Ossi Nieminen siirtyi kesällä kovatasoiseen kartingsarjaan – Myös sisarukset ja isä viihtyvät ratin takana

Akaalainen Ossi Nieminen aloitti tänä vuonna IAME Series Finland -kartingsarjassa. Kuva: Paavo Salonen.

Akaalainen Ossi Nieminen, 13, on unelmoinut Formula 1 -sarjassa ajamisesta esikouluikäisestä asti. Formulakuskit etenevät kuninkuusluokkaan lähes poikkeuksetta kartingin kautta, ja kartingia Ossi on harrastanut vuodesta 2013.

Harrastekisoja kiertänyt Ossi otti kartingharrastuksessaan uuden askeleen kesäkuussa, kun hän aloitti kilpailemisen IAME Series Finland -sarjan X30 Junior -luokassa eli ”junnussa”. Tänä vuonna viiden kisaviikonlopun mittaisena toteutuva sarja päättyy Vihdissä elokuun viimeisenä viikonloppuna.

Kauden neljänsissä kilpailuissa Honkajoella 1.–2. elokuuta Ossi sijoittui 30 kuskin joukosta sijoille 28. ja 27. Ossi on siihen ja muihin kauden suorituksiinsa tyytyväinen, sillä hän päätyi X30 Junior -luokkaan lähes valmistautumatta. IAME-kilpaura aloitetaan Ossin mukaan yleensä hitaammista luokista kuten Ministä sekä X30 Cadetista, ei junnuluokasta.

– Junnussa mennään sellaista vauhtia, että siellä on vähän vaikeaa aloittaa. Olin menossa Cadet-luokkaan, mutta pari viikkoa ennen kauden alkua kerrottiin, että sitä ei pidetäkään. Mini-luokkaan meillä ei puolestaan ollut mitään runkoja tai moottoreita, Ossi kertaa.

Ossi Nieminen on kisannut viimeksi Honkajoella pidetyissä kisoissa elokuun alussa. Kuva: Lasse Nieminen.

Änkeäminen johtaa kolareihin

IAME-sarjan junnuluokan 12–16-vuotiaat kuskit ajavat 125-kuutioisilla mikroautoilla. Ossi Niemisen mukaan tällaisella autolla pääsee kisoissa noin 115 km/h -vauhtiin. Kovaa meneminen on Ossin mielestä kartingin parhaita puolia.

– Ohittaminenkin on hauskaa. On kivaa, jos kisoissa pääsee ohittamaan edes yhden kuljettajan, Ossi lisää.

Vauhdikkaan harrastuksen varjopuolia ovat onnettomuudet. Ossi on kokenut kesän kisoissa muun muassa ilmalennon ja auton rungon katkeamisen. Onnettomuuksien välttämiseksi Ossi kokeili yhdessä kisassa hieman erilaista lähtötaktiikkaa.

– Ketjukolareita tulee aina, koska kaikki yrittävät ängetä. Otimme telttakaverin kanssa kisaan sellaisen taktiikan, että menemme ensiksi ihan rauhassa. Pääsimme sillä tavalla kolareiden ohi, Ossi myhäilee.

Kisassa kroppa saattaa kipeytyä ilman osumiakin, vaikka penkissä on pehmustetta ja kuljettajalla on yllään kylkiliivit ja niskatuki.

– Riippuu paljon esimerkiksi siitä, missä kunnossa radan asfaltti on. Niskaan voi kypärän kannatteleminen ottaa koville, Ossi miettii.

Kartingkisoissa änkeäminen voi johtaa kolareihin. Tässä Honkajoella elokuun alussa otetussa kuvassa näkyy, että mutkissa tulee ahdasta useamman auton kesken. Kuva: Paavo Salonen.

Koko perheen harrastus

Ossi Niemisen harrastus alkoi alun perin kartingkerhosta, jota järjestettiin Kurisjärvellä sijaitsevassa Akaan Vauhtipuistossa. Kerhon ohjaajiin lukeutui Ossin isä Lasse Nieminen, joka on viihtynyt ratin takana sekä nuoruudessaan että nyt aikuisiällä.

Vuosien saatossa kartingista on tullut Niemisille varsinainen koko perheen harrastus, sillä Ossin ja Lassen lisäksi kartingia ajavat Ossin veli Eelis ja sisko Meeri. Eelis aloitti kartingin pian Ossin jälkeen vuonna 2014. Meeri innostui lajista tänä vuonna.

– Olen ollut tallissa mukana katsomassa autojen laittoa, ja tänä keväänä kysyin, saanko aloittaa ajamisen, Meeri sanoo.

Vaikka myös Eelis ja Meeri pitävät ajamisesta, he eivät ainakaan vielä haikaile kilparadoille Ossi-veljen jalanjäljissä.

Maaret-äitiä ei mikroauton ratissa ole ainakaan toistaiseksi nähty. Hän kuitenkin tunnustautuu innokkaaksi kannustajaksi ja seuraa Ossin kilpailujen stream-lähetyksiä aina suurella jännityksellä.

Kartingharrastus yhdistää Niemisen sisaruksia Meeriä, Ossia ja Eelistä. Kuva: Oona Eskeli.
Ossi Nieminen radalla. Kuva: Paavo Salonen.
Mikroauto ja muut välttämättömät tarvikkeet kuljetetaan kisoihin peräkärryssä. Kuva: Oona Eskeli.
Kartingauton sadekelin renkaat näyttävät uusina tältä. Kuva: Oona Eskeli.
Kisaviikonloppuina vietetään aikaa useamman kuskin jakamissa teltoissa. Kuva: Lasse Nieminen.
Ossi Niemisen kilpuri odotteli peräkärryssä seuraavia kilpailuja. Kuva: Oona Eskeli.
Kartingharrastuksessa kuluu paljon renkaita. Tällaisella renkaalla voisi Ossi Niemisen mukaan ajaa vielä ainakin harjoituksissa. Kuva: Oona Eskeli.
Kartingautojen istuimia pyritään muovaamaan kullekin istujalle parhaiten sopivaksi. Kuva: Oona Eskeli.
Kolarissa ollut kartingauto. Kuva: Oona Eskeli.
Niemisen perheeltä löytyy kartingautojen lisäksi myös jäärata-auto. Kuva: Oona Eskeli.
Ossi Niemisen (kesk.) esimerkki johdatti myös Meerin ja Eeliksen kartingin pariin. Meeri ja Eelis eivät tosin haikaile kilparadoille ainakaan vielä. Kuva: Oona Eskeli.
Kuva: Oona Eskeli.