Suuri osa kynttilöistä ja avotulista syttyneistä tulipaloista voitaisiin välttää valvonnalla – Pirkanmaan pelastuslaitoksen terveiset turvalliseen jouluun

Kynttilää tulee polttaa aina tukevassa ja palamattomassa kynttilänjalassa. Jos kynttilänjalassa käytetään sellaisia mansetteja tai koristeita, jotka voivat syttyä palamaan, pitää kynttilä sammuttaa ajoissa, Pirkanmaan pelastuslaitos muistuttaa. Arkistokuva.

Joulun ja uudenvuoden lähestyessä Pirkanmaan pelastuslaitos muistuttaa muutamista tärkeistä turvallisuusasioista, jotta meillä kaikilla säilyisi juhlamieli. Tänä jouluna juhlapyhien viettoa varjostaa energiakriisi ja mahdolliset sähkökatkokset, joihin kannattaa varautua hankkimalla muun muassa kotivara. Eli varmista ja mieti 72 tunnin toimintamallisi ennalta ruuan ja sen valmistuksen, veden, lääkkeiden, varavirran, lämmityksen, valaistuksen polttoaineiden sekä tiedonsaannin osalta. Muista myös erityisruokavaliot ja lemmikkien ruoat. Varmista myös, että läheisesi ja ystäväsi tietävät varautumisen tärkeyden.

Avotulen ja kynttilöiden käyttöä valvottava

Joulukuussa syttyy eniten kynttilöistä ja avotulista aiheutuvia tulipaloja. Suuri osa näistä syttyneistä tulipaloista voitaisiin välttää valvonnalla. Palavaa kynttilää ei saa koskaan jättää valvomatta. Kiinteistön omistaja ja haltija vastaa aina seurauksista, jos tulipalo syttyy huolimattomuudesta ja voi joutua vastuuseen asiassa.

Kynttilä sijoitetaan etäälle palavista materiaaleista, koska esimerkiksi oven aukaisemisesta aiheutuva ilmavirtaus saattaa heilauttaa kynttilän verhoihin tai muuhun palavaan materiaaliin. Kynttilää tulee polttaa aina tukevassa ja palamattomassa kynttilänjalassa. Jos kynttilänjalassa käytetään sellaisia mansetteja tai koristeita, jotka voivat syttyä palamaan, pitää kynttilä sammuttaa ajoissa.

Palovaaran lisäksi voi valvomattomasta kynttilästä aiheutua muitakin onnettomuuksia. Esimerkiksi lapsia ja lemmikkieläimiä ei pidä koskaan jättää hetkeksikään yksin palavan kynttilän kanssa. Tuli tarttuu erittäin herkästi hiuksiin ja eläinten karvapeitteeseen. Kasvojen alueen palovammat aiheuttavat pysyvän kosmeettisen vamman.

Jätä kynttilöiden välille etäisyyttä

Tuikkukynttilän eli lämpökynttilän kuori voi lämmetä jopa 200–300-asteiseksi, ja siksi sitä on poltettava aina palamattomalla ja kuumuutta kestävällä astialla. Kynttilöiden pohjassa pitäisi olla pienet nystyrät, jotta kynttilän ja alustan alle pääsee viilentävää ilmaa. Jos tuikkua poltetaan kynttilälyhdyssä, tulisi sen saada riittävästi palamisilmaa, jotta se palaisi tasaisesti. Lyhdyn palotila tulisi olla vähintään noin litran kokoinen.

Turvallinen lämpökynttilöiden välinen etäisyys on viisi senttiä, sillä jos kynttilöitä on useita ja ne ovat liian lähekkäin, saattaa syttyä niin sanottu allaspalo, jossa tuikut palavat yhdellä suurella liekillä. Tällainen palo on sammutettava aina tukahduttamalla, ei siis koskaan vedellä.

Tuikkukynttilää turvallisempi tunnelmanluoja on paristokäyttöinen led-kynttilä, jonka voi laittaa mihin tahansa olemassa olevaan kynttiläkippoon tai lyhtyyn.

