Kaupunki tukee Ukrainaa 10 000 eurolla – Akaan Vuokra-asunnot varautuu järjestämään asuntoja turvapaikanhakijoille

Akaa tukee Ukrainan kansalaisia 10 000 euron avustussummalla. Kaupunginhallitus päätti 8. maaliskuuta, että avustus annetaan joko raha- tai tarviketukena yhteistyössä Suomen valtion, avustusjärjestön tai muun luotettavan yhteistyökumppanin kanssa. Avustus maksetaan kaupunginhallituksen määrärahoista.

Talousjohtaja Mari Puhka-Suden mukaan tuki on tarkoitus antaa rahana, todennäköisesti SPR:n kautta.

Asuntoja tarvitseville

Kaupunginhallitus ohjeistaa myös Akaan Vuokra-asunnot Oy:tä varautumaan ennakolta asuntojen järjestämiseen mahdollisille turvapaikanhakijoille. Akaan Vuokra-asunnot on kaupungin kokonaan omistama vuokrataloyhtiö.

Akaan Vuokra-asuntojen toimitusjohtajan Heikki Rämön mukaan Viialassa on vapaana kaksioita ja kolmioita sekä kaksi neljän huoneen ja keittiön asuntoa.

– Voimme auttaa useita kymmeniä ihmisiä, hän arvioi.

Rämö kertoo yhtiön hallituksen puheenjohtajan Raimo Järvisen kehottaneen informoimaan vapaista asunnoista heti sen jälkeen, kun Venäjä aloitti sotatoimet Ukrainassa. Rämö toteaa, että turvapaikanhakijoiden asiat kulkevat Akaan kaupungin kautta.

– Kaupunki ottaa suuremman roolin, koska asumisen lisäksi pitää huomioida myös monta muuta asiaa, kuten lasten koulunkäynti. Mahdollisuuksien mukaan autamme ja fiksaamme asuntoja kuntoon, kun on tarvetta, Rämö sanoo.

Akaan Vuokra-asunnoilla on vapaana muun muassa tämä 96 neliömetrin neljän huoneen ja keittiön asunto Viialan yhtenäiskoulun naapurissa. Kuva: Tarja Antola

Tavaralahjoituksille löytyi varastotila

Kaupunki varautui myös järjestämään akaalaisille vapaaehtoisille toimijoille entisestä vanhainkoti Hakalehdosta tiloja tavaralahjoitusten varastointia ja pakkausta varten. Keräystä toteuttamassa ollut SannaMari Inomaa kertoo, että kaupungin tilalle ei ole tässä vaiheessa tarvetta, koska käyttöön on saatu yksityisen omistamat tilat Viialassa. Tavaralahjoituksia kerätään Suomeen saapuville turvapaikanhakijoille Suomessa jaettavaksi.

Kuntaliitto on suosittanut toistaiseksi ystävyyskuntatoimintojen keskeyttämistä venäläisten kaupunkien ja kuntien kanssa sekä kannustanut kuntia tukemaan Ukrainan ystävyyskuntia. Akaalla ei ole ystävyyskuntaa Venäjällä eikä Ukrainassa.

Vapaana oleva neljän huoneen asunto sijaitsee samassa talossa kuin Akaan Vuokra-asuntojen toimisto. Talossa on 13 asuntoa. Kuva: Tarja Antola

Juttua korjattu 16.3. Tavaralahjoituksia ei kerätä Ukrainaan toimitettaviksi vaan Suomeen saapuville turvapaikanhakijoille Suomessa jaettavaksi. 

Kommentointi on suljettu.