Viialaan avataan uusi katsastusasema – ”Tuomme lisää kilpailua alalle”

Multikaaran yrittäjä Timo Salakka (vasemmalla) ja toukokuussa toimintansa aloittavan Akaan Katsastuspiste Oy:n toimitusjohtaja Mika Jokinen ovat tyytyväisiä päätökseen rakentaa uusi halli vanhan hallin kylkeen. Kuva Jarno Keskinen.

Multikaara Huolto Oy:n halli Viialan Kaukolantiellä on saanut kylkeensä laajennuksen. Alun perin viereiselle pellolle pystytettäväksi suunniteltu rakennus päätettiin rakentaa olemassa olevan hallin kylkeen, kun pellolle rakentamisen vaatima kaavamuutos ei valmistunut ajoissa. Multikaara saa osan uudisrakennuksesta käyttöönsä, mutta ei kaikkea.

– Uuden hallin toisessa päässä aloittaa viimeistään kesäkuussa toimintansa uusi katsastusasema, Multikaaralla tällä hetkellä työskentelevä mutta toukokuussa katsastusasemayrittäjäksi siirtyvä Mika Jokinen kertoo.

Uuden konttorin nimeksi tulee Akaan Katsastuspiste Oy. Uuden yrityksen toimitusjohtajaksi siirtyvä Mika Jokinen ja Multikaara Huolto Oy:n sekä Akaan Autotarvikkeen yrittäjä Timo Salakka omistavat tulevan katsastusaseman yhdessä tasaosuuksin.

Kahden vuoden suunnittelu

Rakennusprojekti on ollut käynnissä vuoden 2022 syksystä saakka, Timo Salakka kertoo.

– Ajatus katsastusliiketoimintaan mukaan lähtemisestä on muhinut jo pari vuotta. On odoteltu, että päästään tiloja tekemään, mutta se venyi ja venyi kaupungin suunnalta. Loppujen lopuksi päätettiin, että tehdään tähän vanhan hallin kylkeen, Salakka sanoo.

Mika Jokinen työskentelee tällä hetkellä Multikaarassa työnjohtajana ja asentajana. Koulutukseltaan hän on autoinsinööri. Katsastusinsinöörinä hän on toiminut aiemmin Toijalan Autokatsastuksessa, jonka palveluksesta hän jäi kolme vuotta sitten pois. Salakka ja Jokinen keksivät ajatuksen uuden katsastusaseman perustamisesta noin kaksi vuotta sitten.

Akaassa selvä tarve uudelle toimijalle

Salakan ja Jokisen mielestä Akaassa on selvä tarve lisätä katsastusasematarjontaa.

– Tuomme lisää kilpailua alalle. Multikaaran huolloissa käy paljon autoja vuositasolla, meillä on viisi asentajaa. Siinä tulee synergiaetua, kun pystytään lähempänä katsastamaan, Salakka pohtii.

Katsastusasemaverkko on hänen mielestään alueellisestikin heikko. Salakan mukaan asemia on yksi Urjalassa ja yksi Toijalassa. Lempäälässä asemia onkin sitten jo useampia.

– Autoja sen sijaan on paljon, Salakka huomauttaa.

Tavoitteita ei ole uudelle asemalle asetettu. Laajennusmahdollisuus on olemassa, jos katsastusliiketoiminta lähtee vahvaan kasvuun.

– Ensimmäisessä vaiheessa tulee yksi nosturi. Siinäkin pystyy jo kaksi katsastajaa tekemään työtä, mutta ainakin alkuun minä olen aseman ainoa katsastaja, Jokinen kertoo.

Halli antaa option laajentaa katsastustoimintaa toisellakin nosturilla. Jos toinen nosturi lisätään katsastuskäyttöön, pitäisi töissä olla ainakin kolme katsastajaa.

Vanha halli töiden vastaanottoon

Multikaaran käytössä oleva vanha halli kokee suuria muutoksia. Halli saa uuden ulkopinnan ja sisäpuolikin levytetään uudelleen. Samalla nyt huoltokäytössä oleva halli muutetaan töiden vastaanotto- ja asiakastilaksi. Nykyinen asiakastila muuttuu varastoksi.

– Ensin tehdään uusi halli valmiiksi, muutetaan huoltotoiminta sinne ja sitten aletaan remontoida vanhaa hallia, Salakka suunnittelee.

Jälkikäteen katsottuna Salakka pitää vanhan hallin viereen rakentamista jopa parempana toteutustapana kuin alkuperäistä suunnitelmaa pellolle rakentamisesta.

– Ehdottomasti vähintään yhtä hyvä toteutus tulee. Hallin takapihasta tulee meidän uusi julkisivu. Yritämme myös saada käynnin tänne suoraan Hämeentieltä pellon poikki, Salakka kertoo.

Onko yrittäjien tarkoitus houkutella asiakkaita myös Akaan ulkopuolelta?

– Aluksi katsotaan, miten tämä lähtee paikallisin voimin, Salakka tuumii.

Koska viranomaismääräykset määrittelevät hyvin tarkkaan niin katsastusprosessin, tilat kuin käytössä olevat laitteetkin, jää katsastusasemayrittäjille melko vähän keinoja erottautua muista.

– Hinta tulee olemaan yksi asia, millä pyrimme kilpailemaan. Toinen asia on asiakaspalvelu. Pyritään palvelemaan asiakas mahdollisimman hyvin, niin että kaikille jäisi hyvä kokemus ja hyvä mieli, Jokinen suunnittelee.