”Tanssien alkamista on koronan jälkeen totisesti odotettu” – Viialan Metsälinnassa tanssitaan taas, tänä vuonna vielä kahdeksat tanssit

Solisti Jari Grek sai vastaansa innostuneen tanssiyleisön, joista moni oli tullut varta vasten hänen vuokseen. Grek kiittikin sanomalla, että tuntui kuin olisi tullut ”omiensa pariin”. Kuva: Pekka Mustonen.

Lokakuinen lauantai alkaa kääntyä pimeän puolelle. Taivaalta heitetään märkää rättiä tuulilasiin. Viialan Varrasniemessä tunnelma on kuitenkin lämmin. Metsälinnaan tanssimaan saapuneilla naisilla on kepeät tanssimekot ja miehet ovat sonnustautuneet istuviin kauluspaitoihin ja suoriin housuihin.

Syksyinen synkkyys on tipotiessään, kun liki 200 tanssijaa viilettää pitkin luistavaa lattiaa. Tämän paremmaksi ei enää aikuisten liikuntatuokio voi tulla.

Tanssijoita pitkin Etelä-Suomea

Helka Korkki ja lapsenlapsi Ilona Korkki, Jussi Rasi ja vaimonsa Mervi Rasi sekä Tiina Mäkelä olivat lauantaina hyvin yhteen pelaava ryhmä rämä, joka talkoili Viialan VPK:n riveissä. Kuva: Pekka Mustonen.

Metsälinna on Viialan VPK:n omistuksessa oleva tanssipaikka, jossa on mahdollista järjestää tilaisuuksia jopa 600 henkilölle. Tanssitilaa on noin 400 neliötä.

Vuokrauksesta ja huollosta vastaava Juhani Rasi kertoo, että Metsälinnaan tullaan tanssimaan pitkin eteläistä Suomea.

– Tänne on helppoa tulla ja isolle parkkipaikalle mahtuu hyvin matkailuautoillakin, Rasi kehuu.

Viialan Metsälinnan lavaa voi kutsua jo aikamoiseksi kansanterveyden edistäjäksi. Joka kerran parketilla viilettää 150–200 tanssijaa. Tänä vuonna Metsälinnassa on vielä kahdeksat tanssit. Kuva: Pekka Mustonen.

Metsälinna on talvilava eli tansseja järjestetään syys-toukokuussa. Keskivertomäärä tanssijoita on 150–200. Huvitoimikunnan puheenjohtaja Pekka Taskila toteaa, että 100–250 tanssijaa on määrä, joka tarvitaan, että homma jollakin lailla kannattaa.

Jokainen tanssi-ilta työllistää VPK:sta kahdeksan henkeä. Sen verran tarvitaan, että saadaan sekä ravintolapuoli että järjestyksenpito lipunmyynteineen toimimaan.

Aino ja Eero Haapanen antoivat Metsälinnalle kiitoksia ja kouluarvosanaksi kiitettävän 9. Kuva: Pekka Mustonen.

– Meillä on neljä eri miehitystä tätä varten. Ne vuorottelevat, Taskila kertoo.

Grek keikkailee pyörätuolista

Vaikka vapaapalokuntalaiset toimivat voileipäpalkalla, ei hyvää bändiä solisteineen saada paikalle ihan ilmaiseksi. Siksi keikkajärjestäjän on laskettava tarkkaan, minkä tyyppinen esiintyjä vetää tarpeeksi väkeä juuri Metsälinnan lavalle.

Lokakuisena lauantaina sellainen solisti oli Jari Grek, jolla on ollut koronan vuoksi poikkeuksellinen vuoden tauko esiintymisissä.

– Ennen halvaantumistani tein 7–15 keikkaa kuukaudessa ja työllistin sillä itseni. Vuonna 2016 tapahtuneen loukkaantumiseni jälkeen olen tehnyt kolmisen keikkaa kuukaudessa, Grek laskee.

Grek liukastui 5,5 vuotta sitten Tampereen Hervannassa ja kaatui päin parkissa ollutta autoa. Mies löi päänsä auton kylkeen, jolloin selkäydin murtui iskussa. Leikkauksessa jouduttiin operoimaan myös äänihuulia.

Halvaantunut laulaja esiintyy nykyisin tuolissa istuen. Apuna on oma Waltteri-poika, joka myös esiintyy bändissä laulaen ja soittaen kitaraa.

Metsälinna saa kiitosta kodikkuudesta

Keijo ja Raija Kosunen käyvät ahkerasti tansseissa eli käytännössä joka viikko. Metsälinna saa heiltä tanssipaikkana pelkkiä kiitoksia. Kuva: Pekka Mustonen.

Orivedeltä tanssimaan saapuneet Aino ja Eero Haapanen sekä Valkeakoskelta tulleet Raija ja Keijo Kosunen ovat yhtä mieltä Metsälinnasta. Tanssipaikkana se saa heiltä kiitosta niin kodikkuudesta, liukkaasta lattiasta, hyvistä bändeistä kuin järjestäjien ystävällisyydestä.

– Tanssien alkamista on koronan jälkeen totisesti odotettu, Haapaset toteavat.

Päivi Seppälä oli yksi Viialan VPK:n vapaaehtoisista taustajoukoista, joka loihti tanssiyleisölle kahvio-ravintolaan hyvää purtavaa. Kahvio on VPK:n naisjaoston ylläpitämä. Kuva: Pekka Mustonen.

Molemmat pariskunnat käyvät eri puolilla Suomea tansseissa viikoittain. Kosusten tahti on kolme kertaa viikossa. Haapasilla kerrat ovat nyt poikkeuksellisesti vähentyneet, sillä Eero Haapanen odottaa lonkkaleikkaukseen pääsyä.

Heli Mustonen