Pysähdy hetkeksi: Turvamiehen tarpeeksi leveät hartiat

Profile Image of Jarno Keskinen

Seitsemäs luokka oli minulle haasteellista aikaa. Pieni kyläkoulu vaihtui kouluun, jossa yli 700 oppilasta suoritti oppivelvollisuuttaan. Myös lukion oppilaat olivat samassa rakennuksessa. Ihmisiä oli paljon. Muistan maalaispojan turvattomuuden ja voimattomuuden tunteen, kun Laukaan keskustan kaverit tulivat vaatimaan karkkipussiani, niitä irtokarkkeja, jotka olin viimeisillä rahoillani Herkku-Vakasta ostanut. Ojensin karkkipussini heitä kohden, kunnes tapahtui jotain yllättävää. Lukiossa ollut veljeni sattui paikalle, pyysi kaverit sivummalle ja minä sain pitää karkkipussini. Sen sekä seuraavan lukuvuoden minua auttoi usein se seikka, että Heinosta ei voi kiusata, koska hänellä on isoveli lukiossa. En kertonut kenellekään, että veljeni Jouko oli siirtynyt yksityisoppilaaksi ja työelämään aika pian tuo karkkipussiepisodin jälkeen.

Isoveljeni auttoi minua selviämään vaikean yläasteen läpi. Kuka turvaa sinun selustaasi arjen tuulissa? Missä on sinun turvasi? Veljeni leveät hartiat auttoivat minua selviämään kiusaajien kynsistä. Onko sinulla sellaista turvaajaa, jolla olisi tarpeeksi leveät hartiat? Tämän ajan kivuissa ja murheissa meillä kannattaa olla sellainen turva, joka kestää. Raamatusta löydämme parhaimman ja kestävimmän turvan. Raamattu ohjaa ja kehottaa meitä turvaamaan Jumalaan ja Hänen poikaansa Jeesukseen. Jeesus toteaa itse ennen taivaaseen lähtöään, että maailmassa te olette ahtaalla, mutta minä olen voittanut maailman. Raamattua lukiessa meille selviää, mitä muutakin Jeesus voitti. Hän voitti synnin, kuoleman ja sielunvihollisen. Jeesus on siis oikeasti ainoa, jolla on riittävän leveät hartiat pelastamaan meidät.

Usko Jeesukseen tuo elämään kestävän perustuksen ja turvan. Tämä perustus tulee Jumalalta, sillä itse emme voi sitä ansaita. Voimme sanoa, että Jeesus auta ja Hän auttaa. Pienelle, keskeneräiselle ja syntiselle ihmiselle näytetään Jeesuksen risti. Siellä tapahtui täydellinen teko. Synnitön ja puhdas kärsi ja kuoli koko ihmiskunnan puolesta, jotta meidän ei tarvitse joutua kuolemassa hukkaan, vaan me saamme elää ikuisesti.

Tässä on apu ja turva silloin kun pelottaa, kun yksinäisyys vaivaa tai ahdistus käy liian suureksi. Saat turvautua Jeesuksen ristin työhön. Ristiltä saadun armon ja armahduksen perusteella riität ja kelpaat Jumalalle. Ristin tähden saat elää tänään vapaana ja saat elää iankaikkisesti. Tässä syitä miksi Jeesus on paras turva ja miksi vain hänellä on riittävän leveät hartiat pelastamaan meidät.

Jos tuleva syksy tuntuu pelottavalta tai huolestuttavalta, älä jää yksin miettimään, miten pärjään ja miten riitän, vaan luota Jeesukseen ja siihen mitä ristillä tapahtui. Sieltä saat parhaat turvan tähän hetkeen ja tulevaisuuteen, aina taivasta myöten. Turvaa siis uskossa häneen.

Juha Heinonen

Kirjoittaja on Akaan seurakunnan kirkkovaltuutettu