Moni jalankulkija suosii syystä pyörätien vasenta reunaa – Lue täältä vinkit turvalliseen koiran ulkoiluttamiseen

Akaan Seutuun yhteyttä ottanut koiranomistaja toivoi muistutusta siitä, mitä liikennesäännöt sanovat jalankulkijan paikasta pyörätiellä ja kuinka koiran ja pyörän kohtaamisissa vältytään vaaratilanteilta.

Tieliikennelain mukaan jalankulkijan on käytettävä pyörätien reunaa. Kävelijä voi siis valita, kumpaa reunaa hän käyttää. Sääntö on ollut voimassa noin 25 vuotta. Sitä ennen kaikki noudattivat pyörätiellä oikeanpuoleista liikennettä.

Kesällä 1997 astui voimaan tieliikennelain muutos, jonka mukaan pyörätiellä jalankulkijan on yleensä käytettävä sen reunaa. Vuonna 2020 voimaan tulleessa uudessa tieliikennelaissa kyseisestä pykälästä on poistettu sana yleensä. Pyöräilijän paikka on pyörätien oikeassa reunassa. Kävelijän paikkaa koskeva sääntö koskee myös yhdistettyä jalkakäytävää ja pyörätietä.

Suunnittelija Laura Loikkanen Liikenneturvasta kertoo, että moni jalankulkija suosii pyörätien vasenta reunaa, jolloin vastaantuleva pyöräilijä on helppo havaita. Myös takaa lähestyvällä pyöräilijällä on hyvin tilaa ohittaa, kun kävelijä on väylän vasemmassa laidassa.

– Oli koiraa tai ei, takaa tulevaa pyöräilijäähän ei helposti kuule asfaltilla, jos pyöräilijä ei soita kelloa, Loikkanen toteaa.

Loikkasen mukaan koiraa ulkoilutettaessa vaaratilanteita syntyy, jos koira päästetään kulkemaan pyörätiellä holtittomasti.

– Jos koiranomistaja on väylän reunassa ja koira keskellä tietä ja takaa tulee pyörä, koira voi pelästyä tosi pahasti ja sännätä ennalta arvaamattomaan suuntaan ja jäädä pyörän alle.

Loikkasella on itsellään viisi koiraa, joita joiden kanssa hän suosii vasenta reunaa pyörätiellä liikkuessaan.

– Koirat ovat aina ojan puolella. Ne on opetettu pysymään minun vasemmalla puolellani eivätkä ne hillu tien poikki oikeaan reunaan, koska tien poikki ulottuva talutushihna on hengenvaarallinen pyöräilijälle ja myös koiralle käy huonosti, jos pyöräilijä törmää siihen.

Samalla estetään se, että koirat ja pyöräilijät joutuisivat lähikontaktiin.

– Jos pyöräilijä tulee vastaan tai ohittaa minut, minä olen aina pyöräilijän ja koirien välissä. Jos joku koirista käyttäytyisi typerästi, minun on silloin helpompi puuttua siihen sen sijaan, että koko sakki mellastaisi keskellä pyörätietä. Vaakakupissa painaa toisaalta koirien turvallisuus ja toisaalta se, että en halua koirieni aiheuttavan pyöräilijälle mitään ylimääräisiä liikkeitä vaan pyöräilijä pääsee sujuvasti ohi.

Loikkanen on kokenut myös tilanteita, joissa pyöräilijä yrittää ojan kautta ohi.

– Kuitenkin sääntöjen mukaan polkupyöräilijä väistää kohti tien keskiviivaa. Kaikille ei ole myöskään selvää kävelijän paikka pyörätiellä. Joskus vastaantulija huutaa, että kävelet väärässä reunassa, vaikka jalankulkija voi valita puolensa.

Loikkanen muistuttaa, että huomaavaisuus on liikenteessä valttia.

– Ei räpelletä kännykkää ja ulkoiluteta koiraa samaan aikaan, vaan pidetään huomio oikeasti koirassa ja ympäristön havainnoinnissa eikä päästetä koiraa touhumaan väylän toiseen laitaan. Vilkkaalla pyörätiellä toivottavaa olisi, että myös pyöräilijä malttaisi hidastaa vauhtia. Vaikka pyörätie on tarkoitettu pyöräilijöille, saavat myös jalankulkijat kävellä siellä. Jos kaikki muistavat huomaavaisuuden muita kohtaan, on kaikilla mukavampaa.