Tommi Koskela vaihtoi vaimonsa kanssa työrooleja – Uusi apteekkari valitsi Viialan kahdesta syystä

Tommi Koskela aloitti syyskuussa Viialan apteekin apteekkarina. Kuva: Tarja Antola

Viialan apteekin uutena apteekkarina on aloittanut Tommi Koskela, joka otti vetovastuun apteekista edeltäjänsä Tuula Teinilän siirryttyä syyskuussa apteekkariksi Hämeenlinnaan.

– Paikkakuntaa en tuntenut oikeastaan aiemmin ollenkaan, mutta Viialan apteekki on sopivan kokoinen ensimmäiseksi apteekiksi ja hyvässä kunnossa, Koskela sanoo.

54-vuotiaalla Koskelalla on farmasian alalta lähes 30 vuoden kokemus, josta yli puolet on lääketeollisuudesta. Sen lisäksi hän on työskennellyt Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean palveluksessa ja viimeksi vaimonsa johtamassa apteekissa Keuruulla. Tammikuussa Keuruulla apteekkarina lopettanut Riitta ValjakkaKoskela on nyt vuorostaan auttamassa miestään Viialan apteekissa.

– Olen saanut apteekkariuralle hyvän alun, koska takana on paljon tietoa, Tommi Koskela sanoo.

Koskelan mukaan siirtyminen apteekkariksi tarkoittaa erityisesti vastuuta.

– Apteekkari on henkilökohtaisesti vastuussa siitä, mitä apteekissa tapahtuu.

S-marketin kanssa samassa rakennuksessa toimiva Viialan apteekki työllistää Koskelan ja tämän vaimon lisäksi viisi vakituista työntekijää sekä yhden tuntityöntekijän.

Keräysastia lääkkeille

Avainapteekki-ketjuun kuuluva Viialan apteekki jatkaa uuden apteekkarin johdolla toimintaansa entiseen tapaan. Uutta apteekissa on lääkejäteastia, jossa on omat säiliönsä lääkejätteille sekä ruiskuille ja neuloille.

– Lääkejätepuoli on tarkoitettu vain lääkkeille, ei ravintolisille eikä voiteille. Lääkkeen tunnistaa Vrn-numerosta, Koskela opastaa.

Hän suosittelee poistamaan lääkkeistä pahvipakkaukset ja purkit ja tuomaan ne lääkejäteastiaan muovipussissa.

– Lääkkeet menevät Ekokemille poltettavaksi, eikä olisi ekologista kuljettaa sinne pahvia.

Apteekki jatkaa ainakin toistaiseksi nykyisillä aukioloajoilla, mutta Koskela kertoo harkitsevansa aukiolon laajentamista arkipyhiin ja pitkiin pyhäjaksoihin, eikä ainakaan heikennyksiä ole tiedossa.

Uutta Viialan apteekissa on lääkejäteastia, johon voi tuoda kotitalouksien lääkejätteet. Kuva: Tarja Antola

Leikkaukset huolena

Apteekkariliiton mukaan hallituksen kaavailemat lääkesäästöt hoitajamitoituksen rahoittamiseksi vaarantaisivat apteekkien maankattavan lähipalveluverkoston. Koskelan mukaan apteekkien kannattavuus ei ole enää yhtä taattu kuin aiempina vuosikymmeninä.

– Valtiovalta suunnittelee apteekkipuolelle 40 miljoonan euron leikkausta, mutta kukaan ei tiedä miten. Toivotaan, että päätös on jotain muuta kuin 40 miljoonaa, koska se johtaisi hyvin monen apteekin taloudellisiin vaikeuksiin ja jopa konkursseihin. Toivottavasti huoli selviää pian ja riittävän lempeällä tavalla.

Alalle armeijakaverin suosituksesta

Viitasaarelta Keski-Suomesta kotoisin oleva Koskela kertoo päätyneensä aikanaan opiskelemaan proviisoriksi Kuopion yliopistoon sattumien summana. Alun perin ajatuksissa olivat lääkäriopinnot, mutta ensimmäinen haku ei tuottanut tulosta. Proviisorikoulutukseen Koskela haki alaa opiskelleen armeijakaverinsa kehotuksesta.

Koskela asuu vaimonsa kanssa Tampereen kupeessa. Perheen 22-vuotias poika on jo omillaan ja toimii yrittäjänä kiinteistöalalla. Apteekkarin työlle vastapainoa ovat ulkoilu ja liikunta. Koskelaa liikuttavat sähly, sulkapallo, suunnistus ja hiihto.

Uusi apteekkari kutsuu asiakkaita kahville torstaina 27. lokakuuta kello 10–17.