Korona perui Viialan kirkon 70-vuotisjuhlamessun mutta ei pilannut juhlanäyttelyä, joka on esillä marraskuun ajan. Viiala-Seuran toteuttama näyttely esittelee 150 kuvalla kirkon vaiheita, siellä järjestettyä toimintaa ja tutuksi tulleita ihmisiä. Kuvat ovat yksityisiltä ihmisiltä, seurakunnalta ja Viiala-Seuran arkistosta.
Risti haettiin Viialan viilatehtaalta
Tampereella asuva, Viialasta lähtöisin oleva Esko Nyberg kävi tutustumassa näyttelyyn keskiviikkona. Nybergin isä, poliisinakin toiminut Aatto Nyberg oli rakentamassa Viialan kirkkoa.
– Mieleen on jäänyt, kun isä kävi Viialan viilatehtaalta hakemassa ristin kirkon katolle, Nyberg kertoo.
Esko Nyberg kävi kirkossa pyhäkoulua, mistä sai merkinnän pieneen vihkoon. Nuoruusvuosilta hän muistaa, kuinka kirkkoherra Koskelan seiväshyppyä harrastanut Timo-poika hyppäsi saksaamalla hautausmaan aidan yli. Nyberg olisi halunnut vielä ylemmäs.
– En koskaan päässyt katsomaan maisemia kellotornista. Jotkut kaverit pääsivät, mutta se oli harvinaista herkkua, Nyberg kertoo.
Kirkossa on koettu ilon ja surun päiviä
Seitsemänvuotiaasta Viialassa asuneella Maire Ilomäellä on kirkosta monia muistoja.
– Olen ihan lapsesta asti käynyt täällä. Ripille pääsin kuitenkin Lempäälän kirkossa, koska olin Lempäälässä yhteiskoulussa ja kävin sen takia siellä myös rippikoulun, Ilomäki sanoo.
Ilomäen edesmennyt puoliso Eero Ilomäki toimi pitkään Viialan kirkon suntiona. Pariskunta vihittiin Viialan kirkossa 1967, ja Eero Ilomäki siunattiin siellä 2017.
Viialan kirkon juhlanäyttelyn puuhamiehiin kuuluva Viiala-Seuran puheenjohtaja Jyrki Lepomäki muistaa erityisen hyvin konfirmaatiopäivänsä Viialan kirkossa 4. toukokuuta 1969. Kanttori Kauko Laitinen säesti virttä, kun yhtäkkiä kuului kovaa kolistelua.
– Sitten pillin huuto loppui. Vanhoissa uruissa pilli saattoi jäädä päälle, Lepomäki kertoo.
Viialan kirkon juhlanäyttely on esillä sunnuntaihin 8.11. asti seurakuntasalissa ja sen jälkeen Viialan kirjaston näyttelytilassa. Kirjastossa on esillä myös esineistöä, kuten Heinäsuon ompeluseuran vuonna 1927 lahjoittama messukasukka, Kaija Korpisaaren leikekirja ja Raamattu vuodelta 1862.
Lue myös:
Ensimmäinen vainaja haudattiin Viialan hautausmaalle sen vihkiäispäivänä