Akaan Autotyö vaihtoi omistajaa – Petri Suhonen jätti Ferrarit ja toteuttaa nyt unelmaansa ensimmäisessä työpaikassaan

Petri Suhonen on Akaan Autotyön uusi omistaja. Toiminta jatkuu tutuissa tiloissa Koskenkarintiellä Toijalassa. Kuva: Tarja Antola

Akaan Autotyö Toijalassa on helmikuussa vaihtanut omistajaa. Veljesten Simo, Sakari ja nyt jo edesmenneen Seppo Parikan vuonna 1982 perustamaa yritystä jatkaa Petri Suhonen. Toiminta jatkuu tutuissa tiloissa ja tutulla nimellä Koskenkarintiellä Toijalassa.

Yrityskauppa tarkoittaa Suhosen, 34, osalta ympyrän sulkeutumista, sillä opiskellessaan ajoneuvoasentajaksi Valkeakosken ammattikoulussa 2000-luvun alussa hän suoritti työharjoitteluja Akaan Autotyössä.

– Akaan Autotyö on ollut ensimmäinen työpaikkani autoalalla, jos työharjoittelua voi sellaiseksi sanoa, Suhonen kertoo.

Kaikki alkoi mopoista

Toijalalaissyntyinen ja Parolassa nykyisin asuva Suhonen on työskennellyt vuosia varaosa- ja korjaamoalalla ja viimeiset kolme vuotta Ferrarin merkkihuollossa Lempäälässä varaosapäällikkönä ja mekaanikkona.

Akaan Autotyö toteuttaa Suhosen haaveen tehdä alan töitä mahdollisimman monipuolisesti. Akaan Autotyön palveluihin kuuluvat muun muassa huollot, korjaukset, kolarikorjaukset, maalaukset ja tuulilasityöt.

Suhonen on touhunnut moottoreiden parissa 12-vuotiaasta lähtien. Kiinnostus alkoi mopojen rassaamisesta ja laajeni sen jälkeen moottoripyöriin ja autoihin. Harrastuksesta on Suhosen mukaan hyötyä myös alan töissä.

– Hyvän mekaanikon piirre on se, että haluaa selvittää, miten ja miksi jokin asia toimii niin kuin se toimii. Silloin voi myös päätellä, miksi se voi mennä rikki tietyllä tavalla, Suhonen sanoo.

 

Akaan Autotyön palveluihin kuuluvat muun muassa maalaustyöt. Kuva: Tarja Antola

Tutut tekijät jatkavat

Suhonen kertoo kuulleensa ”kautta rantain” vuosi sitten ensimmäisen kerran Akaan Autotyön olevan mahdollisesti myynnissä.

– Jo silloin mietin, että pitäisi käydä Simon kanssa juttusilla, mutta asia vähän jäi. Kun kesälomalla makasin kotona takapihalla, mietin mitä sitä alkaisi touhuta. Pistin Simolle Facebookin kautta viestiä, ja siitä meni varmaan kuukausi, kun Simo vastasi ja pyysi käymään.

Kului vielä lähes puoli vuotta, ennen kuin rahoituskuviot järjestyivät ja kauppa päästiin toteuttamaan.

– Kun niin sanotusti tyhjätaskuna lähtee toteuttamaan omaan unelmaansa, raha ei putoa itsestään pöytään. Useamman kerran heitin jo rukkaset naulaan, Suhonen kertoo.

Suhoselle siirtyi 13. helmikuuta solmitussa kaupassa Akaan Autotyön liiketoiminta, johon sisältyy myös nimi ja irtaimisto. Kiinteistön omistus säilyy Parikoilla, ja Akaan Autotyö toimii noin 500 neliön tiloissa vuokralaisena.

Myös henkilökunta säilyy ennallaan. Petri Suhosen lisäksi yrityksessä työskentelevät asentaja Jarmo Leppäkorpi ja maalarit Marko Suhonen ja Simo Parikan tytär Elina Parikka.

– Tavoitteena on kasvattaa yritystä niin, että kaikki neliöt saadaan hyötykäyttöön. Nosturipaikkoja on neljä, ja niihin kaikkiin on tarkoitus saada oma mekaanikko, Suhonen kertoo.

Suhosen mukaan epävarmat ajat näkyvät autokorjaamoalalla vaihtelevana kysyntänä erityisesti huoltopuolella.

– Vauriopuolella vaihtelu ei niinkään näy, koska suurin osa maksajista on vakuutusyhtiöitä. Mutta huoltopuolella vaihtelua on tosi paljon. Saattaa olla, että tällä viikolla puhelin soi koko ajan ja seuraavalla viikolla ketään ei näy missään. Korjaamoyrittäjät ympäri Suomen kertovat samaa. Tämä on valtakunnallinen trendi, Suhonen kertoo.

Akaan Autotyöstä luopunut Simo Parikka (vas.) on ollut autoalalla 46 vuotta. Uusi omistaja Petri Suhonen tuntee yrityksen jo ammattikouluajoilta. Kuva: Tarja Antola

Simo Parikka 46 vuotta autoalalla

Akaan Autotyöstä luopunut 63-vuotias Simo Parikka on toiminut yrittäjänä 40 vuotta ja ollut autoalalla yhteensä 46 vuotta. Ennen kuin hän tuli töihin omaan yritykseen, hän työskenteli autokorjaamossa Valkeakoskella.

– Neljänkymmenen vuoden aikana on nähty monenlaista, autoala on muuttunut aika lailla ja on tullut sähkö- ja hybridiautoa, mutta nyt nuoremmat saavat mennä niille kursseille. Minä en enää lähde, Parikka tuumaa.

Parikka on vielä opastamassa uutta omistajaa alkuun. Virallisesti vuoden päästä alkaville eläkepäiville ei ole erityisiä suunnitelmia, mutta jatkossakin tiedossa on puuhaa moottoreiden parissa.

– Olen kerännyt kaikenlaista kalustoa, sähköpyörää, moottoripyörää, mönkijää ja retkeilyautoa. Moottoreiden parissa taitaa mennä vielä vähän aikaa.