Tero Kuparisen tunnetuin sävellys on rakastettu joululaulu – Virkavapaalta paluu vielä epävarmaa

Tero Kuparinen sanoo lauluntekemisen olevan hänelle helppoa ja nopeaa. Kuva: Ari Vitikainen.

Kun Akaan seurakunnan kappalainen Tero Kuparinen jäi virkavapaalle työstään syksyllä 2022, oli odotettavissa, että armoitettu musiikkimies keskittyy tekemään ja mahdollisesti julkaisemaankin uutta musiikkia.

Näin ei kuitenkaan käynyt, sillä nykyään yksinomaan Vantaalla asuva Kuparinen sanoo, ettei ole tehnyt nyt lainkaan uusia lauluja. Varastossa niitä on kuitenkin niin paljon, että julkaistavaa riittäisi. Virkavapaan hän on käyttänyt enemmänkin lepäämiseen seitsemän vuoden työrupeaman jälkeen.

− Toukokuussa ilmestyneen Omistettu-levynkin kaikki laulut sävelsin jo kauan aikaa sitten. Olen lauluntekijänä hirveän nopea, Kuparinen luonnehtii ja kertoo miettivänsä kiusaamisen vastaisen lastenmusikaalin saattamista nyt esityskuntoon.

Uuden Musiikin Kilpailun finaali jäi haaveeksi

Kuparisen ahkeruus on tuottanut hedelmää, sillä yhteensä pitkäsoittoja on ilmestynyt neljä kappaletta, joiden lisäksi on vielä pitkä liuta singlejulkaisuja. Tähänkin hetkeen varastosta löytyisi sopiva kappale, jonka kanssa artisti yritti päästä Ylen järjestämään Uuden Musiikin Kilpailuun.

− Osallistuin siihen sellaisella sodanvastaisella laululla. Mutta menestyäkseen pitää olla takana iso levy-yhtiö tai joku show. Hyvin harvoin omatoimisilla levymerkeillä pääsee eteenpäin. Niin kuin kävi nytkin, eli en päässyt loppukilpailuun.

Kun finaalipaikkaa ei kisassa auennut Kupariselle poikkeuksellisesti englanninkielisellä Fight-kappaleella, on laulu nyt vapaa esitettäväksi. Sen kansainväliseen tekijätiimiin kuuluva ruotsalainen Lars E. Carlsson on toivonut Kuparisen julkaisevan sen pikimmiten. Laulaja itse pohtiikin, josko julkaisisi sen singlenä, kunhan versiota vielä hieman hioo.

Laulujen aiheet kaikille yhteisiä

Vaikka Akaassa Tero Kuparinen tunnetaan enemmän työstään seurakunnassa, on miehen ura musiikin parissa myös ehtinyt koskettaa ihmisiä.

− Monet on sanoneet, että teen kaunista musiikkia.

Kuparinen kertoo tekevänsä musiikkia omien ja lähipiirinsä kokemusten pohjalta. Usein nämä aiheet löytävät kosketuspintaa myös kuulijoiden elämästä. Lauluntekijälle suurin tavoite jatkossakin on, että kappaleet löytäisivät kuulijansa.

− Eräskin rouva sururyhmässä meni tilaisuuden jälkeen autoonsa ja laittoi silloin ilmestyneen runolevyni soimaan. Hän kuunteli levyn alusta loppuun ennen kuin käynnisti auton. Sitä kautta hän tuli lohdutetuksi itsekin. Tein levyn silloin, kun oma isäni kuoli. Laulujeni aiheet ovat universaaleja.

Lauluntekijä itse kuitenkin myöntää, että on hankala pukea sanoiksi, mitä musiikillaan haluaa jakaa, koska jokainen kuulija kokee sen omalla tavallaan.

Tuotannon kärkenä joululaulu

Tero Kuparisen tunnetuin laulu on ajankohtaan sopivasti joululaulu. Tänä vuonna Syksyn sävel -kilpailun voittanut Leif Lindeman on levyttänyt Kuparisen Joulun salaisuus -kappaleen, josta on tullut muinakin versioina pidetty kappale.

− Tuotannostani sitä laulua ovat muut versioineet eniten. Se on aika monien kuorojen ohjelmistossa. Tänäkin jouluna ainakin yhden koulun kuoro on ottanut sen esitettäväkseen paikallisen opettajan sovittamana. Se on levinnyt laajalle varmaan siksi, että se päätyi Lähetysseuran Kauneimmat joululaulut -nuottijulkaisuun.

Pari vuotta sitten Kuparisella oli suunnitelmissa, että kertyneistä joululauluista olisi tehnyt pitkäsoiton, mutta toistaiseksi hanke on vielä toteuttamatta.

Mutta aikooko Tero Kuparinen palata Akaaseen vielä virkavapaan päätyttyä ensi huhtikuussa?

− Koen että olen jonkun uuden edessä, mutta en vielä tiedä, minkä. En vielä tiedä, palaanko. Seurakuntalaiset siellä on olleet kauhean mukavia, ja siksi siellä on ollut mukava olla töissä.

Kuparinen pyrki tänä vuonna Uuden Musiikin Kilpailun finaaliin. Kansainvälisen tekijätiimin kanssa yhteistyössä tehty Fight-kappale ei kuitenkaan selviytynyt loppukilpailuun asti. Kuva: Ari Vitikainen.