Väärä mielipide

Akaan Seutu julkaisi akaalaisten eduskuntavaaliehdokkaiden esittelyt painetussa lehdessä ja verkkosivuillaan keskiviikkona 22. maaliskuuta. Ehdokkaiden esittelyjutun julkaisun jälkeisenä päivänä Sinimustan Liikkeen ehdokas Lauri Hokkanen otti yhteyttä toimitukseen ja pyysi saada esiintyä omassa esittelytekstissään ”aitona, rehellisenä fasistina”, kuten oli itse alkuperäiseen, esittelyjuttua varten tehtyyn sähköpostihaastatteluvastaukseensa kirjoittanut. Pyyntöön suostuttiin, kukin kutsukoon itseään miksi tahtoo. Akaan Seudun verkkolehden juttua muokattiin Hokkasen vastauksen osalta.

Sinimusta Liike kertoo ohjelmassaan puolueen prioriteeteiksi muun muassa nykyisen maahanmuuton välittömän lakkauttamisen ja maassa jo valmiiksi olevien vierasmaalaisten oleskeluoikeuden välittömän uudelleenkäsittelyn. Miksi Akaan Seutu antaa palstatilaa Sinimustan Liikkeen ehdokkaille? Tätä kysymystä on kysytty lehdeltä useita kertoja sen jälkeen, kun ensimmäinen Lauri Hokkasen ja hänen vaimonsa ehdokkuudesta kertova juttu julkaistiin Akaan Seudussa 16. tammikuuta.

Palautteissa muun muassa toivottiin, että puolueen ehdokkaista kertoville jutuille ”ei jäisi tilaa” Akaan Seudun palstoilla. Akaan Seutua myös syytettiin puolueen piilomainonnasta vaalimainokset normaaleiksi lehtijutuiksi naamioimalla.

Ehdokkaiden esittelyjutun julkaisun jälkeen palautetta tuli taas. Palautteessa muun muassa kerrottiin, että kyseisestä ehdokkaasta ei missään tapauksessa haluta lukea mitään. Myös perusteita tämänkaltaisen sisällön julkaisemiselle kysyttiin. Voidaan siis todeta, että yritys tehdä Lauri Hokkasen esittelyjutusta vähemmän provosoiva ”fasistina”-sana poistamalla epäonnistuttiin.

Miksi Akaan Seutu antaa palstatilaa Sinimustan Liikkeen ehdokkaille ja miten tällaisen sisällön julkaiseminen perustellaan? Yksi syy on se, että sanomalehtenä Akaan Seudulla on velvollisuus kertoa, mitä yhteiskunnassa tapahtuu. Sinimusta Liike on kerännyt 5000 kannattajakorttia, ja se rekisteröitiin puolueeksi kesäkuussa 2022. Eduskuntavaaleissa puolueella on kymmeniä eduskuntavaaliehdokkaita. Minkä tahansa puolueen nousu puoluerekisteriin on uutinen, joka tiedotusvälineen tulee kertoa ja josta yleisön kannattaisi olla kiinnostunut. Asialla on yhteiskunnallista merkitystä.

Toinen tärkeä syy on tasa-arvo. Akaan Seutu kertoo kaikista akaalaisista eduskuntavaaliehdokkaista samoilla pelisäännöillä asettumatta kenenkään kannalle tai ketään vastaan. Akaan Seudussa kuten muissakaan vakavasti työhönsä suhtautuvissa suomalaisissa tiedotusvälineissä ei voida hyväksyä ajatusta, että jokin ryhmä suljettaisiin ulkopuolelle, sensuroitaisiin, kiellettäisiin sen olemassaolo. Ne ovat toimintatapoja, jotka ovat tuttuja monesta epäonnistuneesta poliittisesta järjestelmästä. Demokratian, tasa-arvon ja vapauden arvoja kannattavan median toimintatavaksi ne eivät sovi.

Demokratian ja ihmisoikeuksien valo palaa kirkkaana Suomessa ja sen verrokkimaissa. Sen ansiosta meillä on muun muassa vapaa lehdistö ja mielipiteenvapaus. Nyt voisi olla oikea hetki pysähtyä pohtimaan, olisiko meillä demokratiaa tai siihen liittyviä keskeisiä vapauksia, jos käytössämme olisi järjestelmä, jossa vain ”oikeat” mielipiteet sallitaan ja ”väärät” mielipiteet ovat kiellettyjä? Ei tietenkään olisi. Meillä olisi valittavanamme vain yksi mielipide eikä ensimmäistäkään vapautta.

Vapauden suojeleminen ja säilyttäminen edellyttää sitä, että kaikilla on nuo samat vapaudet. Myös heillä, jotka ovat omasta mielestämme väärässä. Jos vapaudet sallitaan vain valituille, ei niitä kohta ole kenelläkään.

Kommentointi on suljettu.