Tiesitkö, että porkkanaa voi viljellä vaikka parvekkeella ja että koristeporkkanasta saa upeat leikkokukat maljakkoon? – Näillä ohjeilla onnistut kasvatuksessa

Vuoden 2023 vihannes on porkkana, eikä syyttä: superterveellinen vihannes sopii moneen ruokaan ja sellaisenaan syötäväksi. Porkkana sopii mainiosti myös lisukkeeksi ja piristää värillään esimerkiksi salaatteja. Tällä hetkellä suurta suosiota nauttii myös leikkokukaksi sopiva koristeporkkana.
Puutarhuri Suvi Norta Pinsiön Taimistosta kertoo, että siemenestä kasvatettavia porkkanalajikkeita on tarjolla useita erilaisia: on pieniä ja pyöreitä, punaisia ja keltaisia… (Kuvat: Hanna Arkko)

Tavallisesti kasvimaalla viljeltävä maukas ja pirteä porkkana on yllättävän helppo kasvattaa myös parvekkeella, vakuuttaa Pinsiön Taimiston puutarhuri Suvi Norta.

Perinteisten oranssien porkkanoiden siementen lisäksi kuluttajille on tarjolla useita muitakin siemenlajikkeita.

– On pyöreitä pikkuporkkanoita ja väriltään punaisia ja keltaisia porkkanoita. Esimerkiksi punainen on aika näyttävä salaatin joukossa. Toiset lajikkeet ovat myös makeampia kuin toiset. Organic-merkki siemenpussissa kertoo, että siemenet sopivat myös luomuviljelyyn, Norta kertoo.

Viljelyperiaatteet kaikissa porkkanansiemenissä ovat samankaltaiset. Norta sanoo, että viljely onnistuu mainiosti esimerkiksi viljelylaatikossa. Useimmissa lajikkeissa kylvö kannattaa tehdä toukokuussa.

– Jos viljelyssä onnistuu, tulee satoa loppukesästä. Pyöreä pikkuporkkana on nopea itämään, ja satoa tulee 6–12-viikossa.

Organic-merkki kertoo, että siemenet sopivat myös luomuviljelyyn.  Nauhamerkki pussissa taas kertoo, että pussi sisältää maatuvan paperisen siemennauhan, jossa pikkuruiset siemenet saa kylvettyä helposti ja nopeasti.

Koristeporkkana tekee upean kukan

Yksi kiinnostava siemenlajike on koristeporkkana, jota ei ole tarkoitettu syötäväksi. Norta sanoo, että koristeporkkanaa viljellään samaan tapaan kuin sen syötävää serkkua, mutta valmiista tuotteesta käytetäänkin sen maanpäällinen osa.

– Koristeporkkana tekee todella kauniin kukan, jota moni tykkää käyttää leikkokukkana maljakossa. Yhtä hyvin se sopii kukkapenkkiin esimerkiksi monivuotisten perennojen sekaan tai kasvimaalle.

Nortan mukaan koristeporkkanan kasvatus onkin nouseva trendi.

– Se on tällä hetkellä tosi kysytty.

Juuripersilja on kokeilemisen arvoinen

Norta haluaa nostaa esille myös erään maukkaan ja hyvin paljon porkkanaa muistuttavan vihanneksen, jonka kasvattamista hän suosittelee. Kyseessä on juuripersilja, joka on ulkonäöltään kuin porkkana, mutta maistuu persiljalta.

– Juuripersilja tekee ison juuren kuten porkkana. Käytän sitä itse esimerkiksi eri keittoihin raastamalla. Juuripersilja säilyy hirveän hyvin viileässä varastossa pitkälle syksyyn.

Suvi Norta ohjeistaa: Näin onnistut porkkanan viljelyssä

1. Valmistele siementen kasvualusta. Siemenet voi kylvää hyvin joko kasvimaalle tai kasvulaatikkoon. Tärkeintä on, että multa on ilmavaa ja ravinteikasta eli tuoretta. Viljelyyn käy mainiosti esimerkiksi kaupassa myytävä puutarhamulta. Multa kannattaa lannoittaa ennen siementen kylvöä esimerkiksi kasvimaalannoitteella.
2. Tee sormella noin 1 senttimetrin syvyinen ura multaan. Ripottele siemeniä multaan tai käytä siemennauhaa, joka nopeuttaa toimenpidettä. Peitä mullalla ja suojaa harsolla estääksesi tuholaiset.
3. Porkkanan siemenet itävät 2–3 viikkoa. Kun mullan pinnalle ilmestyy vihreät tupsut, on hyvä suorittaa harvennus, jotta porkkanat mahtuvat kasvamaan. Lopullinen taimiväli on hyvä olla 5 cm, rivien väli taas 20 cm. Muista huolehtia koko kasvukauden ajan tasaisesta kastelusta etenkin paahteisessa paikassa, mutta älä kuitenkaan liikakastele.  Lajikkeesta riippuen porkkanasato korjataan loppukesästä tai alkusyksystä.