Kaupunki valmistautuu Mäntymäen asukkaiden muuttoon Viialasta Toijalaan – Jouni Salosen esitys toiminnan jatkamisesta nykyisissä tiloissa kaatui perusturvalautakunnassa äänin 12–2

Akaan kaupunki aikoo vuokrata Attendo Peltolasta tyhjillään olevan ryhmäkodin tilat Mäntymäen asukkaille ja tuottaa palvelut vuokratiloissa omana toimintana. Lisäksi kaupunki ostaa Mäntymäen asukkaille tehostettua palveluasumista Mehiläisen Mainiokoti Arwolasta niiltä osin kuin palvelua ei voida kaupungin omana toimintana tuottaa Attendolta vuokrattavissa tiloissa. Attendo Peltola ja Mainiokoti Arwola sijaitsevat Toijalassa.

Suunnitelma sisältyy Akaan ja Urjalan yhteistoiminta-alueen perusturvalautakunnan Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirastolle (avi) antamaan selvitykseen Mäntymäen asukkaiden hoidon järjestämisestä jatkossa. Avi on lokakuussa tehdyn tarkastuskäynnin perusteella todennut, että Mäntymäen tilat eivät vastaa sosiaalihuollon toimintayksikölle asetettuja vaatimuksia, ja pyytänyt perusturvalautakunnalta selvitystä asiassa.

Attendo Peltola sijaitsee Toijalassa Savolan kentän ja kehitysvammaisten asumisyksikön, Savolakodin, naapurissa. Kuva: Tarja Antola

Urjalalaiset mukana äänestyksessä

Kaupungin viranhaltijat selvittivät lautakunnalle päätöksentekoa varten kolme ratkaisuvaihtoehtoa, jotka olivat Mäntymäen tilojen remontointi lainsäädännön edellyttämään kuntoon (vaihtoehto A), yksityisten toimijoiden hyödyntäminen nykyisten asiakkaiden palvelujen tarjoamisessa (B) sekä tarvittavien tilojen vuokraaminen yksityisiltä toimijoilta ja palvelun tuottaminen omana toimintana vuokratiloissa (C). Aville annettavan lausunnon mukaan asiassa edetään vaihtoehtojen C ja B mukaan.

Lautakunnan varapuheenjohtaja, akaalainen Jouni Salonen (sd) esitti lisäyksenä vaihtoehto D:tä eli toiminnan jatkamista Mäntymäessä niiltä osin kuin asiakkaat ja/tai heidän omaisensa niin haluavat. Salosen ehdotus hävisi äänestyksen numeroin 12–2. Salosen lisäksi muutosesityksen puolesta äänesti akaalainen Jorma Kivi (vas).

Salosen mukaan avin tarkastuksessa ei ole todettu, että nykyiset tilat aiheuttaisivat asukkaille tai hoitajille terveydellistä vaaraa tai uhkaa eikä tarkkaa siirtymäaikaa muutoksille ole annettu. Siirto uusiin tiloihin voi hänen mukaansa heikentää asukkaiden terveyttä ja vaikeuttaa omaisten mahdollisuuksia käydä katsomassa läheisiään. Salosen mukaan vaihtoehto turvaisi sen, että asukkaat saisivat halutessaan jatkaa Mäntymäessä niin kauan, että Viialaan saadaan uusi asumispalveluyksikkö. Yksikön suunnittelun Salonen ajoittaisi ensi keväälle ja käyttöönoton viimeistään vuodelle 2023. Vaihtoehdossa kaupunki korjaisi tarkastuksessa todetut pintamateriaalivauriot ja saattaisi esimerkiksi saunan käyttökuntoon.

Perusturvajohtaja Elina Anttilan mukaan Salosen esittämää vaihtoehtoa ei mietitty valmisteluvaiheessa.

– Ongelma on kuitenkin se, että (Mäntymäen) tilat eivät ole lailliset eivätkä ne muutu laillisiksi, vaikka siellä olisi vähemmän ihmisiä. Huoneet eivät edelleenkään ole riittävän kokoisia eikä niissä ole wc- ja pesutiloja. Lisäksi sen kokoisen kiinteistön ylläpitäminen muutamille asukkaille ei olisi edes taloudellisesti järkevää, Anttila toteaa.

Kaikki lautakunnan jäsenet osallistuivat äänestykseen. Akaan Seutu kertoi viime viikolla, että Akaan valtuuston ensimmäinen varapuheenjohtaja Timo Saarinen (sd) esitti lautakunnan urjalalaisille jäsenille pidättäytymistä päätöksenteosta, koska asia koskee Akaan kaupungin vanhuspalveluja. Yhteislautakunnan jäsenistä viisi on Urjalasta.

Jouni Salonen (sd) esitti toiminnan jatkamista Mäntymäessä niiltä osin kuin asiakkaat ja omaiset niin haluavat. Kuva: Akaan Seudun arkisto.

Hoitajat siirtyvät asukkaiden mukana

Attendo Peltola on 42-paikkainen ja Mehiläisen Mainiokoti Arwola 30-paikkainen yksikkö, joissa molemmissa on kaksi ryhmäkotia. Kummassakin talossa toinen ryhmäkodeista on tyhjänä. Suunnitelman mukaan kaupunki vuokraa Attendolta 21-paikkaisen ryhmäkodin tilat ja tuottaa palvelut itse 21 asukkaalle vuokratiloissa.

