15-vuotias Janette Puomila kulkee nelivetomönkijällä – Pikkuveli pääsee kouluun siskon kyydillä

Janette Puomila ajaa koulumatkat mönkijällä. Kuva: Tarja Antola

Mönkijöitä näkee nuorten käytössä yhä useammin Akaan teillä. Viialassa asuva 15-vuotias Janette Puomila on ajanut mönkijällä viime vuoden marraskuusta asti.

Kulkupeli on neliveto tanko-ohjattava avomallin traktorimönkijä, jonka suurin sallittu nopeus on 60 kilometriä tunnissa. Sitä ajettaessa on päässä pidettävä suojakypärää. Kuljettajan lisäksi kyydissä voi olla yksi matkustaja.

– Meidän perheessä oltiin sitä mieltä, että ei mopoautoa. Mönkijä todettiin turvallisemmaksi ja ne taitavat olla myös vähän halvempia kuin mopoautot. Myös itse halusin mönkijän, Janette perustelee.

Mönkijän on tarkoitus aikanaan palvella myös Janeten pikkuveljeä, joka täyttää toukokuussa 13 vuotta.

Talvella pärjää toppakamoilla

Eniten mönkijälle on käyttöä reilun kolmen kilometrin koulumatkoilla, kun yhdeksäsluokkalainen Janette ajaa kotoaan Hukarista Viialan yhtenäiskoululle.

– Mönkijä helpottaa meidän perheessä kulkemisia, kun pystyn kuskaamaan myös pikkuveljeä aamulla koululle ja voin käydä kaupassa, jos vanhemmat soittavat tai laittavat viestiä ja pyytävät tuomaan jotain, Janette kertoo.

Tähän asti pisimmät mönkijäreissut ovat suuntautuneet Ideaparkiin Lempäälään, johon tulee Janeten kotoa matkaa parikymmentä kilometriä. Aikaa siihen kuluu mönkijällä puolisen tuntia.

Janette ajaa mönkijällä säässä kuin säässä.

– Oikeilla varusteilla selviää. Toppakamoilla pärjää talvisin tosi hyvin, ja keväällä luultavasti pärjää sadevaatteilla.

Janette sai mopoautokortin marraskuussa. Mönkijään on sen jälkeen tullut yli tuhat kilometriä. Kuva: Tarja Antola

Neliveto auttaa talvikelillä

Mönkijää varten Janette hankki mopoautokortin. Korttiin liittyvän teoria- ja ajo-opetuksen hän suoritti autokoulussa. Ennen inssiä ajotunteja oli neljä.

Janette on välttynyt vaaratilanteilta liikenteessä.

– Tietysti talvella liikenneympyrät voivat olla vähän jäässä, mutta niistäkin selviää nelivedolla hyvin. En koe, että Akaassa olisi liikenteessä todella vaikeita kohtia.

Myös muut tielläliikkujat ovat suhtautuneet nuoreen mönkijäkuskiin asiallisesti.

– Minun kohdalleni ei ole osunut liikenteessä röyhkeää käytöstä. Ehkä se johtuu siitä, että noudatan itsekin liikennesääntöjä aika hyvin, Janette kertoo.

Janette arvelee, että jatkossa mönkijän käyttö voi olla vähäisempää, sillä hän on hakenut Hatanpään lukion musiikkiteatterilinjalle. Tampereelle hän aikoo kulkea Viialasta junalla. Syksyllä 16 vuotta täyttävä Janette harkitsee myös henkilöauton ajokortin hankkimista 17-vuotiaana. Opetusluvalla harjoittelun voi aloittaa jo 16-vuotiaana.

–  Isä rupeaa opettamaan autolla ajamista tai sitten odottelen siihen asti, kun oikeasti on autolle tarvetta. Tietenkin auto helpottaisi kouluun menemistä, jos pääsen opiskelemaan Tampereelle, Janette miettii.

Janeten mönkijä on neliveto. Kuva: Tarja Antola