Kulttuuripalveluiden tehtävien näkeminen sivutyönä ei anna kuvaa kovin dynaamisesta kulttuurikaupungista – Akaaseen tarvitaan nyt tapahtumia ja elämyksiä, jotka paitsi houkuttelevat matkailijoita, myös pitävät paikalliset ilmiöt elossa

Tänä vuonna ei järjestetä Näkymä-ympäristötaidenäyttelyä. Näyttely kaatui tämän vuoden osalta pandemiaan sekä resurssien puutteeseen. TaideAkaa pelkää jo koko tapahtuman tulevaisuuden puolesta, jos kaupunki ei palkkaa kulttuurikoordinaattoria.

Viime viikon Akaan Seudussa Akaan vs. sivistysjohtaja Virve Jämsén kertoi, että olisi aika ottaa mahdollisen kulttuurikoordinaattorin palkkaaminen taas puheeksi. Jämsén myös kertoi uskovansa, että aiempaan päätökseen jättää koordinaattori palkkaamatta vaikutti varmasti paljon pandemia ja sen aiheuttama epävarmuus varsinkin tapahtumien suhteen.

Akaan kulttuuritarjontaa voidaan varmasti aiheellisesti kutsua niukaksi. Sitä, että kaupungin palveluksessa ei ole henkilöä, joka vastaisi kulttuuritarjonnan ja -tapahtumien koordinoinnista ja kehittämisestä, voisi ehkä kutsua jopa oudoksi. Jos hahmotetaan vaikkapa kaikille helpon käsitteen eli rahan kautta, on Akaassa varmasti paljon sellaisia veronmaksajia, joiden mielestä osan heidän työllä ansaitsemistaan ja erilaisten verojen kautta lopulta kaupungin kassaan kilahtavista pennosista saisi käyttää kaupungin kulttuuritoiminnan tukevoittamiseen.

Näin ei kuitenkaan tapahdu. Sen sijaan vs. sivistysjohtaja hoitaa tällä hetkellä Akaan kaupungin kulttuuripalveluiden tehtäviä oman työnsä ohella. Kulttuuripalveluiden tehtävät nähdään siis jonkinlaisena sivutyönä, jonka se kuuluisa joku hoitaa oman toimen ohessa. Se ei anna kuvaa kovin dynaamisesta kulttuurikaupungista, jonka tarjoamien kulttuuripalveluiden on lupa odottaa kasvavan, vahvistuvan ja monipuolistuvan.

Akaan matkailusektori on nyt hyvässä vedossa. Voisiko siitä saada apua myös kulttuuripuolen vahvistamiseen?

Kun kaupunkiin houkutellaan turisteja, saapuu siinä virrassa varmasti paljon sellaisiakin henkilöitä, joita kiinnostaa myös kulttuuri. Voisiko matkailijoiden palveluiden kehittäminen olla sellainen naula, joka vetäisi myös kulttuuripuolen voimistumaan?

Jos matkailijoita aletaan kaupungin puolesta ohjata Akaan matkailunähtävyyksien pariin Toijalan sataman ulkopuolelle, voi heille samalla tarjota myös kulttuurielämyksiä.

Satama tarvitsisi tapahtumia houkutellakseen matkailijoita. Kun puhutaan tapahtumista, tulee usein ensimmäisenä mieleen vaikkapa jonkinlainen esiintyjä. Entä jos se esiintyjä olisikin Näkymään osallistuva taiteilija?

Turhan usein erilaiset toimijat näkevät vain oman sektorinsa ja vartioivat sitä mustasukkaisesti peläten muiden toimijoiden riistävän omia resurssejaan. Oikeampi suhtautuminen olisi lyödä hynttyyt yhteen ja luoda jotakin uutta, josta riittää jokaiselle jotakin.

Enemmän on tulevaisuutta sellaisella tapahtumalla ja kaupungilla, jonne lähtee koko lomamatkaa viettävä perhe, kuin sellaisella tapahtumalla ja kaupungilla, joka pystyy tarjoamaan jotain vain osalle sitä perhettä. Akaan erilaisten toimijoiden olisi nyt syytä aktiivisesti etsiä toisiaan ja katsoa ennakkoluulottomasti, millaisia yhteistyön muotoja vielä voitaisiin keksiä.

Nyt kun Toijalan satamaan on rakennettu hyvät puitteet, niiden puitteiden päälle tarvitaan tarjonta, joka paitsi houkuttelee kaupunkiin kävijöitä, myös pitää omat paikalliset ilmiömme elossa. Ympäristötaidetapahtuma Näkymä on yksi niistä ilmiöistä.

Lue myös:

Näkymä-ympäristötaidenäyttely kaatui tämän vuoden osalta pandemiaan sekä resurssien puutteeseen – TaideAkaan puheenjohtaja: ”Kaupungin päätös olla palkkaamatta kulttuurikoordinaattoria vie kyllä pohjan Näkymän tulevaisuudelta”