Autokaupan perustaminen ei vaadi lupia – Kuntaliiton erityisasiantuntija: ”Yksittäisen auton myynti tuskin aiheuttaa haittaa naapurustoon, mutta laajempi toiminta on eri asia”

Käytettyjä autoja voi nähdä myynnissä autoliikkeiden lisäksi myös yksityishenkilöiden kotipihoilla. Kuva: Sanni Harmanen

Parkkipaikoilla tai asuintalojen pihoissa näkee toisinaan autoja, joihin on kiinnitetty puhelinnumerolla varustettu hintalappu. Mikään laki ei estä yksityishenkilöitä käymästä kauppaa käytetyillä autoilla ilman välikäsiä.

Vaan mitä jos yksityishenkilöllä on myynnissä useampikin kiesi? Mitä pitää tietää, jos haluaa myydä käytettyjä autoja omasta kotipihasta käsin?

Autoalan keskusliiton juristi Timo Niemi kertoo, että käytettyjen autojen myyntiin itsessään ei vaadita lupia.

– Suomessa on vapaus harjoittaa elinkeinoa. Siihen perustuu, että kuka tahansa voi ostaa vaikkapa käytetyn auton ja myydä sen eteenpäin. Kun myynnistä tulee verotettavaa tuloa, tulot on käytävä läpi verottajan kanssa, mutta autokaupan perustaminen tai autojen ostaminen ja myyminen ei vaadi lupia, Niemi sanoo.

Jos toiminnasta tulee laajamittaisempaa, kannattaa Niemen mukaan harkita yhtiön perustamista.

Myös Kuntaliiton ympäristönsuojelulainsäädäntöön perehtynyt johtava lakimies Marko Nurmikolu vahvistaa, että autokauppojen tekeminen omalla kotipihalla ei vaadi lupia viranomaiselta.

– Siinä pitää, kuten muussakin toiminnassa, varmistaa, ettei toiminta pilaa maaperää, vesistöjä tai muuta, Nurmikolu sanoo.

Akaassa Viialan entisen nahkatehtaan pihalla on Kanzo-yrityksen myymiä autoja. Kuva: Mikko Peltoniemi

Ei kymmenittäin autoja pihalle

Mikään laki ei määrittele, kuinka montaa autoa omalla pihalla saa säilyttää. Kunnilla voi kuitenkin olla asiaan omia säädöksiä.

Kuntaliiton yhdyskunta ja ympäristö -yksikön erityisasiantuntija Paula Mäenpää kertoo, että kun omakotikiinteistölle haetaan rakennuslupaa, kiinteistöllä pitää yleensä osoittaa autopaikat kahdelle autolle. Jos autoja on huomattavasti enemmän, asukas saattaa parkkeerata ne kaavan vastaisesti sellaiselle tontin osalle, joka on tarkoitettu istutuksille. Silloin ne voivat aiheuttaa haittaa naapurustolle.

– Esimerkiksi omaa autoa saa säilyttää ja korjata kotitalon pihalla, mutta kymmenittäin autoja ei. Toiminta ei saa häiritä naapurustoa, kun ollaan omakotitalokiinteistöllä, Mäenpää linjaa.

Olennaista on myös se, ovatko autot rekisterissä vai luokitellaanko ne romuautoiksi. Ympäristöä rumentavat ruostekasat voivat saada kunnalta lähtöpassit.

Itsensä työllistäminen omakotialueella on lähtökohtaisesti sallittua. Omakotitaloon voi hakea huonetilan käyttötarkoituksen muutosta, jolloin asukas voi alkaa tarjota yhdessä huoneessa vaikkapa kampaajan palveluja.

– Se on hieman harmaalla alueella, lasketaanko autojen myynti pihalla tällaiseksi itselle tehdyksi työtilaksi. Yksittäisen auton myynti tuskin aiheuttaa haittaa naapurustoon, mutta laajempi toiminta on eri asia. Siinä pitää katsoa sitäkin, onko kysymys enää kaavan mukaisesta toiminnasta, Kuntaliiton Mäenpää pohtii.

Kaava ohjaa toimintaa ja mainontaa

Rakentamislupia autokauppias tarvitsee siinä vaiheessa, jos hän haluaa nikkaroida myyntiartikkeleilleen suojaksi hallin tai katoksen. Tässäkin vaiheessa kunnassa tarkistetaan, sopiiko rakentaminen tai rakennusten käyttötarkoitus alueen kaavaan.

Kuntaliiton yhdyskunta ja ympäristö -yksikön kehittämispäällikkö Anne Jarva arvioi, että muutaman auton kauppaamista kotipihalla tuskin voi pitää kaavan vastaisena toimintana omakotitaloalueella.

– Jos hankkii esimerkiksi muutaman museoauton kunnostamista ja myymistä varten, siihen pystytään tuskin mitenkään puuttumaan. Autojen määrä sekä niistä ja kaupankäynnistä aiheutuvat vaikutukset ympäristöön on tässä se oleellinen asia, Jarva sanoo.

Jos kaupantekoa haluaa vauhdittaa mainoksilla, kannattaa tarkistaa, salliiko asemakaava tai rakennusjärjestys mainoskylttien pystyttämisen kadunkulmaan.

Aloitteleva autokauppias taitaakin päästä helpoimmalla, kun myy vain muutamaa autoa kerrallaan ympäristön kannalta turvallisessa paikassa ja hoitaa mainostamisen vaikkapa lehti- ja netti-ilmoituksilla – ja muistaa maksaa verot.