”Akaalaiset yritykset eivät käytä mahdollisuuksia” – Vuonna 2022 Akaaseen saatiin Ely-keskuksen rahoitusta vain yhdelle yrityksen kehittämishankkeelle

Akaan kaupungin yrityskoordinaattori Jaakko Hautamäen mukaan akaalaiset yritykset voisivat saada kehittämishankkeisiinsa moninkertaisesti enemmän ELY-keskuksen myöntämää yritystukea kuin viime vuonna myönnetyt 273 000 euroa. Kuva Akaan kaupunki

Pirkanmaan Ely-keskus tuki vuonna 2022 yritysten kehittämistoimenpiteitä rahoituksella, konsultoinnilla ja koulutuksella. Akaalaiset yritykset saivat rahoitusta yhteensä 273 542 euroa. Akaan kaupungin yrityskoordinaattori Jaakko Hautamäen mukaan rahoituksen määrä on aivan liian pieni.

Ennen Akaaseen työllistymistään Hautamäki toimi pitkään yrityspuolella ja oli mukana erityisesti innovaatiotoiminnassa kehittämässä yhtiöitten liiketoimintaa ja auttamassa niitä rahoitusten haussa. Tämän kokemuksen kautta Hautamäki uskoo saavansa akaalaisten yritysten saaman rahoituksen määrän kasvuun.

– Viime vuonna Akaassa oli yksi ainoa Pirkanmaan Ely-keskuksen osarahoittama yrityksen kehittämishanke. Melkein kaikki muut Pirkanmaan Ely-keskuksen Akaassa viime vuonna myöntämät rahoitukset ovat maaseudun yritystukia. Se kertoo siitä, että emme käytä hyväksemme niitä potentiaalisia mahdollisuuksia mitä meillä on, Hautamäki sanoo.

Mahdollisuudesta kerrotaan aktiivisesti

Hautamäki toivoo, että akaalaiset yrittäjät alkaisivat miettiä toimintaansa yrityksen kehittämisen näkökulmasta. Hän on lähtenyt aktiivisesti markkinoimaan saatavilla olevaa kehittämistukea paikallisille yrittäjille. Hän kertoo voivansa myös auttaa yrityksiä tuen hakemisessa.

– En niin, että kirjoittaisin hakemuksen yrityksen puolesta, vaan konsulttina yrityksen ja Elyn välissä. Olen tehnyt niitä hakemuksia kauan, se on minulle tuttua, Hautamäki korostaa.

Yksi haaste yritystukien tiellä on se vanhakantainen ajatus, että ei sieltä kuitenkaan mitään saada, Hautamäki sanoo.

– Usein yritykset eivät myöskään ole tietoisia tukimuodoista. Tukien maailmahan on vähän viidakko. Taustani ansiosta pystyn mielestäni seulomaan tarjolla olevista vaihtoehdoista parhaiten kullekin yritykselle sopivan vaihtoehdon, Hautamäki sanoo.

Kun sopiva tuki-instrumentti on löytynyt, nähdään myös se, paljonko tuen määrä voisi olla. Ely rahoittaa suunnilleen 100 000 euron hankkeita. Tuen osuus kokonaisuudesta on puolet, eli toinen puoli pitää löytyä yritykseltä itseltään.

– Se puolet tukea on kuitenkin aika paljon. Esimerkiksi investointituet ovat noin 15–20 prosenttia kokonaisuudesta. Esimerkiksi patentin kustannuksista voi kehittämisrahoituksella saada puolet kokonaiskustannuksista Ely-keskukselta, Hautamäki kuvaa.

Työllistäviä, energia- tai ympäristövaikutuksia sisältäviä hankkeita tuetaan Hautamäen mukaan erityisen mielellään.

– Tällä hetkellä tilanne on vähän sellainen, että rahaa olisi jaossa mutta hyviä hankkeita puuttuu.

Kun hakemus on Ely-keskukselle saapunut, se menee tarkasteluun. Jos hakemus täyttää määrätyt kriteerit, siitä tulee rahoituskelpoinen. Oman pääoman tulee olla kunnossa ja se pitää pystyä osoittamaan, että liiketoiminta on kannattavaa. Hautamäki kertoo suhtautuvansa tukea hakeviin yrityksiin rahoittajan silmin.

– Akaassa olisi paljon metallialan yhtiöitä, joille tämäntyyppinen tuki sopisi hyvin. Jos asia kiinnostaa, minuun voi aina olla yhteydessä. Tulen mielelläni juttelemaan ja katsomaan, mikä tuki-instrumentti voisi sopia ja autan ja opastan hakemisessa, Hautamäki sanoo.

Tavoitteena miljoonan euron hakemukset

Hautamäki toivoo pääsevänsä moninkertaistamaan Akaaseen viime vuonna tulleen noin 273 000 euron tukipotin. Tavoitteena on auttaa akaalaisia yrityksiä noin miljoonan euron hankehauissa. Jos tähän päästään ja hakemukset menevät läpi, akaalaisten Ely-keskukselta saama tuki lähes nelinkertaistuisi.

– Meillä on kuitenkin tosi potentiaalisia yrityksiä täällä. Lisäksi tulevat kaikkien muiden rahoittajien myöntämät tuet kuten Business Finlandin tuet, Hautamäki muistuttaa.

Koulutusyhteistyötä Akaa Pointin alueelle

Akaa Point on yksi mahdollisista Postin tulevan logistiikkakeskuksen sijoituspaikoista. Hautamäki visioi Akaan ja oppilaitosten välistä yhteistyötä, jos Posti ja sen mukana muitakin yrityksiä Akaa Pointiin saadaan.

– Voisimme tarjota aitoja oppimisympäristöjä, jos me Postin tänne saamme. Oppimisympäristö voisi olla vaikka Postin tiloissa, samalla yritykset saisivat osaavaa työvoimaa. Pirkanmaan alueen oppilaitokset ja myös Tampereen ammattikorkeakoulu olisivat mielestäni luonnollisia yhteistyökumppaneita tässä.

Lue myös: Akaalaiset yritykset saivat Pirkanmaan ELY-keskukselta lähes 280 000 euroa rahoitusta vuonna 2022 – Suurin potti meni Viialassa ja Tampereella toimivalle metalliteollisuusyritykselle