Vuoden alkaessa teen pienen katsauksen taaksepäin. Sain viime vuonna eniten palautetta, kun kirjoitin pienistä ydinreaktoreista.
Nykyisiin isoihin voimaloihin verrattuna tarjolla on teknisesti yksinkertaisempia ja suhteutettuna edullisemmin rakennettuja ydinreaktoreita. Tällaiset reaktorit mahtuvat rekan kyytiin. Yleisesti niitä kutsutaan pieniksi modulaarisiksi reaktoreiksi. Jatkuvasti kehitystyön ja tutkimuksen kohteina olevat uudet reaktorit eivät ole vielä sarjatuotannossa missään. Tilanne muuttuu tänä vuonna.
Britannian energiantuotanto on lähivuosina muutosten kourissa. Edessä on energiavaje. Kuusi kuningaskunnan seitsemästä ydinreaktorista suljetaan vuoteen 2030 mennessä. Jäljelle jäävä 90-luvulla valmistunut reaktori suljetaan 2035. Nämä ydinvoimalat tuottavat tällä hetkellä yhteensä viidenneksen maan sähköstä. Teollisuuden sähköntarve ei tule vähentymään. Siksi korvaajien löytämiselle tulee kiire.
Rolls-Royce sai tilauksen uusien voimaloiden rakentamisesta. Ensimmäinen tilaus sisältää kuusitoista reaktoria. Jokainen niistä pystyisi tuottamaan sähköä 400–440 megawatin edestä. Ensimmäinen reaktori olisi valmis kymmenen vuoden kuluttua. Sen jälkeen niitä pystytään valmistamaan samalla tuotantolinjalla kaksi kappaletta vuodessa. Komponentit rakennetaan eri tehtaissa. Rakennusaika on pieni murto-osa esimerkiksi Olkiluotoon verrattuna.
Pienet modulaariset reaktorit alkaisivat korvata vanhojen voimaloiden tuotantoa. Tavoitteena on luoda päästöiltään hiilineutraali Britannia vuoteen 2050 mennessä. Juuri siinä on ydinvoiman selkeä etu esimerkiksi hiilivoimaloihin verrattuna.
Reaktoreiden valmistuksesta saadulla kokemuksella Rolls-Royce ja sen alihankkijat pääsevät uuden energiateollisuuden kärkikastiin. Kysynnän kasvaessa he voivat myydä reaktoreita muihin maihin. Laajennettu valmistaminen tuo kustannuksia alas. Alustavien laskelmien mukaan ensimmäiset reaktorit tulisivat maksamaan noin kaksi miljardia puntaa kappaleelta. Ei pieni summa. Reaktorin käyttöiäksi lasketaan 60 vuotta.
Kanada valmistautuu samanlaisten projektien aloittamiseen. Pohjoisen valtion valtavat etäisyydet tekevät energiatuotannosta haastavan. Sähköä tarvitaan niin isoissa kaivoksissa kaukaisten vuorien takana kuin syrjäisissä satamakaupungeissa. Kanada pystyy myös louhimaan omat uraaninsa.
Taloudellisesti pienillä reaktoreilla on yllättävä huono puoli. Se tuli ilmi Kanadassa, kun asukkailta kyseltiin haluja uuden reaktorin saamiseksi kaupunkiinsa. Laskelmissa huomattiin, että ydinreaktori vaatii vähemmän huoltoa ja täyttöä kuin dieselvoimalat. Se tarkoittaa vähemmän työpaikkoja. Siksi vanhempi teknologia pysyy suositumpana.
Ehkä joskus tulevaisuudessa tällaisesta voimalasta päätetään myös Suomessa.
Juha Leinivaara
Kirjoittaja on akaalainen pienyrittäjä.
Forum Akaa on Akaan Seudun kolumnisarja, jossa akaalaiset kirjoittajat tarkastelevat ympäröivää yhteisöä ja yhteiskuntaa.