Seiväshypyn suomalaiset kärkimiehet kisaavat sunnuntaina Akaassa, yleisö pääsee seuraamaan suorituksia paraatipaikalta – Toijalan urheilukentällä kunnioitetaan edesmenneen Eeles Landströmin muistoa

Seiväshypyn kutsukilpailuun osallistuva Laihian Lujan Juho Alasaari on hypännyt ulkoradoilla 550 ja hallissa 552.

Toijalan urheilukentällä kilpaillaan seiväshypyn olympiamitalistin, Toijalan Vauhdin kasvatin Eeles Landströmin muistoa kunnioittaen sunnuntaina 10. heinäkuuta. Pronssia Rooman olympialaisissa vuonna 1960 voittanut Landström kuoli 29. kesäkuuta 90-vuotiaana.

Sunnuntaina kello 12 alkaen ohjelmassa ovat miesten ja naisten avoimet yleisurheilun aluekilpailut Eeles Landström Gamesit ja illalla kello 18 alkaen miesten seiväshypyn kutsukilpailu. Toijalan Vauhdin järjestämiin päivä- ja iltakilpailuihin on vapaa pääsy.

Kutsukilpailu piti alun perin järjestää Landströmin 90-vuotisjuhlakilpailuna, jota myös urheilijalegendan itsensä oli määrä tulla katsomaan paikan päälle. Nyt tapahtuma toteutetaan Landströmin muistokilpailuna. Landströmin perheestä paikalla ovat tyttäret sekä veli.

Kutsukilpailuun osallistuu seiväshypyn suomalaisista kärkinimistä Laihian Lujan Juho Alasaari, Turun Urheiluliiton Tommi Holttinen ja Tampereen Pyrinnön Urho Kujanpää. Alasaari on ulkoradoilla hypännyt 550, Holttinen 564 ja Kujanpää 565.

Mukana on myös kaksi ukrainalaista viiden metrin ylittäjää, Oleksandr Onyfreiyev ja Nikita Strohalyev.

Turun Urheiluliittoa edustava Tommi Holttinen on hypännyt ulkoradoilla 564 ja hallissa 561.

Tampereen Pyrinnön Urho Kujanpää on hypännyt ulkoradoilla 565 ja hallissa 566. Kuvassa on myös sisko Iida Kujanpää, joka on tällä viikolla kisannut 7-ottelussa yleisurheilun alle 18-vuotiaiden EM-kisoissa Israelissa. Kuva: Hannu Kujanpää

Hyppypaikka katsomon eteen

Tapahtumaa varten Toijalan urheilukentälle tuodaan Somerolta urheiluseura Someron Esan siirrettävä seiväshypyn vauhdinottorata. Hyppypaikka sijoitetaan juoksuradan etusuoralle aivan katsomon eteen, jolloin yleisö voi seurata kisaa paraatipaikalta.

– Seiväshyppypaikka on aivan ennenkuulumaton Toijalassa. Kun muutaman metrin päässä katsomosta hypätään seivästä viiden ja puolen metrin korkeudessa, on se nähtävyys, kertoo Toijalan Vauhdin yleisurheilujaoston puheenjohtaja Kari Uolamo.

Uolamon mukaan Toijalan kenttä ei ole ollut viime vuosina seiväshyppääjien suosiossa hyppypaikan sivutuulen takia. Siirrettävä seiväshyppypaikka voidaan sijoittaa katsomon eteen niin, että tuuliolosuhteet ovat hyppääjille suotuisat. Myös Eeles Landström suhtautui järjestelyihin ja kutsukilpailuun innostuneesti.

Landström aloitti viime vuonna käytännön, että hän lahjoittaa jonkin omista maaottelumitaleistaan nimikkokisojensa parhaalle urheilijalle. Tänä vuonna mitalin saa seiväshypyn kutsukilpailun voittaja.

Somerolta tuodaan Toijalan kentälle seiväskisaa varten vauhdinottorata, joka on noin 50 metriä pitkä ja 25–30 senttimetrin korkeudella. Kuva: Heikki Sariola.

Toijala säilyi tärkeänä

Toijalan Vauhdin puheenjohtaja Heidi HidénKnuutila kertoo, että Landström arvosti koko elämänsä ajan nuoruutensa kotipaikkaa Toijalaa ja urheilu-uransa alkuvaiheen kasvattajaseuraa Toijalan Vauhtia.

Kesällä 2015 Toijalan urheilukentän viheriölle pystytettiin Landströmin kunniaksi muistomerkki. Pari vuotta myöhemmin Vauhti päätti nimetä kesän kansalliset kisansa Landströmin mukaan.

Landström täytti 90 vuotta 3.1.2022, mutta koronapandemian vuoksi syntymäpäiväjuhlat siirtyivät. Hidén-Knuutila kertoo, että Landström toivoi voivansa juhlistaa merkkipäiväänsä nimikkokisojensa yhteydessä.

Seiväshyppypaikka sijoitetaan Toijalan urheilukentällä katsomon eteen, jolloin katsojat ovat paraatipaikalla seuraamassa kisaa. Paikkaa arvioimassa Toijalan Vauhdin puheenjohtaja Heidi Hidén-Knuutila ja yleisurheilujaoston puheenjohtaja Kari Uolamo. Kuva: Tuulikki Moisio

Oleksander Onufriyevk

Nikita Strohalyevk

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?