Kesä alkaa vedellä viimeisiään, ja monella töihin paluu on edessä, jos ei sitten jo takana. Koululaiset ja opiskelijat valmistautuvat ensi viikkoon – toivottavasti huilanneina ja sopivasti latautuneina. Epätietoisuus syksystä on varmaan monella pinnassa. Päädymmekö jälleen Teams-karuselliin ja verkkaripäiviin kotona, vai olisiko jo toivoa päästä ihmisten ilmoille, siihen ”normaaliin” arkeen? Muistatteko kahvitunnit, piipahtamiset työkavereiden ovella, lounastunnit ja keskustelut elävien ihmisten kanssa? Ainakin itse kaipaan näitä ja toivon takaisin.
Musiikkialalla, jossa itse toimin, kuluneet kaksi vuotta ovat olleet yhtäjaksoinen painajainen. Freelancerit ovat pudonneet jo alkujaan mitättömän turvaverkon läpi niin että paukkuu. Huippumuusikot vetävät johtopäätöksiään ja kouluttautuvat kuka bussikuskiksi, kuka kirvesmieheksi. Hyviä ammatteja toki molemmat, mutta valtaosassa tapauksista välttämättömän pakon edessä tehtyjä valintoja, joihin ei ehkä suurinta paloa kuitenkaan ole. Koko tapahtuma-ala, liikevaihdoltaan suurempi kuin metsäteollisuus, on kyykännyt ennennäkemättömällä laajuudella ja syvyydellä. Tänä kesänä jotain vilkastumista sillä saralla on ollut nähtävillä. Omat Vasurimmekin päästään näkemään reilun viikon päästä.
Miksi sitten näitä ikäviä asioita tässä levittelen? Siksi, että (liian) aktiivisena sosiaalisen median sekakäyttäjänä olen moneen kertaan ajautunut toivottomiin väittelyihin (tiedän, virhe) ”asioihin perehtyneen” ja ”itse tutkineen” väen kanssa, jotka levittävät rokotekriittisyyden ilosanomaa ja salaliittoteorioita. Syntipukkina nähdään milloin Bill Gates, lääketeollisuus tai Suomen hallitus. Joku hyötyy koronasta, se tietysti on totta, ja tämä riittää liian monelle todisteeksi pysyä loitolla rokotteesta, tällä hetkellä ainoasta keinosta lähestyä normaalia elämää.
Asioiden itseopiskelua yhtään väheksymättä voi kuitenkin todeta, että Harvardin, Cambridgen ja muiden huippuyliopistojen tutkijat osaavat hommansa ja ovat pääosin varsin korkean moraalin porukkaa. Tieteellä on oma etiikkansa. Ei ole olemassa mitään viitteitä siitä, että rokotteessa olisi sen suurempia tilastollisia riskejä kuin hammaslääkärin puudutuksessa, bussilla matkustamisessa, anestesiasta puhumattakaan. Lääketieteen huippututkijat toimivat ammattietiikkansa ohjaamina ja ajankohtaisimmalla tutkimustiedolla varustettuna. Tärkeintä on myös se, että rokote todella toimii virusta vastaan. Netistä sen sijaan löytää sen tiedon, mitä haluaa. Joitain vuosia sitten testasin itse tätä etsimällä ”tutkimusta” tukemaan väitettä siitä, että tupakoinnin ja keuhkosyövän välillä ei ole korrelaatiota. Löytyyhän sitä, jopa väitöskirja oli tehty aiheesta heikkotasoisen amerikkalaisen yliopiston suojissa. Todiste tämäkin jollekin lähdekritiikkiä hallitsemattomalle itseopiskelijalle.
Pyydän siis: ota rokote, jos ja kun sitä sinulle tarjotaan. Siinä ei ole koiraa haudattuna eikä sikaa säkissä. Jollain keinolla meidän on päästävä maskien takaa esiin ja takaisin normaalielämään. Tähän oikea keino ei ole koko ongelman kieltäminen tai kuviteltujen syyllisten etsiminen.
Markus Mantere
Kirjoittaja on akaalainen muusikko ja tutkija.
Forum Akaa on Akaan Seudun kolumnisarja, jossa akaalaiset kirjoittajat tarkastelevat ympäröivää yhteisöä ja yhteiskuntaa.
Kommentointi on suljettu.