Onnellinen mies Toijalan Näyttämön ensi-ilta Toijalan sataman kesäteatterissa 1.7. Ohjaus Johanna Pekola.
Pieneen kuntaan saapuu sillanrakennustyömaalle touhukas ja omapäinen insinööri Akseli Jaatinen (Arto Koskinen). Hän saa pienessä ajassa kunnassa aikaan härdellin, joka on liikaa erityisesti kunnan napamies Jämingille (Jari Mäkinen). Tämän lisäksi Jaatinen alkaa vokotella rehtorin vaimoa ja kunnansihteeriä samaan aikaan.
Jaatinen osoittautuu toimissaan aikaansaavaksi ja ovelaksi mieheksi. Pian on kunnassa uusi tehdas ja jopa rautatie. Kunnan uusi kukoistuskausi on edessä, mutta entä solmuun menevät ihmissuhteet? Kuinka solmut aukaistaan vai jääkö jäljelle pelkkää silppua?
Jaatisen liiketoimet menestyvät ja koukeroisen polun jälkeen myös lemmen asiat. Lämminhenkisyys, mikä Paasilinnan kirjoissa on keskeisenä teemana, jää nyt hiipumaan. Jos Jaatinen on Onnellinen mies hyvin sujuneiden bisnesten takia, se kyllä näkyy, mutta lemmentunteiden palo ei välity. Rakkauden tunteiden esittäminen ei kuulu varsinkaan harrastajanäyttelijöiden vahvoihin alueisiin.
Arto Koskinen häärää vähän liian konemaisesti kohtauksesta toiseen. Vastapeluri Jari Mäkinen tekee toisenlaisen tyypin melkoisella vimmalla tilanteen mukaan. Anton Hård heittäytyy koko joukosta eniten etsimään erilaisia roolihahmoja.
Arto Paasilinna on kirjoittanut näytelmään kaksi modernia sentraalisantraa (Sari Lahovuori ja Anita Ruuskanen), jotka onnistuvat hyvin pitämään keventävää komiikkaa yllä.
Kesäteatterissa on kiinnitettävä erityistä huomiota replikointiin vaihtuvien sääolojen takia. Onnellisen miehen esityskaartissa ei tässä asiassa ole ongelmia. Suuren näyttämön tilaa on käytetty onnistuneesti ja iso näyttelijäjoukko, vaikka uusia kasvoja on runsaasti, toimii hyvin yhdessä.
Lue myös:
Juttua muokattu 6.7.2023 kello 10.24 korjaamalla yksi virheellinen päähenkilöviite ”Aleksi Jaatinen” oikeaksi eli ”Akseliksi”.