Ulkotulet tulee aina sijoittaa palamattomalle ja lämpöä kestävälle alustalle. Ulkokäyttöön tarkoitetut tulet ja kynttilät on tarkoitettu ulkokäyttöön, eikä niitä tule käyttää sisätiloissa. Huomioi sijoittelussa myös parvekkeet, kuistit tai katokset. Tutustu aina ennen käyttöä niiden käyttöohjeisiin.

Ulkotulet kannattaa sijoittaa muutamien metrien etäisyydelle rakennusten seinistä. Myös ulkotulet vaativat valvontaa, sillä esimerkiksi sateella tulikuuma massa voi roiskua. Ulkotulta tulisi polttaa vain palamattomassa astiassa tai se on sijoitettava tukevasti lumihankeen tai hiekkaan, sillä keventynyt ulkotuli saattaa tuulen mukana kulkeutua lähelle palavaa materiaalia.

Jouluvalot käytön mukaan

Sisällä käytettävät jouluvalot eivät sovellu ulkokäyttöön, sillä ulos tarkoitetulta valolta vaaditaan sisävaloja parempia ominaisuuksia. Sisäkäyttöön tarkoitettujen jouluvalojen johdot eivät kestä kylmää ja märkää, vaan saattavat haperoitua eikä niiden muuntaja sovellu ulos. Ulkokäyttöön soveltuvia jouluvaloja voi käyttää sisällä.

Onnettomuuksiin kannattaa varautua

Vahinkoihin kannattaa varautua ennakolta. Testaa palovaroitin. Muista myös, että palovaroittimen tyypillinen kestoikä on noin kymmenen vuotta. Jos asunnossa on tulipesä tai kaasuhella, hanki myös häkävaroitin. Sen kestoikä on vain noin 3–5 vuotta. Pimeään aikaan sähköhäiriöihin kannattaa varautua patteri- tai akkuvalaisimilla.

Varaudu tulipaloon pitämällä sammutuspeite tai käsisammutin käden ulottuvilla. Muistathan, että rasvapaloon ei saa käyttää vettä. Kertaa mielessäsi kodin turvalliset poistumisreitit ja yhdessä sovittu kokoontumispaikka. Opeta myös lapsille, miten tulipalossa tulee toimia.

Varmista vielä, että hätätapauksissa paloauto ja ambulanssi löytävät osoitteeseen nopeasti. Apu ehtii nopeammin paikalle, jos asuinrakennuksessa on selkeästi näkyvä osoitenumero, joka näkyy myös pimeässä. Pihavalaistuskin kannattaa pitää päällä. Tänä talvena lunta on tullut paljon, joten huolehdithan lumitöistä, jotta pelastustiet pysyvät auki.

Toimintaohjeita tulipalon varalta

Jos omakotitalossa tai kerrostalossa omassa asunnossa syttyy tulipalo, toimi näin:

– Pelasta vaarassa olevat ja varoita muita vaarassa olevia

– Sammuta palon alku, jos voit

– Poistu huoneistosta

– Jos huoneessa on savua, ryömi lattialla, sillä siellä on vähiten savua

– Sulje ovet perässäsi

– Soita 112 vasta turvallisesta paikasta

– Opasta pelastuslaitos paikalle.

Jos tulipalo syttyy kerrostalossa muualla kuin omassa asunnossa, ja porraskäytävässä on savua, on turvallisinta jäädä omaan asuntoon. Kerrostaloissa huoneistojen väliset rakenteet kestävät tulipaloa ainakin tunnin.

Jos porraskäytävässä on savua:

– Pysy huoneistossa

– Tiivistä ovi mahdollisen savun takia esimerkiksi märillä pyyhkeillä

– Soita 112 ja ilmoita tilanteesi

– Jos mahdollista, mene parvekkeelle tai ikkunaan ja herätä pelastajien huomio

– Odota rauhallisesti pelastajien tuloa.

Vaikka nostolava-autolla kerrostaloissa ei pääse joka paikasta pelastamaan ihmisiä, niin pelastajilla on mukanaan pelastautumishuppu, jonka avulla he voivat tuoda ihmisiä pois asunnoistaan, vaikka porraskäytävässä olisi vielä savua.