Rengas Center ja tuunauspaja muuttivat pääväylän varteen

Arttu Käpylä (vas.), Saku Jokinen ja Ilari Käpylä palvelvat nyt rengasasiakkaita osoitteessa Hämeentie 92. Kuva: Mikko Peltoniemi

Kun Risto ja Minna Kalliainen myivät puoliksi omistamansa MR-Myynnin vuonna 2018 Ville Käpylälle ja neljälle muulle ostajalle, yritys pyöritti Akaan Rengas Centeriä Toijalan Hallamäentiellä ja teki muun muassa rengas- ja pienkonekauppaa ja pienkoneiden huoltoja. Tähän syksyyn saakka Käpylän veljekset jatkoivat toimintaa vanhassa paikassa, mutta autojen ja pienkoneiden huollot olivat jääneet pois jo alkuvaiheessa.

– Päätimme keskittyä henkilöauton, pakettiauton ja maatalouspuolen renkaisiin, koska huoltohommissa pitäisi olla aika laajasti sen alan ammattitaitoa, Ilari Käpylä kertoo.

Muuttoa Hallamäentietä väljempiin tiloihin suunniteltiin hyvä tovi, ja se toteutui tänä vuonna kevät- ja syyssesonkien välissä. Nyt renkaita vaihdetaan ja säilytetään Hämeentiellä entisen autokaupan tiloissa, padelhallin ja Toijalan Värikaupan välissä.

– Huomasimme, että tässä on tyhjä paikka, joka palvelisi meitä hyvin, koska tässä on korkea tila ja isot nosto-ovet. Vuosi tai puolitoista sitten kävimme ensimmäisen kerran tätä katsomassa, Ilari ja Arttu Käpylä kertovat.

Ilari Käpylä (vas.) Saku Jokinen ja Arttu Käpylä kertovat, että rengashotellissa on tällä hetkellä 450 sarjaa renkaita, ja tilaa on yhteensä noin 500 sarjalle. Kuva: Mikko Peltoniemi

Ihmiset olleet ajoissa liikkeellä

Tavaraa tuotiin Hallamäentieltä Hämeentielle noin 40 kuorma-autollista, sillä myytävien renkaiden lisäksi paikkaa vaihtoi noin 450 rengashotellissa säilytyksessä olevaa rengassarjaa.

– Kuukauden kun muuttoa teki, tiesi tehneensä, Ilari kuvailee.

Artun mukaan uudet tilat ovat valoisat, ja syyssesongin työt ovat muutenkin alkaneet uudessa paikassa hyvin.

– Vaikka on vain yksi nosto-ovi ja sisällä kaksi nosturia ja tunkit, autojen ajelu on sujunut yllättävän kivuttomasti.

Ilari kertoo uusiakin kasvoja näkyneen mukavasti ja kehuu ihmisiä siitä, että tässä sesongissa he ovat olleet hyvissä ajoin liikkeellä, vaikka lunta ei ole vielä ollut maassa.

Henkilöauton renkaita ostavat asiakkaat ovat pitkälti paikallisia, kun taas maatalousrenkaista 90 prosenttia myydään verkkokaupassa ja ne lähtevät asiakkaille suoraan maahantuojan varastosta.

Akaan Rengas Centerin ja Akaan tuunauspajan uudet tilat ovat Hämeentiellä entisen autokaupan paikalla, padelhallin naapurissa. Kuva: Mikko Peltoniemi

Tuunauspajalle uusi startti Hämeentiellä

Pian sen jälkeen, kun Käpylät aloittivat Akaan Rengas Centerin pyörittämisen Hallamäentiellä, Arttu Käpylä käynnisti samoissa tiloissa Nuorten tuunauspajan toiminnan. Ajatus oli syntynyt toukokuussa 2018, kun Arttu osallistui Toijalan yhteiskoululla pidettyyn Päihdeiltaan, jossa käsiteltiin nuorten päihteiden käyttöä Akaassa ja muualla Pirkanmaalla.

Tilaisuus sai hänet kehittämään ohjelmaa perjantai-iltoihin, jolloin tekemisen puute ja päihteiden houkutus voivat olla nuorilla suurimmillaan.

– Olen itse väkerrellyt täällä iltaisin kaikenlaista ja ajattelin, että tätä nuoret varmasti tykkäisivät tehdä, mies taustoitti Akaan Seudussa lokakuussa 2018.

Ajatuksena oli, että toiminta jatkuisi useamman vuoden, ja näin on myös käynyt. Uusissa tiloissa Hämeentiellä on nyt kokoonnuttu kolme kertaa, ja samalla tuunauspaja on siirtynyt perjantailta torstai-illalle.

– Tämän on vähän kuin uusi startti. Paikka soveltuu tähänkin hyvin, mutta talvella haasteena on se, että tila, jossa autot nostetaan, on kylmä. Toinen tila, jossa rengaskoneet ovat, on onneksi lämmin.

Tuunauspajassa on tänä syksynä käynyt keskimäärin viitisentoista nuorta, ja vetäjinä ovat Arttu Käpylän lisäksi edelleen hänen vaimonsa Aino Käpylä sekä Markus Mäkinen ja Heikki Järvinen.

– Pyrimme aina olemaan kaikki paikalla, Arttu kertoo.

Tuunauspajan nuorten pidempiaikainen projekti on ollut Volvo, johon nuoret innostuivat asentamaan turbon ja jolla on ajettu muun muassa Kaanaassa, Daytona Circuit Akaalla sekä talvella jääradalla ja paikallisen maanviljelijän pitämällä radalla.

– Ajopäivän jälkeen on aina aika homma saada se ajokuntoon. Mutta on hienoa, että olemme saaneet käydä kaikkialla ilmaiseksi ajamassa.

Volvoa enemmän tuunauspajalla on keskitytty nuorten omiin projekteihin kuten mopoihin ja mopoautoihin.

– Jos saamme vaikka skootterin lahjoituksena, se laitettu kuntoon ja annettu jollekin pajalaiselle, Arttu Käpylä kertoo.

Tuunauspaja on tarkoitettu pääasiassa 12–18-vuotiaille nuorille, ja Akaan kaupunki tukee toimintaa sekä syys- että kevätkaudella 2500 eurolla. Yksityisiltä saatavien lahjoitusten ansiosta rahaa on vuosittain käytössä yhteensä noin 7500–10 000 euroa.