Etelä-Toijalan kouluverkossa on päätöksen hetket lähellä. Nyt tehtävä päätös ei kuitenkaan kosketa pelkästään Etelä-Toijalan alakoululaisia vaan kaikkia Toijalan yläkoululaisia ja lukio-opiskelijoita. Mutta mitä tästä satoja koululaisia ja perheitä vaikuttavasta asiasta tietää keskivertovanhempi? Ei juuri mitään.
Kun “Nappilan” kouluratkaisua pohdittiin, se näkyi ja kuului kauas. Kenties eniten kuntalaisten toimesta, mutta myös kaupungin puolelta viestittiin paljon. Järjestettiin useampi kuulemistilaisuuskin. Nyt kun käsillä on loput Toijalan kouluverkosta, kaupungin viestintä loistaa poissaolollaan! Edellisen kerran asiasta on tiedotettu kaupunginjohtajan ja sivistysjohtajan toimesta lokakuussa 2022, jonka jälkeen vaihtoehdot ovatkin heittäneet häränpyllyä.
Tuon jälkeen onkin tapahtunut vauhdilla – ja kuntalaisen näkökulmasta paljon täysin yllättäen:
Lokakuun lopussa poliittiset päättäjät edellyttivät uusia sijaintivaihtoehtoja viranhaltijoilta ja niitä ryhdyttiin selvittämään. Sen jälkeen toukokuun alkuun asti on ollut täysi hiljaisuus ainakin kuntalaisten suuntaan. Nyt päätöksen kohteena onkin pelkästään yhtenäiskoulu, eikä enää edes harkita ala- ja yläkoulua (+ lukiota) erikseen. Ylimmissä elimissä ei ole päätetty, että lähdetään viemään eteenpäin pelkkää alakoulun ja yläkoulun sisältävää yhtenäiskoulua, mutta nyt koko kouluverkon päätöstä valmistellaan siitä lähtökohdasta.
Tonttivaihtoehtoja on yhtäkkiä kuin sieniä sateella, mutta runsauden pulan sijaan se aiheuttaa hämmennystä. Mitkä näistä ovat realistisia ja millä mittareilla? Onko näille millekään tehty lapsivaikutusten arviointia, vaikka päätös koskee vuosikymmenien ajan juuri heitä? Mistä löytyy ja missä on käsitelty uusien sijaintivaihtoehtojen lokakuussa mainittu selvitys? Jos se on toukokuussa esitelty Boostin raportti, onko siinä todellakin kaikki tiedot, joiden pohjalta päätös tehdään?
Toukokuun alussa pidetty kuulemistilaisuus tuli yllätyksenä monille perheille, koska kaupunki ei ole lähettänyt siitä mitään tiedotetta päätöksenteon kohteena oleville perheille. Ilman viestintää tilaisuus meni monella ohi tai siitä kuultiin niin lyhyellä varoajalla, ettei edes etänä pystynyt osallistumaan. Miksei kaupungilta ole aidosti edes yritetty tavoittaa perheitä, joita nämä päätökset koskevat? Käytössä kuitenkin on Wilma, jolla voisi hyvin helposti kohdentaa viestejä Arvo Ylpön koulun (AYK) ja yhteiskoulun (TYK) huoltajille ja oppilaille.
Kyliltä kuuluu, että valtuutetut ja tietyt valtuustoryhmät olisivat jo kantansa lukinneet ja takavasemmalta vaihtoehdoksi tullut Pätsiniemi on suosikki. Sen sijaan, että hyödynnetään olemassa olevaa infraa, rakennetaan kaikki alusta keskelle rauhallista omakotialuetta. Onko alueen asukkaita kuultu? Onko heitä tiedotettu, että takapihalla on tulevaisuudessa lähes 700 oppilaan koulukokonaisuus?
Samalla jätetään keskustan paraatipaikoilla olevat koulujen tontit tyhjiksi. Miksi Akaan kouluverkoston uudistamisessa keskeisellä sijainnilla olevat koulurakennukset eivät ole osa strategista ja elinvoimaista Akaata?
Olemassa oleva infra ja liikuntapaikat tukevat TYKin ja AYK:n sijainteja loistavasti. Miten kallista on rakentaa vastaavaa muutaman kilometrin syrjään keskustasta? Onko se kannattavaa ja kauaskantoista rakentamista? Viimeksi on rakennettu kevyenliikenteenväylää juuri TYKin suuntaan, ja skeittiparkkikaan ei ole kauaa ehtinyt vanhentua. Tehtiinkö näitä vain parin vuoden takia, kunnes koulu siirtyy toisaalle?
Kysymmekin päättäjiltä, poliitikoilta ja viranhaltijoilta: Rakennetaanko uutta yhtenäiskoulua tätä hetkeä varten vai koko Akaan tulevaisuuteen? Jos Akaan slogan on sujuva arki – kenen kannalta se on mietitty?
Anna-Maria Näreikkö
Jaana Saramies
Annamaija Åhman
Lue myös:
Katso video: Köyvärintien kevyenliikenteen väylä valmistui koulujen aloituspäiväksi (11.8.2022)