Henriikka Mahlanen toteutti isänsä ehdottaman yritysidean ja perusti kahvilan entisen kesätyöpaikkansa naapuriin – Suomen mestari vuodelta 2016 muutti urheilijamiehensä kanssa Akaaseen lentopallon ansiosta

Henriikka Mahlanen aloitti kahvilayrittäjänä kesäkuussa. Kuva: Tarja Antola

Kesäkuussa Kahvila-Konditoria Hanillan avannut Henriikka Mahlanen, 25, ei ole törmännyt yrittäjänuransa alkutaipaleella yllätyksiin. Ammattikorkeakoulusta saadut liiketalouden opit sekä perheen yritystausta ovat antaneet tekemiselle tukevan pohjan.

– Mikään ei ole päässyt ainakaan vielä yllättämään. Liiketalouden opinnoissa on käyty kattavasti läpi yritystoimintaan liittyviä asioita taloushallinnosta markkinointiin, Mahlanen kertoo.

Mahlanen on ensimmäiseltä koulutukseltaan kokki, leipuri ja kondiittori.

Yrittäjäksi isän jalanjäljissä

Kahvilan perustamista ehdotti viime keväänä Henriikan isä Torsti Mahlanen, joka toimi vuoteen 2020 asti urjalalaisen TM-Teräksen yrittäjänä ja toimitusjohtajana. Ovia ja ikkunoita valmistava yritys jatkaa omistajanvaihdoksen jälkeen Urjalassa Raami Nordic Oy Ab:n nimellä. Torsti Mahlanen tunnetaan Akaassa myös lentopallon mestaruusliigassa pelaavan Akaa-Volley ry:n puheenjohtajana.

Isänsä firmassa kesätyöntekijänä ja harjoittelijana työskennelleelle Henriikka Mahlaselle yrittäjäksi ryhtyminen on ollut selvää pienestä pitäen. Mutta jos häneltä olisi ennen viime kevättä kysytty, minkä yrityksen hän tulee todennäköisimmin perustamaan, olisi hän itse ehdottanut jotain markkinointiin liittyvää.

– Se, että yritys muotoutui kahvilaksi, tuli yllättäen ja yhtäkkiä. Ajatus tuntui keväällä hyvältä ja tuntuu siltä edelleen. Valintojen ei tarvitse olla lopullisia, vaan elämässä voi testata, mikä tuntuu omalta, Mahlanen kertoo.

Kaikki leivonnaiset omasta keittiöstä

Mahlanen on ensimmäiseltä koulutukseltaan kokki, leipuri ja kondiittori sekä alan Suomen mestari. Hän voitti cateringkokki-opiskelijana parinsa kanssa kultaa ammattitaidon SM-kilpailussa vuonna 2016. Ammattikoulun jälkeen Mahlanen ei kuitenkaan jäänyt alalle vaan opiskeli myynnin ja markkinoinnin tradenomiksi ja työskenteli huonekalumyyjänä.

Kahvilan paikkaa miettiessään Mahlanen kyseli Akaan kaupungin yrityskoordinaattori Jukka Turuselta Toijalan torin suunnitelmista. Turuselta hän sai vinkin, että Pellavatehtaalle etsitään kahvilayrittäjää. Alue oli tuttu, sillä Mahlanen on ollut kesätöissä viereisellä Abc-asemalla.

– Paikkana tämä on kahvilalle tosi hyvä, koska alue on kehittyvä, Mahlanen sanoo.

Mahlasen mukaan moni ohikulkija valitsee kahvilan valikoimasta pientä suolaista tai makeaa, kun taas suurin osa paikallisista kanta-asiakkaista tulee syömään lounasta. Kaikki leivonnaiset tehdään taikinasta alkaen kahvilan yhteydessä olevassa keittiössä. Tarjolla on myös erikoiskahveja, jotka valmistetaan vasta jauhetuista pavuista.

Kahvila pyörii kolmen naisen voimin. Siellä työskentelevät myös Meri Vainio ja Henriikan äiti Arja Mahlanen.

Kahvila työllistää yrittäjän itsensä lisäksi kaksi työntekijää.

Lyhyt matka joka suuntaan

Henriikka Mahlanen on asettunut puolisonsa Mikko Kuuselan, 27, kanssa myös asumaan Akaaseen. He ostivat Toijalan keskustasta 1980-luvulla valmistuneen omakotitalon kaksi ja puoli vuotta sitten. Henriikka on syntyisin Urjalasta ja Mikko Tampereelta.

Akaaseen he muuttivat Hämeenlinnasta alun perin lentopallon tuomana. Kuusela kuului neljä kautta Akaa-Volleyn liigajoukkueen passareihin. Hän työskentelee it-alalla Riihimäellä, ja lentopallo on tällä hetkellä tauolla.

– Tuntui luontevalta muuttaa paikkakunnalle, jossa puoliso kävi päivittäin treeneissä. Toijalasta on myös lyhyt matka joka puolelle, Henriikka Mahlanen perustelee.

Sijainnin lisäksi pariskunta arvostaa yhteisöllisyyttä sekä tuttuja, joita he ovat saaneet lentopallon kautta.

– Tänne on kokenut olevansa tervetullut ja täällä on otettu kivasti vastaan, Henriikka Mahlanen kertoo.

Kahvila-Konditoria Hanilla toimii vaatemyymälä Pellavatehtaan yhteydessä.