Michelin-kokki kehittää ravintolaa Toijalan satamaan – Awe Vilpas perustaa uuden ravintolan ja tekee Toijalasta risteilyalustensa kotisataman

Toijalan sataman juhannusjuhlilla kesällä 2021 merirosvolaivan kapteenina toimi Awe Vilpas ja merirosvona Taina Kantala. Kuva: Pinja Kreus.

Akaan kaupunginhallitus merkitsi kokouksessaan 23. marraskuuta tiedoksi Toijalan sataman alueen uudet toimijat kesäksi 2022. Ainoa varsinainen uusi toimija on Kuutar-risteilyjä satamassa jo kesällä 2021 järjestäneen Awe Vilppaan ravintola. Vilpas kertoo ravintolasta tulevan korkeatasoinen gastrobar.

– Sellaisella työnimellä se kulkee. Kyseessä on oikea ruokaravintola, jossa tehdään ruoka oikeista raaka-aineista ja jonka keittiössä on oikea kokki. Perusidea on se, että satamassa on kesäisin kohtuullisen paljon kävijöitä, mutta palveluissa on vajetta. Kysyntää on tasokkaalle ravintolalle, joten en perusta grilliä, Vilpas muotoilee.

200 neliön moduulirakennus

Ravintolaa varten satamaan pystytetään myös uusi rakennus. 200 neliön kokonaispinta-alasta puolet on umpiseinää ja puolet lasia. Uudisrakennuksen sijoituspaikka ei ole vielä tarkkaan selvillä. Akaan tekninen toimi vaikuttaa sijaintiin eniten.

– He kertovat, mihin kohtaan voi vetää sähköä, viemäriä, vettä ynnä muuta sellaista. Johonkin keskusnurmen ympärille, ei siinä vaihtoehtoja kovin montaa ole. Tarkka paikka on sinänsä samantekevä, joka paikasta näkyy vesi ja rakennus näkyy joka paikkaan, Vilpas summaa.

Michelin-tähden kokki mukana

Vilpas toimii jo nyt Jämsänkoskella sijaitsevan ravintola Vanhan Myllyn yrittäjänä. Tarkoitus ei ole kopioida olemassa olevaa kaavaa Toijalaan. Vilpas kertoo kehitelleensä ennen koronapandemiaa uutta ravintolakonseptia gastrobar-ideansa ympärille.

– Tuotekehityksessä oli mukana muuan hyvin tunnettu Michelin-tähden kokki. Hänen kanssaan on tarkoitus jatkaa, kun korona helpottaa. Ravintolaa ei tehdä helpoimman kautta vaan ennemmin haasteen kautta, Vilpas muotoilee.

Toijalan satama risteilyjen kotisatamaksi

Valkeakoskella pääpaikkaansa pitänyt Vilpas aloitti risteilyt Toijalan satamasta kesällä 2021 yhden aluksen voimin. Kokemukset olivat niin rohkaisevia, että ensi kesäksi Vilpas tuo molemmat aluksensa Toijalaan. Samalla yrityksen tukikohdaksi vaihtuu Akaa.

Awe Vilpas kertoi risteilytoiminnasta Toijalan sataman avajaisissa kesällä 2021. Kuva: Mikko Peltoniemi

– Ensi kesänä laivojen risteilypiste tulee korostetusti olemaan Toijalassa, eli laivat pyörivät Toijalan sataman ympärillä. Toinen alus risteilee Toijalasta Hämeenlinnan ja toinen Toijalasta Valkeakosken suuntaan. Ravintola ankkuroi yrityksen entistä tanakammin Toijalan alueeseen, Vilpas toteaa.

Kolmas ankkuri Akaan suuntaan on Akaan Matkailu Oy, josta Vilpas on ostanut kolmanneksen. Päätöksen takana on kova usko Akaan matkailuelinkeinon tulevaisuuteen.

– Rehellisesti sanoen viime kesä meni hyvin. Päästiin tavoitteisiin mitkä asetettiin. Ensi vuoden tavoite on paljon korkeammalla, toivottavasti päästään siihen. Haluan yhteistyössä muitten toimijoiden kanssa kehittämään Akaan alueellista matkailua oikein merkittävästi. Akaa on sijainniltaan yksi Etelä-Suomen hienoimpia kohteita. Matkailu Akaassa kasvaa ja alan tulevaisuus tulee olemaan todella mielenkiintoinen, Vilpas päättää.

Uuden ravintolan tarkka sijainti on vielä epäselvä. Paikan päättää lopulta kaupungin tekninen toimi sen perusteella, mihin voidaan vetää ravintolan tarvitsemat vesijohdot ja viemäri. Kuva WSP Finland/Akaan kaupunki

Yksi kommentti

  1. Leo Mensonen

    Hieno juttu. Tervetuloa laivasto ja ravintola ! Yrittäjävetoisesti Akaan satama alkaa kukoistaa
    vihdoinkin hieno alue Vanajaveden äärellä alkaa olla sellainen kuin sen pitääkin oilla !!!

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?