Toijalan Pallo-49 nousi futsalin ykköseen – Walkiakoski Futsal Team kaatoi ainoan lohkovoiton esteen, eikä muita kiinnostanut karsiminen

TP-49 kauden 2021-22 joukkue. Pelaajan nimen perässä kauden ottelumäärä, maalit + maalisyötöt. Teppo Tenkanen 12, 13 + 14,  Jesse Järvi ( C ), 14, 14 + 6,  Ere Salmi 14, 12 + 6, Joonas Thomas 10, 10 + 2, Janne Hevonoja 13, 5 + 6, Jukka-Pekka Jyrämö 14, 5 + 5, Tero Tromstedt 13, 6 + 3, Joonas Pietikäinen 10, 5 + 4, Akseli Sormunen 13, 5 + 4, Tuomas Kallioinen 6, 3 + 4, Jani Kirjavainen 14, 3 + 3, Miko Heikkilä 5, 2 + 3, Toni Niskala 11, 1 + 2, Juuso Rupponen, maalivahti, 14, 0 + 3, Hugo Toivonen, maalivahti, 3, 0 + 0. Valmentaja Jesse Järvi, Joukkueenjohtajat Juha Pietikäinen, Pasi Rantanen, Huoltajat Hannu Rokkanen, Kari Viertola, Fysiikkavalmentaja Essi Jokinen. Kuva Essi Jokinen.

Viikon 13 iso uutinen akaalaisen futsalin parista on Toijalan Pallo-49:n miesten joukkueen nousu valtakunnalliseen ykköseen. Palloliiton läntisen alueen kakkosen b-lohkossa pelanneet akaalaiset ottivat osittain naapurikaupungin seuran avustuksella sarjan ykköspaikan. Valkeakoskelainen Walkiakoski Futsal Team nimittäin kaatoi ToPan ainoan lohkovoiton esteen Parolan Visa/M-joukkueen. ToPan sarjapelit päättyivät viikolla 11, ja Visalla oli jäljellä kaksi peliä seuraavalla viikolla. Visa olisi kahdella voitolla lunastanut paikan ykkösen karsintoihin, mutta WFT romutti ne haaveet.

Näin ToPalle avautui paikka ykkösen karsintoihin läntisen alueen a-lohkon ykköstä vastaan. Tämä ykkönen Pihlavan Työväen Urheilijat ei kuitenkaan karsintoihin lähtenyt, eikä karsintapelit liioin kiinnostaneet lohkon kakkosta, Turun Pallokerhon kakkosjoukkuetta. Samoin kävi myös kolmosen, turkulaiselle FC Nations Unitedin kanssa. Niinpä ToPa vastasi kutsuun myöntävästi.

– Tottahan me se paikka otettiin, kun se pelaamalla saatiin. Näin kommentoi tuoreeltaan joukkueen pelaajavalmentaja Jesse Järvi.

Vuosikausia kakkosen keskikastissa tai hiukan sitä ylempänä tahkonnut ToPa oli nyt joukkue isolla J:llä. Tähän ryhdistäytymiseen valmentajalla on selvä näkemys.

– Jo viime kaudella oli selviä merkkejä tason noususta, korona vaan päätti kauden jo aikaisessa vaiheessa. Nyt on hommat hoidettu entistä paremmin. Huolto, taustat ja pelaajat ovat painaneet duunia tosissaan. Juoksusuoraa on ravattu, ja salitreeneissä tekeminen on ollut vahvaa. Meillä on hyvä porukka, jolla on vielä varaa kiristää ruuvia. Koko tiimi kun ottaa taas yhden stepin eteenpäin, niin voidaan olla ylpeitä itsestämme, paaluttaa valmentaja.

Kuluneen kauden alusta asti ToPa otti dominoivan aseman sarjassa. Joukkue purjehti voitosta voittoon. Lohkon kakkonen Visa kaatui kahdesti. Samoin kävi kolmoselle Ylöjärven Ilves/FS:lle. Visa oli toki koko kauden aivan akaalaisten kannoilla. ToPan tappiot Mäntän Valolle sekä ACE:lle antoivat parolalaisille saumat sarjavoittoon. Musta maanantai 21.3. Apian hallissa jätti heidät lopulta hopealle.

Joukkueen taso leveni

ToPan miehistö oli pitkälti hyvin kokenutta kaartia. Silti esimerkiksi nopea joukkue Ilves/FS ei ToPaa kaatamaan pystynyt. Kun pelikausia pelaajilla on kertynyt liigaa myöden, on se tiukoissa paikoissa vahvaa valuuttaa.

Viisikko Jyrämö, Järvi, Kallioinen, Tenkanen, Thomas oli joukkueen kovaa voimaosastoa. Pelistä toiseen heidän intensiteettinsä takasi laadukkaan lopputuloksen. Tosin “Tuoppi” Kallioinen pelasi vain kuudessa pelissä. Tasoa on leventänyt muiden selvä kehittyminen. Maalivahti Juuso Rupponen tilkitsee maalinsuuta entistä varmemmin. Saman pelipaikan Hugo Toivonen aloitti kyllä joukkueessa, mutta vaihtoi sitten Mad Maxin juniorijoukkueeseen. Ere Salmi otti edelleen loikan eteenpäin. Saman tekivät Jani Kirjavainen ja Akseli Sormunen. Tero Tromstedtiltä löytyi samaa kovuutta kuin ennenkin. Pisteitäkin kertyi mukavasti. Janne Hevonoja ja Joonas Pietikäinen kärsivät jalkavammoista. Pelikuntoisina olivat tietenkin vakiopelaajia. Miko Heikkilä koki loukkaantumisen viidennessä pelissään, ja kausi oli siinä. Toni Niskalan maininta arvion lopuksi ei ole vähättelyä. Kokeneen perusvarman Tonin saattoi pistää kentälle milloin vain.

Puheenjohtaja tyytyväinen kehitykseen

Toijalan Pallo-49:n puheenjohtaja Juri Virtanen muistuttaa, että seuralla on pitkät perinteet futsalinkin saralla, ja siitä on hyvänä osoituksena juuri voitettu toinen peräkkäinen KKI45 SM -kulta sekä nyt edustuksen nousu toiseksi ylimmälle sarjatasolle.

– Samalla kun katsotaan mitä viime vuosina ollaan tehty TP-49:n junioripuolella, viimeisimpänä monivuotinen Akaa Futsal -yhteistyö pelaajakehityksen tukemiseksi, niin voimme olla aika tyytyväisiä tilanteeseen, Virtanen sanoo.

Puheenjohtajan mukaan seuraavaksi on aika istua alas ja alkaa rakentamaan tulevaisuutta ajatuksella ja pitkäjänteisesti.

– Valtakunnallisessa Miesten Futsal Ykkösessä pelaaminen ja tietenkin pysyminen vaatii niin joukkue- kuin seuratasolla ihan uudenlaista tekemisen tasoa, mutta uskon että tähän haasteeseen vastaamiseen löytyy niin seurasta kuin Akaastakin tekijöitä, Virtanen jatkaa.