Taltuta kierrätyskaaos – pienessä asunnossa jakeiden kätkeminen vaatii kekseliäisyyttä

Jätelokerot kannattaa jakaa sen mukaan, mitä ne vievät tilaa, eikä automaattisesti laittaa suurinta astiaa sekajätteelle. Kuva: Seppo Kummala

Kerrostalokaksion keittiön tiskiallaskaapissa pönöttää lähes tyhjä sekajäteastia rinnallaan vähän täydempi biojäteastia. Ympärillä kosolti tyhjää, siistiä ilmatilaa. Tiskiallasta ympäröivä pöytätaso on yhtä sekamelskaa, vaikka astiat ovat kauniissa järjestyksessä tiskikoneen uumenissa. Pöytätason täyttävät huuhdellut metallipurkit, pakkausmuoveista pullottavat pussit ja erilaiset lasipurkit.

Kierrätystä on opeteltu jo hyvä tovi, mutta kovin esteettisiä ratkaisuja pienessä keittiössä kaikkien kierrätysjakeiden säilyttämiseen ei ole. Pirkanmaan Jätehuolto Oy:n ympäristökouluttaja Päivi Koro naurahtaa kuullessaan artikkelin aiheen.

– Tämä on tuttu ongelma, joka nousee usein esiin asiakkaiden kanssa keskustellessa.

Ratkaisut sen sijaan ovat vaikeampia, sillä etenkin uusissa asunnoissa säilytystilat tehoneliöasunnoissa käyvät vähiin.

– Monessa uudessa kerrostaloasunnossa ei ole edes keittiötä, vaan keittotila on osa olohuonetta. Kyllähän siinä saa mielikuvitusta käyttää, että saa kierrätettävät piiloon. Eiväthän ne kivalta näytä pöytätasoilla.

Päivi Koro on paitsi kuullut ongelmasta, myös ratkaisuista, joita asukkaat ovat kierrätysjakeille keksineet. Perusongelma on, että perinteiset kaksi ämpäriä (bio- ja sekajäte) eivät riitä, ja ne vievät suhteessa liian paljon tilaa.

Nykyisin keittiön vetolaatikoihin voi sovitella eri kokoisia keräysastioita tarpeen mukaan. Kuva: Seppo Kummala

Oman kierrätysjärjestelmän voi rakentaa pohtimalla kierrätettäviä vaikka niiden vaatiman tilan mukaan.

– Pakkausmuovia kertyy melkoisesti, se vaatii melko ison tilan. Kierrätysmuovin voi kerätä muovipussiin, mutta muuten eri muovilaatuja ei tule sekoittaa. Esimerkiksi muovipulloon ei saa ujuttaa muita muoveja. Sen sijaan vaikka samanlaiset jugurttipurkit tai keskenään samanlaiset pakkaukset kannattaa pakata sisäkkäin.

Kartonkipakkaukset vievät myös tilaa, mutta tilan ei tarvitse olla korkea, kun pakkaukset litistää. Litistäminen myös vähentää kartonkikeräysastian tyhjennystarvetta. Kokonaiset pahvilaatikot täyttävät sen nopeasti.

Kierrätysjakeita on kaiken kaikkiaan helposti toistakymmentä, kun erottelee kierrätysmuovit, kartongit, paperit, biojätteen ja lukuisat pienemmät, kuten lasi- ja metallijätteen ja vaikkapa paristot sekä SE-romun.

Päivi Koro vinkkaa pohtimaan kierrätettäville jakeille sellaiset säilytystilat, että ne ovat helposti käytettävissä, mutta näkymättömissä.

– Nykyisin jokaisen kerrostalon pihassa on keräysastiat lähes kaikille kierrätystuotteille, joten säilytystilan ei tarvitse olla suuri, kun ottaa tavaksi tyhjentää ne vaikka kerran viikossa.

– Kierrätysmateriaalit ovat lähes tuoksuttomia, joten niille voi tehdä vaikka pienen jätelipaston.

Säilytyspenkki parvekkeella voi toimia myös kierrätysjakeiden piilopaikkana. Kuva: Seppo Kummala

Ratkaisu voi löytyä myös keittiön ulkopuolelta.

– Niissä uusissa pienissäkin kerrostaloasunnoissa on nykyisin varsin tilava lasitettu parveke. Joku on keksinyt sijoittaa parvekkeelle kauniin penkin, jonka nostettavan kannen alla on kierrätysjakeet.

Koro jakaa myös toisen asiakkaaltaan kuulleen vinkin.

– Kierrätysmateriaalille voi varata pussit siivouskaapin oveen, kaapin sisäpuolelle.

Usein siivouskaappi sijaitsee eteisessä, josta pussit on helppo napata mukaan ulos lähtiessään.

Tilaa silti tarvitaan. Toimiva tilaratkaisu riippuu asunnosta. Tärkeintä on, että suunnittelee tilankäytön todellisen tarpeen mukaan.

Erilaiset sisustukseen sopivat säilytysastiat voi hyödyntää myös kierrätysjakeiden kätköinä. Kuva: Seppo Kummala
Vetolaatikoita kierrätystarpeisiin saa myös pieniin tiloihin. Kuva: Seppo Kummala