Akaalainen Tanja Karvinen suunnitteli vaatemalliston – Muodin ammattilainen on myös lapsensa omaishoitaja, jolle pienet kauniit hetket ovat tärkeitä

Tanja Karvisen suunnittelemaan vaatemallistoon kuuluu mekkoja, jakkuja, housuja ja puseroita. Kuva: Tarja Antola

Oman vaatemalliston suunnitelleen akaalaisen Tanja Karvisen, 45,  inspiraation lähteenä ovat tunteet. Malliston suunnittelu on ollut Studio feelK:n yrittäjälle voimaannuttava kokemus.

– Tunteet ovat kaiken lähtökohta, ja haluan jakaa vaatteiden kautta samaa tunnetta, kauneutta ja hyvää oloa. Jokainen vaate sisältää ajatuksen, joka löytyy konkreettisesti myös itse tuotteesta, Karvinen kertoo.

FeelK:n naistenvaatemallistoon kuuluu mekkoja, jakkuja, housuja ja puseroita. Vaatteisiin ommelluista tekstinauhoista löytyvät muun muassa sellaiset lauseet kuin ”Voimistun, vahvistun, rohkenen, loistan”, ”Säteilen kiitollisuutta” ja ”Siivet kantaa”. Värimaailma on harmoninen.

Siivet Kantaa -jakku.

Ajatonta ja pitkäikäistä

Tunteiden lisäksi Karviselle tärkeitä asioita ovat vastuullisuus ja kestävä kehitys.

– Pyrin sesongittomaan luomiseen, mikä edesauttaa kestävää kehitystä. Ihminen ei tarvitse uusia vaatteita kymmentä kertaa vuodessa. Haluan suunnitella vaatteita, jotka ovat mahdollisimman ajattomia ja pitkäikäisiä, hän kertoo.

Tavoitteena on vastuullisuus läpi koko prosessin. Kankaissa materiaalina on käytetty muun muassa kuproa, biohajoavaa polyamidia ja kierrätettyä villaa. Kupro valmistetaan pienistä kuidun pätkistä, jotka muuten jäisivät käyttämättä. Tuote on vegaaninen, eli siinä ei ole käytetty eläinperäisiä materiaaleja.

– Materiaali tuntuu silkiltä ja on sitä vähän myös ominaisuuksiltaan, mutta se on silkkiä helpompi hoitaa, Karvinen kuvailee.

Hiihtareiden materiaalina oleva biohajoava polyamidi maatuu Karvisen mukaan viidessä vuodessa.

– Muuten en olisi ottanut polyamidia mallistooni, koska normaalisti sen maatuminen kestää 50 vuotta. Vaatteen elinkaarta on mietitty niin pitkälle, että mitä tapahtuu sitten, kun vaatetta ei voi enää kierrättää.

FeelK:lle on myönnetty suomalaisuudesta kertova Avainlippu-merkki. Malliston vaatteet ommellaan Tampereella, ja ne ovat myynnissä verkkokaupassa sekä kotimaisen designin myymälässä Tampereella. Karvinen kiertää mallistonsa kanssa myös tapahtumissa ja messuilla. Sunnuntaina 23.10. tarkkasilmäiset saattoivat nähdä feelK :n mekon Tanssii Tähtien Kanssa -kisaajan Maaret Kallion päällä haastattelussa ennen suoraa tanssilähetystä.

Karvinen uskoo, että myös yhä useampi vaatteiden ostaja jakaa hänen kanssaan samat arvot.

– Suunnittelen vaatteita naisille, jotka haluavat tuotteelta merkityksellisyyttä, kestävää kehitystä ja kotimaisuutta. Tiedän, missä vaatteet valmistetaan, kuka ne valmistaa ja että jokainen saa siitä palkkansa, Karvinen kertoo.

Rauhassa-pusero.
Loistan-mekko ja Lähellä-hiihtarit.

Yrittäjä ja omaishoitaja

Karvinen on valmistunut muotisuunnittelijaksi Helsinki Design Schoolista vuonna 2020. Sen lisäksi hän on liiketalouden tradenomi ja taloushallinnon yrittäjä, jonka asiakkaina on yrityksiä.

Ennen vuonna 2018 alkanutta yrittäjyyttä Karvinen työskenteli saksalaisen vaatealan yrityksen Garry Weberin myymäläpäällikkönä ja sisäänostajana Suomessa. Nykyisin taloushallinto ja vaatesuunnittelu työllistävät kahden alan yrittäjän täyspäiväisesti.

Karvisen Kylmäkoskella asuvaan perheeseen kuuluvat mies sekä 11-, 16- ja 18-vuotiaat pojat. Tanja on nuorimman poikansa, Armaksen, omaishoitaja. Kun Armas syntyi pikkukeskosena raskausviikolla 25, alkutaival oli niin vaikea, että vanhemmille ei annettu toivoa lapsen eloonjäämisestä.

– Armas on vaikeasti liikuntavammainen, minkä lisäksi hänellä on kehitysvamma ja paljon muita diagnooseja, Karvinen kertoo.

Pyörätuolilla liikkuva Armas käy päivisin koulua Valkeakoskella. Arjessa hän tarvitsee paljon vanhempiensa apua. Yrittäjän vapaus on antanut äidille mahdollisuuden työn ja omaishoitajuuden yhteensovittamiseen.

Armakselle on tehty lukuisia aivoleikkauksia, ja hänellä puhkesi seitsemän vuotta sitten epilepsia. Tanja Karvinen kertoo, että Armaksen elämän alkutaipaleeseen sekä arjen haasteisiin sisältyy paljon tunteita.

– Armas vaikuttaa osaltaan siihen, että olen lähtenyt vaatesuunnittelijaksi. Olen saanut niin paljon voimaa pienistä kauniista hetkistä ja muodista, vaikka se voi kuulostaa pinnalliselta. Hetkellisesti olen saanut ulkoistettua mielestäni sen kaiken, mitä arjessa olemme käyneet läpi, Karvinen kuvailee.

Kahden alan yrittäjä Tanja Karvinen perheineen asuu Kylmäkoskella. Perheen lemmikkikoira Leo on rodultaan Pietarin orkidea. Kuva: Tarja Antola