Hilla Mielityinen leikkii autoilla, innostuu isoveljen puuhista ja syö lautaselta ensin herneet – Vuoden ensimmäinen vauva hylkäsi vauvalelut, kun tarjolla oli jotain mielenkiintoisempaa

Tammikuun 3. päivä syntynyt Hilla Mielityinen on vuoden 2021 ensimmäinen vauva Akaassa. Hillalla on ikää nyt noin kahdeksan ja puoli kuukautta.  Kuva Tarja Antola

Vuoden 2021 ensimmäinen akaalaisvauva syntyi 3. tammikuuta Laura ja Tomi Mielityiselle Hukariin Viialaan. Hilla-tyttären lisäksi perheeseen kuuluu neljävuotias Eetu. Akaan Seutu kysyi, mitä Hilla Helinälle kuuluu nyt, kun ikää on 8,5 kuukautta.

– Meillä on mennyt tosi hyvin. Hän on oikein tyytyväinen, iloinen ja aurinkoinen tyttö, joka syö, nukkuu ja tykkää leikkiä, Laura kertoo.

Hilla etenee ryömimällä, nousee konttausasentoon, seisoo tukea vasten ja istuu itsenäisesti. Hän taitaa pinsettiotteen ja sormiruokaillen syö samoja ruokia kuin muukin perhe mutta ilman suolaa. Hillan mielestä herneet ovat herkkua.

– Hän poimii herneet ensin lautaselta, jos niitä on tarjolla. Hän tykkää myös letuista, joita teen kesäkurpitsasta ja porkkanasta. Hän syö mielellään pehmeää ruokaa, koska hänellä ei ole vielä hampaita, mutta hän pystyy työstämään ikenillä myös omenaa, Laura kuvailee.

Iltapalaksi Hilla syö ison annoksen kaurapuuroa, jonka sekaan lisätään pakkasesta oman puutarhan marjoja.

Hilla kymmenen päivän ikäisenä. Kuva: Tarja Antola

Vauvalelut eivät kiinnosta

Hilla on innostunut kaikesta, mitä isoveli Eetu tekee.

– Kun Eetu leikkii leluilla, hän on menossa samoihin leikkeihin. Hilla leikkii autoilla, joita meillä enimmäkseen on. Hilla on skipannut vauvalelut, ne eivät ole hänen mielestään mielenkiintoisia. Kun isoveikka leikkii sohvalla omia leikkejään, Hilla tykkää kiipeillä sohvan reunalla ja viihtyy lähistöllä, Laura kertoo.

Sisaruksilla on myös muuta yhteistä puuhaa.

– Eetu tykkää rakentaa torneja, jotka Hilla tulee kaatamaan. Kun Eetu pötköttelee lattialla, Hilla tykkää painia hänen kanssaan, tai kun Eetu juoksee huoneesta toiseen, Hilla huutaa riemuissaan, kun isoveikka sujahtaa ohi, Laura sanoo.

Kun Eetu haluaa leikkiä rauhassa, hän menee sohvalle tai nostaa autot sohvapöydälle. Vauva-arjesta on selvitty ilman esikoisen mustasukkaisuutta.

– Hillan syntymän jälkeen Eetun uhma on alkanut helpottaa. Yhteistyötä tehdään jo aika sävyisästi, Laura kertoo.

Eetu käy kolmena päivänä viikossa Sahurin päiväkodissa, jossa hänellä on ikäistään seuraa ja kaivattua toimintaa.

Äiti Laura suunnittelee palaavansa työelämään tammikuussa. Tavoitteena on aloittaa Tampereen yliopistossa väitöskirjatutkimus aiheesta ylisukupolvisen fyysisen väkivallan ilmeneminen ja syyt. Isä Tomi on kuluneen vuoden tehnyt edelleen etätöitä kotona. Hän työskentelee raideinfraan erikoistuneella NRC Group Finland Oy:llä isojen sähköasemien urakoinnissa projektipäällikkönä.

Tomi ja Laura Mielityisen esikoinen Eetu on neljävuotias. Hillaa kiinnostavat isoveljen leikit ja lelut.  Kuva Tarja Antola

Yöunet ovat levolliset

Hilla on ollut koko vauva-ajan hyvä nukkuja. Hän saattaa herätä kerran aamuyöstä syömään ja nukkua sen jälkeen aamukahdeksaan tai nukkua kertaakaan heräämättä seitsemään. Normaalisti Hilla ottaa kahdet päikkärit, jotka ovat selvästi lyhyemmät kuin Eetulla vauva-aikana. Vastaavasti Hillan yöuni on levollisempaa kuin isoveljellään.

– Hän on koko elämänsä herännyt yhden tai kaksi kertaa yössä. En muista yhtään huonoa yötä, Laura sanoo.

Hilla on välttynyt vauva-aikana taudeilta. Hän on sairastanut hiljattain yhden flunssan, johon liittyi kuumetta, nuhaa ja yskää.

Hilla viihtyy muiden seurassa

Hilla jokeltelee ja osaa sanoa ”nam, nam”, joka ei liity ruokaan eikä mihinkään muuhunkaan. Kun Hilla harmistuu, hän itkee ja nostaa käsiään. Syliin halutessaan hän tulee luokse.

Hilla käy äitinsä kanssa Viialan MLL:n vauvakahvilassa ja perhekahvilassa.

– Hän tuntuu olevan tosi sosiaalinen ja ottaa vauva- ja perhekahviloissa kontaktia ja viihtyy lattialla muiden seurassa. Jonkin verran on myös temperamenttia. Jos hän ei saa jotain, hän ilmaisee sen hyvin selkeästi, Laura kertoo.

Koko perhe käy viikonloppuisin yhdessä uimahallissa. Kesähelteillä Hilla pääsi kastautumaan myös järvessä.

Lue myös:

Akaan vuoden ensimmäinen vauva syntyi Mielityisille Hukariin – Kun perhe muutti Tampereelta Viialaan, tutut ihmettelivät: ”Miten te uskallatte?”

Hilla etenee ryömimällä. Kuva: Tarja Antola
Koneista kiinnostunut Eetu keskittyy kiinnittämään helikopterin siipiä. Kuva: Tarja Antola
Mielityisen perhe, Hilla, Tomi, Laura ja Eetu, asuvat Hukarissa. Kuva: Tarja Antola