Viime sunnuntaina vietettiin mikkelinpäivää. Mikä ihmeen Mikkeli? Nykyihmiselle Mikkeli on lähinnä kaupunki Savossa, mutta kaupunki on saanut nimensä arkkienkeli Mikaelin mukaan.
Mikkelinpäivä on luterilaisuuden ainoa enkelijuhla. Sitä on vietetty enkelien ja lasten yhteisenä juhlapyhänä, koska Jeesus antoi lapsille suuren arvon. ”Katsokaa, ettette halveksi yhtäkään näistä vähäisistä. Sillä minä sanon teille: heidän enkelinsä saavat taivaissa joka hetki katsella minun taivaallisen Isäni kasvoja.”
Jo 400-luvulta lähtien on syyskuun 29. päivä omistettu ylienkeli Mikaelille. Enkeli Mikaelia on pidetty taivaallisten sotajoukkojen johtajana. Taistelu, jonka hän kävi pimeyden valtoja vastaan, liittyy pääsiäiseen. Kristus on saavuttanut ratkaisevan voiton pahan valloista, mutta taistelu jatkuu edelleen maailmassa. Myöhemmin mikkelinpäivästä on tullut kaikkien enkelien päivä, jolloin tutkistellaan heidän merkitystään ja tehtäviään. Jumalan sanansaattajina enkelit opastavat ihmistä ja muistuttavat häntä Jumalan tahdon mukaisesta elämästä.
Enkeli ilmoitti Marialle, että hänestä tulee Jeesuksen äiti. Ensimmäisenä jouluyönä enkelit lauloivat Jumalalle ylistystä ja kertoivat Jeesuksen syntymästä. Enkelit lohduttivat Jeesusta Getsemanen puutarhassa. Enkeli vieritti kiven Jeesuksen haudan suulta ja kertoi sureville naisille iloisanoman ylösnousemuksesta.
Kaiken kaikkiaan Raamatun viesti enkeleistä on lohdullinen. Enkelien tehtävä on myös suojella ja varjella ihmisiä. Psalmin 91 mukaan Jumala antaa enkeleilleen käskyn ”varjella sinua kaikilla teilläsi. He kantavat sinua käsillänsä, ettet jalkaasi kiveen loukkaisi.”
Heprealaiskirjeestä: ”Eivätkö enkelit ole palvelevia henkiä? Heidät lähetetään palvelemaan niitä, jotka saavat osakseen autuuden.”
Moni meistä on pelastuessaan joltakin vaaralta todennut, että olipas tässäkin tilanteessa enkeleitä mukana. Lapsia koulutielle saatellessamme toivomme heille enkeleitä suojaksi. Monen keski-ikäisen huoneessa on lapsena ollut taulu suojelusenkelistä.
Enkelit eivät luterilaisuudessa ole kovin keskeisessä asemassa, mutta Lutheriltakin löytyy enkeleitä käsitteleviä tekstikatkelmia:
” Me vietämme tätä juhlapäivää oppiaksemme rakastamaan ja kunnioittamaan pyhiä enkeleitä, ei heidän itsensä tähden, vaan Jumalan tähden, ja rakastaaksemme, kunnioittaaksemme ja kiittääksemme Herraa Jumalaamme, joka on asettanut heidät suojelijoiksemme ja vartijoiksemme, varjelemaan ja suojelemaan meitä kaikesta perkeleen ja maailman väkivallasta, kavaluudesta ja kiusauksista ja kaikesta pahasta.”
Kristityn katse kiinnittyy helposti kaikkeen siihen, mikä on näkyvää, ja näkymätön todellisuus jää unholaan. Yliluonnollinen näkymätön maailma on kuitenkin aivan yhtä todellinen kuin se minkä voimme aisteillamme havaita. Asiat, jotka ovat meille kaikkein tärkeimpiä, tapahtuvat tuossa näkymättömässä todellisuudessa. Yhteyden Jumalaan saamme hiljaisuudessa, Jumalan sanassa ja rukouksessa. Helpoin kanavan aukaisu näkymättömään todellisuuteen on Isä meidän -rukous. Avataan päivämme sillä.
Enkeleitä matkaanne akaalaiset.
Mika Setälä
Kirjoittaja on Akaan seurakunnan kirkkovaltuutettu.