Monessa mukana ollut Touko Sirkesalo täyttää 90 vuotta – Vaimo Eila saa syntymäpäiväsankarilta erityiset kiitokset: ”Yhdessä olemme nauttineet nauraen ilot ja kokeneet itkien murheet ja surut”

Vuonna 1933 syntynyt Touko Sirkesalo täyttää maanantaina 90 vuotta. Kuva: Tarja Antola

Maanantaina 30. tammikuuta 90 vuotta täyttävä Touko Sirkesalo on tehnyt pisimmän työrupeaman verohallinnossa mutta työkokemus alkoi karttua jo 15-vuotiaana toijalalaispoikana kesätöissä Ahosen tiilitehtaalla ja sahalla, jossa hän oppi rakennuspuutavaran ja tiilien valmistuksen. Puusepänteollisuuteen hän tutustui työskennellessään 17-vuotiaana Toijalan talotehtaalla ja Valtion Rautateille kärräriksi tavaratoimistolle hän pääsi täytettyään 18 vuotta. Armeijan jälkeen hän palasi takaisin VR:lle, tällä kertaa junanlähetykseen.

–  Työskentelin 28 eri liikennepaikalla. Nuorta miestä heiteltiin paikkakunnalta toiselle, Sirkesalo kertoo.

Sirkesalo kävi yksityisesti kauppaopiston Tampereella sekä suoritti rautatieopistossa alemman ja ylemmän liikennevirkamiestutkinnon. 1960-luvun lopulla opinnot täydentyivät vielä verovirkamiestutkinnolla Tampereen yliopistossa.

Toijalasta muutto Oulaisiin

Kun Sirkesalo opiskeli rautatieopistossa, sattui Kuurilassa vakava junaturma vuonna 1957. Se jätti mieleen pelon ammattiin liittyvän vahingon mahdollisuudesta. Ala vaihtui, kun Oulun lääninverovirastoon Oulaisten tarkastuspiiriin haettiin ennakkotarkastajaa.

– Työpaikkailmoituksessa kerrottiin myös valtion palkkaluokka, joka oli kuusi palkkaluokkaa parempi kuin VR:n ylimääräisen kolmannen luokan kirjurin. Se pisti heti kirjoittamaan hakupaperit, Sirkesalo muistelee.

Koska menossa oli postin lakko, Sirkesalo rautatiemiehenä laittoi paperit menemään Ouluun junan kyydissä kiitotavarana. Muuten työhakemus ei olisi ehtinyt perille määräaikaan mennessä. Uusi työ alkoi keväällä 1963.

Koko perhe, vanhemmat Touko ja Eila sekä pojat, viisivuotias Vesa ja vuoden ikäinen Aki, muutti Toijalasta Oulaisiin. Sittemmin Vesasta tuli juristi ja Akista muusikko. Vuonna 2004 läheiset kokivat raskaan menetyksen, kun Aki Sirkesalo perheineen menehtyi Thaimaan tsunamissa.

Mellilässä syntynyt Touko Sirkesalo on asunut pisimpään Toijalassa. 1960-luvun alussa Sirkesalon nelihenkinen perhe asui takana näkyvässä keltaisessa kerrostalossa, jossa oli perheen ensimmäinen omistusasunto. Kuva: Tarja Antola

Verotarkastukset sujuivat sopuisasti

Sirkesalot palasivat parin Oulaisissa vietetyn vuoden jälkeen takaisin Toijalaan, kun Touko sai työpaikan Hämeen lääninveroviraston Toijalan tarkastuspiiristä. Työt ennakkotarkastajana ja sittemmin verotarkastajana verohallinnon palveluksessa jatkuivat yhteensä 33 vuotta. Sirkesalo jäi eläkkeelle vuonna 1996.

