Polkupyöräilijän väistämisvelvollisuudet eivät ole kaikille pyöräilijöille tuttuja – Autollakin voi olla etuajo-oikeus

Väistämisvelvollisuus pyöräilijän tienylityspaikassa -liikennemerkki. Akaasta näitä uuden tieliikennelain myötä käyttöön tulleita merkkejä löytyy ainakin Savolan kentän lähettyviltä.

Tieliikenteessä on helppo havainnoida, että suuri osa pyöräilijöistä uskoo olevansa suojatietä ylittäessään aina etuajo-oikeutettu ja väistämisvelvollisuuden olevan joka tilanteessa autoilijalla. Kumpikaan luuloista ei pidä paikkaansa.

– Se voi olla liikennekasvatuksen puutteesta johtuva luulo. Monesti polkupyöriin ja suojatiehen liittyvät käytännöt lähtee jo kotoa, miten siellä on opetettu toimimaan. Voi olla, että aikuisillakaan ei ole välttämättä riittävää tietoa, kuinka tulisi toimia, Hanna Puranen Toijalan Autokoulusta kertoo.

Puranen nostaa esiin myös koulujen järjestämän liikennekasvatuksen.

– Se vaikuttaa paljon lasten ja nuorten tietotaitoon.

Polkien vai taluttaen?

Suojatien saa aina ylittää polkupyörällä polkien. Se, polkeeko suojatien yli vai taluttaako pyörän suojatien yli, tekee eron väistämissääntöihin. Jos kyseessä on niin sanottu tavallinen suojatie, jonka kohdalla autoilijalle ei ole liikennemerkillä osoitettu väistämisvelvollisuutta, on pyöräilijä, joka pyöräilee suojatien yli, aina väistämisvelvollinen. Autoille pitäisi siis olla joko kolmio tai stop-merkki, jotta ne olisivat tilanteessa väistämisvelvollisia.

Tyypillinen tilanne, jossa pyöräilijä olettaa auton väistävän, vaikka väistämisvelvollisuus on pyöräilijällä. Kuva Liikenneturva.

– Myös tieliikennelain muutoksen yhteydessä uutena tullut liikennemerkki ”väistämisvelvollisuus pyöräilijän tienylityspaikassa”. Sellainen merkki kun näkyy, silloin autoilija tulee väistää pyöräilijää. Käytännössä tämmöiset paikat ovat aina myös korotettuja suojateitä, Puranen kertoo.

Akaasta kyseinen liikennemerkkejä ja siihen sopivia suojateitä löytyy jo ainakin Savolan kentän lähistöltä.

Kun pyöräilijä taluttaa pyörää, hänellä on normaalit jalankulkijan oikeudet.

– Kyllä, silloin on annettava esteetön kulku suojatielle tulevalle, Puranen toteaa.

Kääntyvä väistää

Kääntyvää liikennettä koskevat normaalit väistämissäännöt myös auton ja pyöräilijän kohtaamisessa. Kääntyvän ajoneuvon kuljettajan velvollisuus on väistää risteävää tietä ylittävää jalankulkijaa, pyöräilijää ja mopoilijaa, vaikka väistämisvelvollisuutta ei olisi liikennemerkein osoitettukaan.

Liikenneympyrä on suojatietä käyttävän polkupyöräilijän kannalta helppo tapaus. Auto väistää.

– Kun autoilija tulee liikenneympyrään, hän on väistämisvelvollinen myös mahdollisen ennen liikenneympyrää olevan suojatien suhteen. Kun auto poistuu liikenneympyrästä, se kääntyy pois eli kääntyvä väistää myös suojatien kevyttä liikennettä, Puranen kertoo.

– Monesti polkupyöriin ja suojatiehen liittyvät käytännöt lähtevät jo kotoa, miten siellä on opetettu toimimaan. Voi olla, että aikuisillakaan ei ole välttämättä riittävää tietoa, kuinka tulisi toimia, Toijalan Autokoulun Hanna Puranen kertoo. Kuva Jarno Keskinen.