Muut Mäntymäen asukkaat (tällä hetkellä 10) on mahdollista sijoittaa Mainiokoti Arwolaan kaupungin ostopalveluna. Mäntymäen asukkaat voivat esittää myös toiveen jostain muusta hoivapaikasta.

– Asukkaille annetaan mahdollisuus valita paikka myös muualta, jos on toiveita esimerkiksi siirtyä toiselle paikkakunnalle, perusturvajohtaja Elina Anttila kertoo.

Myös suuri osa Mäntymäen henkilöstöstä siirtyy suunnitelman mukaan työskentelemään Attendo Peltolan vuokratiloihin kaupungin henkilöstönä. Muun henkilöstön on mahdollista siirtyä kaupungin vapaille vanhuspalveluiden vakansseille tai vakinaiseksi sijaistyövoimaksi siihen asti, kun pysyvä tehtävä vapautuu.

– Kaikki jäävät kaupungille edelleen vakituiseen työsuhteeseen. Iso osa siirtyy asukkaiden kanssa vuokratiloihin ja loput henkilökunnasta sijoitetaan vanhuspalveluihin muihin tehtäviin. Osa joutuu olemaan hetken aikaa sijaisena ja mahdollisesti vaihtelemaan työtehtävästä toiseen ennen kuin lopullinen tehtävä vapautuu, mutta työsuhde on vakituinen, Anttila kertoo.

Anttilan mukaan tavoitteena on, että perusturvalautakunta käsittelee tilojen vuokraamista Mäntymäen asukkaille kokouksessaan 26. tammikuuta. Päätöksen vuokraamisesta tekee kaupunginhallitus. Anttilan mukaan asiassa ei ole syytä odotella.

– Kun prosessi on menossa, ei auta ketään, että sitä hidastellaan. Tässä on sekin, että yksityisiin tiloihin suunniteltuja paikkoja on nyt, mutta lähitulevaisuudesta ei tiedä. Yksityiset myyvät niitä myös ulkopaikkakuntalaisille. Jotta saisimme järjestettyä paikat omassa kunnassa, ei asiassa kannata hirveästi viivytellä.

Myös Esperi Care on tarjonnut Akaan kaupungille tilojaan Lempäälästä. Anttilan mukaan lautakunnan näkemys oli, että Mäntymäen asukkaiden palvelut pyritään ensisijaisesti järjestämään oman kunnan alueella.

Mehiläisen Mainiokoti Arwola sijaitsee Toijalassa Asemantiellä. Ryhmäkodit on Arvo Ylpön mukaan nimetty Arvoksi ja Ylpöksi. Kuva: Tarja Antola

Uuden hoivakodin rakentamista selvitetään

Kaupunki alkaa valmistella myös pitkän tähtäimen ratkaisuja Mäntymäelle. Aville annettavan lausunnon mukaan kevään aikana selvitetään muun muassa uuden asumispalveluyksikön rakentamista Viialaan kaupungin tai kaupungin omistaman tytäryhtiön Akaan Vuokra-asuntojen omistukseen ja muuntojoustavan senioritalon rakentamista Viialan keskustaan yksityisen toimijan toimesta niin, että palvelutuotannosta vastaa pääosin kaupunki ateriapalveluita lukuun ottamatta. Senioritalo olisi tarvittaessa siirrettävissä kaupungin tai kaupungin omistaman yhtiön omistukseen.

Mäntymäki on 31-paikkainen tehostetun palveluasumisen yksikkö Viialassa. Kuva: Tarja Antola/Akaan Seudun arkisto

Juttua on täydennetty Jouni Salosen esittämän vaihtoehdon osalta sekä Esperi Caren tekemällä tarjouksella. 

Lue myös:

Mäntymäen vanhainkodin olosuhteet ovat lainvastaiset – Aluehallintovirasto totesi tilanteen jo kaksi vuotta sitten, nyt tuli tiukempi nootti

Tämä kaikki tiedettiin Mäntymäen lainvastaisista olosuhteista jo syksyllä 2018 – Huoneisiin ei mahdu kalusteita eikä apuvälineitä, vessat ovat liian pieniä ja enimmäkseen käytävällä, sauna on ollut vuosia varastona

Perusturvajohtaja Elina Anttilan mukaan Mäntymäen asukkaille on etsittävä nopeasti lainmukaiset tilat – ”Jos tilat todetaan laittomiksi, ovat ne laittomat sekä uusille että nykyisille asukkaille”

Marja Mäkelän 95-vuotias anoppi muutti Mäntymäkeen kesällä – Miniä ihmettelee, miksi avin noottiin on aiemmin viitattu kintaalla ja Mäntymäkeen on otettu edelleen uusia asukkaita

Mäntymäessä vanhuksia hoitavat Kirsi Mikkonen ja Kati Järvinen ihmettelevät avin nootin aiheuttamaa hoppua – ”Jos olemme tehneet koko ajan laittomasti töitä, mikä kiire tässä nyt on?”

Akaan valtuuston varapuheenjohtaja halusi rajoittaa Urjalan luottamushenkilöiden osallistumista päätöksentekoon – Timo Saarisen Mäntymäki-manööveri yllätti sekä Akaan Demarien että perusturvalautakunnan johdon

Kommentointi on suljettu.