– Verotarkastuksessa oli tunnettava yritystoimintaa, tuotannon rakenteet ja kulut. Verotarkastajan piti ottaa selvää, mitä yritys tekee, miten tuotannosta tulee tulos, mitkä ovat menot ja ovatko luvut epäsuhteessa muihin samalla alalla oleviin. Jos luvut eivät täsmänneet, ruvettiin katsomaan, mistä se johtui, Sirkesalo kertoo.

Tarkastusmatkoista kertyi tuhansia ajokilometrejä. Sirkesalon mukaan yrityksissä tarkastuksiin suhtauduttiin ymmärtäväisesti.

– Ihmisten kanssa täytyi tulla toimeen. Yrityksiin ei menty sillä asenteella, että mitäs te olette tehneet.  En muista, että koskaan olisi tullut riitaa. Teimme tarkastuskertomukset ja esitykset maksuunpanoista. Aina verovelvollinen ei ollut niihin tyytyväinen, mutta harvemmin asia hallinto-oikeudessa muuttui.

Vanhanajan kotikasvatusTouko Sirkesalo on syntynyt vuonna 1933 Mellilässä, josta perhe VR:llä työskennelleen isän työn perässä muutti Toijalaan, kun Touko oli kuuden vanha. Lapsia oli viisi, neljä poikaa ja yksi tyttö. Isä elätti perheen konduktöörin palkallaan, ja äiti piti huolen kodista.

– Meillä oli vanhanajan kotikasvatus, jossa mottona oli ”tee toisille niin kuin toivoisit itsellesi tehtävän”, Sirkesalo kertoo.

Kouluvuodet kuluivat Toijalan keskustan kivikoulussa ja puukoulussa, jotka nykyisin ovat Arvo Ylpön koulua.

Touko Sirkesalo jäi vuonna 1996 eläkkeelle verohallinnon palveluksesta. Työuraa verohallinnossa kertyi 33 vuotta. Kuva: Tarja Antola

Kauppalanmestari nyrkkeilyssä

Lapsesta asti Sirkesalo on ollut mukana urheiluseura Toijalan Vauhdin toiminnassa.

– Hypittiin, heitettiin, potkittiin, juostiin, hiihdettiin ja nyrkkeiltiin. Nyrkkeilyssä voitin ensimmäisen kauppalanmestaruuden vuonna 1948 60 kilon poikasarjassa, hän muistelee.

Sirkesalo on kirjoittanut myös Toijalan Vauhdin 80-vuotishistoriikin ja on toiminnan tarkastaja.

Partiolippukunta Toijalan Eräveikkoihin Sirkesalo liittyi kahdeksanvuotiaana, ja Eräveikkojen joulupukkina hän palveli 18 vuotta. Aktiivisesti harrastanut Sirkesalo on osallistunut myös reserviupseerikerhon toimintaan, näytellyt ja hoitanut valoja ja ääniä Toijalan Näyttämöllä, tanssinut Toijalan nuorisoseuran kansantanhuryhmissä, jumpannut kaupungin liikuntaryhmissä ja ollut mukana Akaan Ruskien toiminnassa paitsi jäsenenä myös yhdistyksen 30-vuotishistoriikin kirjoittajana.

Sirkesalo harmittelee koronan keskeyttäneen harrastamisen kodin ulkopuolella. Viime aikoina hän on opetellut kotona tietokoneen käyttöä. Tuorein tuttavuus on Akaan Seudun digisovellus.

Erityiskiitokset Tuoko Sirkesalo antaa vaimolleen Eilalle, johon hän tutustui vuonna 1955 tansseissa Toijalan Pirtillä. Pariskunta vihittiin Akaan kirkossa vuonna 1957. Sirkesalo kertoo, että Eila on taitavasti hoitanut perheen taloutta ja huolehtinut terveellisestä ruuasta jo 65 vuoden ajan.

– Yhdessä olemme nauttineet nauraen ilot ja kokeneet itkien murheet ja surut, Sirkesalo sanoo.

Sirkesalo juhlii 90-vuotissyntymäpäiväänsä maanantaina 30. tammikuuta Allin Pirtillä kello 14–16.