Possu-kasviswokki vai punajuuriohratto? Lue kumman Toijalan yhteiskoulun oppilaat valitsivat – Näin valmistat helpon liha-aterian

Toijalan yhteiskoulun kotitalousopettajat Johanna Reinikainen (vas.) ja Kirsi Sakala vastaanottivat MTK-yhdistysten ruokakassilahjoituksen. Kassit ojensivat MTK Akaa-Sääksmäen puheenjohtaja Vesa Liehu sekä MTK Kylmäkosken sihteeri Elina Vaittinen ja puheenjohtaja Simo Toivonen. Kuva: Tarja Antola

Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK haluaa innostaa yläkoululaisia ruuanlaittoon tarjoamalla oppilaille kotimaisia raaka-aineita ja reseptivihkoset. Samalla oppilaat voivat tutustua suomalaiseen ruokaan, ruuantuottajiin ja ruokakulttuuriin. Kokkaa kotimaista -kampanjaa toteuttavat paikallisesti MTK-yhdistykset.

Toijalan yhteiskoulussa kotitalouden valinneet kahdeksasluokkalaiset ovat kokanneet kotimaista MTK Kylmäkosken ja MTK Akaa-Sääksmäen lahjoittamien ruokakassien aineksista. Pääruuaksi syntyi possu-kasviswokki viljalisäkkeen kera ja jälkiruuaksi jogurttivaahto kauramurulla ja karkkiporkkanoilla höystettynä. Ohjeet ruokiin löytyivät reseptivihkosesta.

Oppilaat valmistivat pääruuaksi possu-kasviswokkia. Kuva: Kirsi Sakala
Jälkiruokana oli jugurttivaahto kauramurun ja karkkiporkkanoiden kera. Eelis Virtasen (vas.), Onni Salmisen, Kerttu Mattilan ja Vilja-Lotta Vainiolan mielestä jälkiruoka oli mielettömän hyvää. Kuva: Kirsi Sakala

Liharuoka oppilaiden toiveena

Kotitalousopettaja Kirsi Sakala kertoo, että oppilaat kokeilivat mielellään hieman erilaisia reseptejä ja ruokakassit ja reseptivihkoset toivat vaihtelua normitunteihin. Pääateria ja jälkiruoka toteutettiin eri kerroilla.

Liharuoka valittiin pääruuaksi oppilaiden omasta toiveesta. Reseptivihkosessa kasvisvaihtoehtona oli punajuuriohratto ja salaatti marinoidusta punakaalista.

Possu-kasviswokissa oppilaat pääsivät maistelemaan erilaisia makuja. Sakala kertoo, että oppilaiden mielestä possu ja omena sopivat hyvin yhteen ja possu oli mureaa. Tuoreet ruusukaalit wokissa olivat oppilaille uusi makuelämys.

Jälkiruoka maistui oppilaiden mielestä kirpsakalta, mutta karkkiporkkanat nimensä mukaisesti makeilta.

Wokki tarjoiltiin viljalisäkkeen kera. Kuva: Kirsi Sakala

Possu-kasviswokki

300 g possun ulkofileetä

1 pieni punasipuli

2 porkkanaa

1 omena

200 g ruusukaalia tai keräkaalia

5 cm pala inkivääriä

3 valkosipulin kynttä

2–3 rkl rypsiöljyä

Kastike

1 dl kasvislientä

½ dl vähäsuolaista soijakastiketta

1 rkl hunajaa

1 rkl valkoviinietikkaa

1 rkl maissitärkkelystä

Viimeistelyyn ½ ruukkua lehti- tai kähäräpersiljaa ja korianteria

Lisäkkeeksi

2 dl nopeasti kypsyvää viljalisäkettä (esim. Fazer Alku Ruokakauraa tai Myllärin Ateriajyvät)

Valmistus

Poista ulkofileestä kalvot ja viipaloi liha ohuiksi suikaleiksi.

Kuori sipuli, porkkana ja omena. Leikkaa sipuli veneiksi ja porkkana ja omena tulitikkumaisiksi suikaleiksi.

Poista ruusukaalista kanta ja uloimmat lehdet, jos ne ovat huonoja. Viipaloi renkaiksi.

Kuori ja hienonna valkosipuli ja inkivääri.

Sekoita kastikkeen ainekset keskenään. Sekoita maissitärkkelys joukkoon niin, ettei jää paakkuja.

Kaada puolet öljystä pannuun ja kuumenna todella kuumaksi. Ruskista lihasuikaleet pannussa ja nosta sivuun lautaselle.

Lisää toinen puoli öljystä pannuun ja lisää sipulit ja inkivääri. Paista muutama minuutti.

Lisää loput vihannekset ja lihapalat, jatka paistamista.

Kaada kastike tasaisena nauhana wokin sekaan koko ajan sekoittaen. Anna kiehahtaa, tarkista maku.

Tarjoa heti viljalisäkkeen kanssa.

Jälkiruoka syntyi jogurttivaahdosta, kauramurusta ja karkkiporkkanoista. Kuva: Kirsi Sakala

Jälkiruoka

Kauramuru

40 g voita

1,5 dl kaurahiutaleita

½ tl jauhettua kardemummaa

1 rkl sokeria

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.

Sulata voi ja mittaa muut ainekset sekaan. Sekoita hyvin. Levitä seos uunivuokaan tai leivinpaperilla vuoratulle pellille ja paista uunin keskitasossa 15–20 minuuttia. Sekoita välillä, etteivät kaurahiutaleet pala.

Karkkiporkkanat

100 g (1 iso) porkkana

1 dl sokeria

1 dl vettä

1 kanelitanko

Laita pieneen kattilaan vesi, sokeri ja kanelitanko. Kuori ja siivuta porkkanat ohuiksi kiekoiksi.

Kun sokeriliemi kiehuu, lisää porkkanansiivut. Anna kiehua 2–3 minuuttia.

Ota kattila pois liedeltä. Anna porkkanoiden jäähtyä liemessä. Valuta porkkanat ennen käyttöä.

Jogurttivaahto

1 dl (60 g) pakastemansikoita

1 dl (50 g) pakastepuolukkaa

1 rkl sokeria

150 g (1,5 dl turkkilaista jogurttia)

100 g maustamatonta tuorejuustoa

Sulata marjat, lisää sokeri joukkoon ja soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi soseeksi.

Mittaa tuorejuusto ja jogurtti kulhoon ja vatkaa sähkövatkaimella kuohkeaksi.

Lisää marjasose joukkoon ja sekoita tasaiseksi.

Kokoa mousse kauramurun kanssa kerroksittain laseihin. Koristele karkkiporkkanoilla, kauramurulla ja puolukoilla.

Jälkiruoka-ainekset koottiin kerroksittain laseihin. Kuva: Kirsi Sakala