Taloustutkimus selvitti: 42 prosenttia akaalaisista kannattaa ja 32 prosenttia vastustaa oman kaupungin tuulivoimapuistohanketta – Nuorten ja eläkeläisten välisissä asenteissa selvä ero

Taloustutkimuksen tekemässä Kuntien asukaskokemus 2020 -tutkimuksessa kysyttiin muun muassa haastateltavien suhtautumista erilaisiin hankkeisiin kotikunnassa. Kuva: Taloustutkimus Oy.

Akaan kaupunki osallistui 14 muun kunnan kanssa Taloustutkimus Oy:n viime kesänä tekemään Kuntien asukaskokemus 2020 -tutkimukseen. Sen tavoitteena oli selvittää 15–79-vuotiaiden mielipiteitä kaupungin toiminnasta ja heidän omasta asukaskokemuksestaan.

Tutkimuksessa haastateltiin puhelimitse 100 akaalaista, joilta kysyttiin muun muassa sitä, kuinka myönteisesti tai kielteisesti he suhtautuvat erilaisten hankkeiden käynnistämiseen tai käynnissä olemiseen Akaassa. Yksi vaihtoehtoisista hankkeista oli tuulivoimapuistohanke.

Lue myös: Valtuustolle esitetään kuntalaisten tuulivoima-aloitteen käsittelyn lopettamista – Kaupunginhallituksessa puolet ei kelpuuttanut englanninkielistä tutkimusta, Abo Wind kertoo viivästyksistä

42 vastaajaa sadasta kertoi suhtautuvansa hankkeeseen myönteisesti ja 32 vastaajaa kielteisesti. 24 vastasi, ettei suhtaudu myönteisesti eikä kielteisesti, ja kolme vastaajaa sadasta ei osannut sanoa kantaansa.

Myönteisimmin käynnistettävään tai käynnissä olevaan tuulivoimapuistohankkeen Akaassa suhtautuivat 15–34-vuotiaat akaalaiset ja kielteisimmin 65–79-vuotiaat. Sukupuolittain tarkasteltuna akaalaiset miehet suhtautuvat hankkeeseen myönteisemmin kuin naiset.

Nuorin ikäryhmä suhtautui myönteisimmin Akaassa käynnistettävään tai käynnissä olevaan tuulivoimapuistohankkeeseen. Kuva: Taloustutkimus Oy

Haastattelut tehtiin kesä–elokuussa

Kuntien asukaskokemus 2020 -tutkimuksen sisältö on Taloustutkimuksen toteuttama, ja kysymykset on määritelty useiden kuntien strategisista tavoitteista ja yhteistyössä mukana olonsa vahvistaneiden kuntien kanssa.

Tutkimuksessa selvitettiin samalla kertaa useampien kuntien asukaskokemusta, ja se tehtiin puhelinhaastatteluina kesä–elokuussa 2020. Tutkimuksen näyte muodostettiin satunnaispoiminnalla kohdealueella asuvien henkilöiden puhelinnumeroista.

Akaan lisäksi tutkimuksessa olivat mukana Alavus, Eura, Hausjärvi, Kärkölä, Leppävirta, Mäntyharju, Pieksämäki, Pomarkku, Puolanka, Puumala, Pyhäjoki, Rautjärvi, Sulkava ja Tervola. Kaikkiaan haastatteluja tehtiin 1827.

Miehet suhtautuvat Akaassa naisia myönteisemmin oman kaupungin tuulivoimapuistohankkeeseen. Kuva: Taloustutkimus Oy

Kommentit (2)

  1. Lauri Kervinen

    Tässä jutussa on virheellisesti uutisoitu, että määrätyt ikäryhmät tai sukupuolet kannattavat tai vastustavat nimenomaan tuulivoimaa, vaikka kysymys koski yleisesti kehittämishankkeita. Kyselystä: tutkimuseettisesti on kyseenalaista tehdä näin laajoja puhelinkyselyjä, joissa arvioitava kuuttatoista (!) erilaista hankekokonaisuutta. Kyselyn otanta on lisäksi pieni ja haastateltujen valintaa ei ole avattu. Onko tämän kyselyn tulokset muuten tietoisesti julkaistu juuri nyt kuntalaisaloitetta koskevan uutisoinnin yhteydessä?

    • Mikko Peltoniemi

      Lauri Kervinen. Nyt johdat joko tahallaan tai vahingossa ihmisiä pahasti harhaan. Toisin kuin kirjoitat, jutussa ei väitetä, että tutkimusta varten haastatellut henkilöt kannattavat tai vastustavat nimenomaan tuulivoimaa. Ja toisin kuin kirjoitat, tässä uutisessa käsitellyt akaalaisten haastateltujen mielipiteet eivät koske yleisesti kehityshankkeita vaan Akaassa käynnistettävää tai käynnissä olevaa tuulivoimapuistohanketta. Voit tarkistaa asian ensimmäisessä kuvassa olevasta diagrammista.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?