Jenni Aimolahti pukeutuu pupuksi ja kannustaa lapsia liikkumaan – Yrittäjä löysi Akaasta kaipaamansa asian

Huvipupuna tunnettu Jenni Aimolahti on koulutukseltaan liikunnanohjaaja (amk). Huvipupu-yritystoiminnan hän aloitti vuosi sitten syksyllä. Kuva: Tarja Antola

Jenni Aimolahti rakasti jo pienenä satuhahmoja, naamiaisia ja liikuntaleikkejä. Nyt 33-vuotias Aimolahti on liikunnanohjaaja (amk) ja liikunta- ja elämyspalvelu Huvipupun yrittäjä, joka liikuttaa ja viihdyttää lapsia satuhahmoksi pukeutuneena. Huvipupun slogan on Lasten liikunnan juhlaa.

Aimolahti kertoo haluavansa tarjota lapsille matalan kynnyksen liikuntaa, jossa tärkeintä on liikkumisen ilo.

– Lapsille on paljon tarjolla kilpailuhenkistä harrastusliikuntaa, jossa nimenomaan paine kehittyä ja kilpailullisuus tuntuvat olevan avainsanoja. Mutta jos sellainen ei kiinnostakaan, lapsi jättää herkästi harrastuksen tai jää vaihtopenkille, eikä liikuntaharrastus aja asiaansa.

Aimolahti esiintyy Huvipupun tai jonkin muun satuhahmon roolissa erilaisissa tilaisuuksissa sekä järjestää valmiita tapahtumia avaimet käteen -periaatteella. Omana itsenään hän ohjaa Makeeta Harrastamista -kerhoja Akaan kouluilla.

Aimolahti on julkaissut myös liikuntaan kannustavan lastenkirjan ja laulanut Huvipupun tunnuslaulun, joka on Aimolahden 2,5-vuotiaan Jasper-pojan suosikki.

Aimolahti toivoo, että Huvipupun ohjaamat liikuntatuokiot innostavat lapsia liikkumaan.

– Kun lapset liikkuvat yhdessä Huvipupun kanssa ja tekevät hauskoja juttuja, se toivottavasti kantaa hedelmää myöhemminkin ja antaa varsinkin liikkumattomille lapsille oivalluksen siitä, että liikkuminen onkin hauskaa. Palloa ei tarvitsekaan potkia tietyllä tavalla vaan voi kehittää jotain omaa.

Jenni Aimolahti esiintyi mehiläisen asussa Akaa-Volleyn kauden ensimmäisessä kotipelissä 9. lokakuuta Akaa Areenalla. Kuva: Tarja Antola

Lasten on helppo lähestyä satuhahmoja

Ajatus lapsia liikuttavasta pupusta alkoi kehittyä, kun Aimolahti opiskeli korona-aikana liikunnanohjaajan ammattikorkeakoulututkinnon. Aiemmalta koulutukseltaan hän on liikuntaneuvoja. Opinnäytetyötä tehdessään Aimolahti huomasi, että hahmoilla on vielä paljon potentiaalia Suomessa.

– Lapset tarvitsevat esikuvia, ja satuhahmot ovat sellaisia, joita lasten on helppo lähestyä – helpompi kuin tuntematonta aikuista. Hahmon kautta kommunikoiminen on helpompaa ja inspiroivampaa myös itselleni.

Aimolahti halusi kehittää hahmon, joka olisi halittava, ajankohtainen ja lapsille tuttu ja jonka asussa liikunnan ohjaaminen olisi mahdollista.

– Minun on saatava ohjata ilmein, elein ja sanoin, Aimolahti kertoo.

Lietolainen Reetta Tursas (vas.) ja akaalaiset Jenni Aimolahti ja Sanna Leskinen (oik.) viihdyttivät lapsia keväällä Viialan markkinoilla. Kuva: Pekka Mustonen.

Akaasta löytyi yhteisöllisyyttä

Aimolahdella on myös aiempaa kokemusta yrittämisestä. Vajaa kymmenen vuotta sitten hän ohjasi liikunta-alan yrittäjänä eri-ikäisiä Tampereella. Sen jälkeen hän reissasi maailmalla ja kävi Australiassa, Cookinsaarilla Oseaniassa ja Los Angelesissa Yhdysvalloissa.

Aimolahden perhe muutti vuosi sitten kesällä Lempäälästä Toijalaan, josta Jennin puoliso Jukka Aimolahti on kotoisin. Aimolahdet löysivät kodin Uudestakylästä.

– Aviomiestä ei saisi enää kirveelläkään pois Toijalasta, Jenni Aimolahti nauraa.

Alun perin Porista lähtöisin oleva Jenni on asunut monella paikkakunnalla, joista Tampereella vierähti yli kymmenen vuotta. Hän on yllättänyt, kuinka hyvin on itsekin kotiutunut Akaaseen.

– Täällä on tietynlaista yhteisöllisyyttä, jota olen kaivannut elämääni.

Lapsena Jenni Aimolahti tykkäsi hahmoleikeistä. Kuvassa Huvipupu vuodelta -95. Kuva: Jenni Aimolahden arkisto.