Antti Kraftin työ ja yrittäjyys jatkuu – Insinööritoimisto Sähkö Kraft täytti 40 vuotta

Antti Kraft muistuttaa, että yrittäjyys on ensimmäiseksi ja toiseksi työtä. Kuva Jarno Keskinen.

Sähköinsinööri Antti Kraft teki kaupparekisteriin ilmoituksen yrityksen perustamisesta lokakuussa 1983. Yritystä perustamassa ei ollut innokas poikanen vaan jo muutamassa sähköliikkeessä teknisenä johtajana ja osastopäällikkönä työskennellyt perheenisä.

– Silloin oltiin tilanteessa, että työt olivat loppumassa ja jotain piti keksiä, kun perhettäkin oli, Antti Kraft muistelee.

Alkuun Kraftin yritys eli Insinööritoimisto Sähkö Kraft toimi yrittäjän kotona, mutta se peli puhallettiin poikki nopeasti.

– Eihän se ollut perheelle mukavaa, kun asiakkaat tulivat meille kotiin. Sitten vuokrasin yritykselle toimitilat Mustanportintieltä kerrostalon toisesta kerroksesta ja lopulta vuonna 1987 päädyin näihin nykyisiin tiloihin Ylpöntielle, Antti Kraft kertoo.

Myymäläpuoli tuli mukaan vasta Ylpöntiellä. Siihen saakka yrityksen toimiala oli suunnittelu ja asennus. Tänä päivänä noin puolet liikevaihdosta tulee yksityishenkilöille tehdystä suunnittelusta ja asennuksesta ja puolet yrityksille tehtävistä töistä.

Isä suunnittelee, pojat asentavat

Sähkö Kraft on puhtaasti perheyritys. Palkkalistoilla on Antti Kraftin ohella kaksi hänen neljästä pojastaan, Henry ja Hans. Antti suunnittelee, sitten pojat asentavat.

– Näin ei toki ole aina ollut, ulkopuolisia on ollut töissä enimmillään kolme. Itsekin olen kyllä kiertänyt asennustyömailla, ruuvimeisseli pysyy kädessä edelleen.

Yrityksen kasvattaminen mahdollisimman suureksi ei ole koskaan ollut Kraftin tavoite. Hän kuitenkin uskoo, että yrityksen kasvattaminen olisi saattanut onnistua melko helpostikin.

– Mutta kasvun ja sen kasvaneen yrityksen ylläpitäminen eivät ole niin yksinkertaisia asioita. Lisäksi tässä toimitaan melko pienellä paikkakunnalla, jossa töiden määrä on rajallinen, Kraft näkee.

”Työ kuin työ otetaan kiitoksella vastaan”

Asennuskohteista voidaan mainita muun muassa Viialan kirjaston sähköasennustyöt. Referenssilistalla on useita muitakin monelle tuttuja kohteita. Yksi merkittävä ja mielenkiintoinen suunnittelutyö oli myös UPM:n keskusarkisto Valkeakoskelle.

– Pellavatehtaan ja Kotipizzan tilojen suunnittelu ja asennus tehtiin avaimet käteen -periaatteella. Ylpönpihan päiväkoti ja useita Akaassa sijaitsevia tehdashalleja on suunniteltu meillä.

Suunnittelutyötä on tehty Akaan ulkopuolellekin, esimerkiksi Tampereen ja Laihian suuntiin. Toijalassa ja Kylmäkoskella seisoo myös monta rivitaloa, joiden sähkösuunnittelu on Ylpöntiellä tehty. Vaikka osa asiakkaista on isoja, lähtevät Sähkö Kraftin asentajat yhtä hyvin asentamaan vaikka pistorasiaa.

– Omakotitaloja on suunniteltu paljon. Kaikennäköisiä saneeraustöitä on tehty paljon. Työ kuin työ otetaan kiitoksella vastaan.

Sähköalalla tietyt perusperiaatteet pysyvät muuttumattomina. Antti Kraft näkee suurimpien muutosten tapahtuneen materiaalipuolella. Sitä osaa työstä joutuu jatkuvasti opiskelemaan, kun uusia tuotteita tulee tiuhaan.

– Muuten jää jälkeen. Suunnittelun puolella otin ensimmäisen suunnitteluohjelmiston käyttöön vuonna 1996. Ohjelmistopuolikin tietysti muuttuu jatkuvasti.

”Ensimmäiseksi ja toiseksi yrittäjyys on kovaa työtä”

Antti Kraft ei ole katunut päätöstään ryhtyä yrittäjäksi, vaikka ennen vuotta 1983 hän ei ollut ikinä edes ajatellut ryhtyvänsä yrittäjäksi ja vaikeitakin aikoja kuten 1990-luvun lama on kohdalle osunut.

– Kovan harkinnan jälkeen sitten päädyin ammatinharjoittajaksi. Se oli raskas päätösprosessi. Hyppäys lähteä palkkalistoilta yrittäjäksi on valtava. Ne ovat kaksi ihan eri maailmaa. Ei ole organisaation tukea, joutuu itse päättämään, Kraft kuvaa.

Antti Kraft sanoo, että yrittäjyys on ensimmäiseksi ja toiseksi kovaa työtä. Yrittäjä ei ole lähtenyt mainostamaan yrittäjyyttä oikeana ratkaisuna omalle jälkikasvulleen.

– En ole yhdellekään pojalleni sanonut, mitä heidän tulee elämässään tehdä. Joka ikisellä tulee olla oma vapaus valita, mitä haluaa tehdä. Yrittäjyyttä voi kuitenkin suositella sellaiselle ihmiselle, joka osaa asennoitua työntekoon ja näkee, että työ ja periksiantamattomuus työnteon suhteen on välttämätöntä, vaikka olisi väsynytkin. Eikä täydellisesti voi onnistua, huonoja hetkiä tulee ja epäonnistumme, Kraft muistuttaa.

Antti Kraft kertoo arvostavansa erittäin korkealle myös sen, että hänet on valittu Toijalan Vuoden yrittäjäksi vuonna 2007.