Minua pyydettiin seurakunnan luottamushenkilönä kirjoittamaan hartauskirjoitus tälle palstalle. Pyyntö tuntui todella vieraalta. Hartauspuheitahan pitävät ja kirjoituksia kirjoittavat lähinnä papit, seurakunnan työntekijät ja muut seurakunnan toiminnassa aktiivisesti mukana olevat. Vuoden mittaan olen kuitenkin huomannut, että palstalla on ollut monenlaisia kirjoituksia ja ymmärtänyt palstan idean. On haluttu, että kirjoituksissa kuuluu erilaisten seurakuntalaisten ääni.
Akaan seurakuntaa, kuten monia muitakin seurakuntia, on viime aikoina puhuttanut suhtautuminen sukupuolivähemmistöihin. Kuuluuko kirkollinen vihkiminen samaa sukupuolta oleville? Voidaanko kirkossa järjestää niin sanottu sateenkarimessu?
Luonnontieteellisen koulutuksen saaneena tuntuu kummalliselta, että luonnontieteen ja lääketieteen alaan kuuluviin kysymyksiin haetaan vastausta tuhansia vuosia vanhoista kirjoituksista. Nykykäsityksen mukaan seksuaalista suuntautumista määrittää ihmisen biologia.
Mielipidekirjoituksissa seksuaalisen suuntautumisen oletetaan määrittävän ihmistä muutenkin ja sukupuolivähemmistöihin kuuluviin liitetään negatiivisia olettamia käyttäytymisestä ja elämäntyylistä. On jopa viitattu rikollisuuteen.
Taustalla lienee se, että heteroseksuaalisuus on liitetty kuvaamaan normaaleja sosiaalisia suhteita ja ”tavallista” perhe-elämää, homoseksuaalisuus taas painottaa henkilön seksuaalisuutta ja johtaa homojen ja lesbojen yliseksualisoimiseen ja koko ihmisryhmän pitämiseen epänormaaleina.
Tuntemani homot ja lesbot ovat todella ”tavallisia” miehiä ja naisia. Lesbopariskunta vihittiin tuiki ”tavallisen” hääkaavan mukaan ja viettivät tuiki ”tavallista” hääjuhlaa tuiki ”tavallisten” omaisten ja tuttavien kanssa. Paikallinen julkkishomoparikin vaikuttaa olevan varsin ”tavallisia” miehiä, vaikka harrastavatkin puutarhanhoitoa.
Ajattelen, että kirkon tulisi olla edelläkävijä tasa-arvon edistämisessä ja erityisesti pitää huolta kaikista vähemmistöryhmistä, myös sukupuolivähemmistöistä. Jos homo- tai lesbopari haluaa kirkollisen vihkimisen tai paikallinen sateenkaariväki haluaa pitää messun kirkossa, kristittyinä meidän pitäisi ilomielin tämä mahdollistaa.
Raamatun teksteistä minua eniten puhuttelee Jeesuksen Vuorisaarnassa kohta Matt 7:12: ”Kaikki minkä tahdotte ihmisten tekevän teille, tehkää te heille”. Tämä Kultainen sääntö löytyy lähes kaikista uskonnoista ja ajatussuunnista. Se on periaate, joka kehottaa tekemään toisille samaa kuin mitä haluaisi itselleenkin tehtävän, tai olemaan tekemättä sellaista mitä ei haluaisi itselleen tehtävän.
Sääntö on hyvä eettinen ohjenuora kaikilla elämänaloilla ja kaikessa ihmisten välisessä kanssakäymisessä.
Marjukka Lauhkonen
Kirjoittaja on Akaan seurakunnan kirkkovaltuutettu