurakunnassa uusi kirkkoherra Ali Kulhia. Edeltäjiään vilkkaampana persoonana hän herätti runsaasti keskustelua. Kirkkovaltuuston varapuheenjohtajana pääsin tutustumaan hänen toimintaansa myös neuvostotyön kautta.

Toisella valtuustokaudellani Viialan seurakunta kasvoi Akaan seurakunnaksi ja päätöksiä tehtiin suurvaltuuston voimin. Tuolta ajalta ovat mieleeni jääneet pappivalinnat, koska lähes kaikilla ehdokkailla oli tohtoritutkinto. Työn ja kaupungin luottamustoimien yhdistämisen vaikeutuminen toi sen ratkaisun, että jäin suosiolla pois seuraavista kirkkovaaleista.

Viime syksynä oli otollinen hetki pyrkiä takaisin mukaan seurakunnan päätöksentekoon. Uusi aika oli edessä, kun Ali Kulhia irtisanoutui ja uuden kirkkoherran haku käynnistyi. Hakuilmoituksessa oli monipuoliset vaatimukset tehtävään valittavalle.

Vaalityöryhmän nimitysharkinnan vertailumuistio oli erinomainen ja toi hyvin esille hakijoiden vahvuudet. Vaatimukset henkilöstö- ja talousjohtamisesta sekä strategisen ajattelun ja tulevaisuuden visioinnista sopivat mihin johtajahakemukseen tahansa. Kokeneiden hakijoiden osalta näissä ei yleensä tule merkittäviä eroja.

Hakuilmoituksessa oli korostettu Akaan seurakunnan ainutlaatuisuutta kolmialueisuutensa vuoksi. Kullakin kylällä katsottiin olevan oma identiteettinsä ja sen tuovan moniarvoisuutta. Kirkkoherran tulee kyetä yhdistämään eri tekijät toimimaan yhteisen päämäärän eteen. Minulle näitä kirkkoherralle läheisiä tekijöitä ovat pyhien toimitusten tekijät, seurakunnan muut työntekijät sekä luottamushenkilöt ja vapaaehtoistyön tekijät.

Tämän kesän pride-keskustelut ja nostetut oikeusprosessit korostavat hakuilmoituksen viimeistä vaatimusta. Siina Akaan seurakunta edellyttää hakijoilta luterilaista uskonkäsitystä ja kokonaiskirkon tuntemusta. Työurani poliisin ja hätäkeskuslaitoksen palveluksessa ovat tuoneet minulle suvaitsevaisuutta ja ymmärrystä maailman muuttumisesta ympärillämme.

Akaan seurakunnan yhtenä strategisena kärkenä ensi vuodelle on viestintä. Tästä toiminnasta saimme ensimmäisen osoituksen Akaan Seudun mukana tulleen uudenlaisen seurakuntaviestin muodossa. Lehdessä on esitelty seurakunnan runsas joulunajan tapahtumatarjonta. Hyvinvointialueiden perustamisen jälkeen on kunnilla vastuu omalta osaltaan edistää terveyttä ja hyvinvointia. Näillä yhteistilaisuuksilla seurakunta kantaa oman kortensa kekoon.

 

Jouko Rytkönen

Kirjoittaja on Akaan kirkkovaltuuston jäsen