Akaa-Volley yhteistyöhön myös Vilppulan Tähden ja Pälkäneen Luja-Lukon kanssa

Akaa-Volleyn libero Voitto Köykkä (vas.) harjoittelee Suomen maajoukkueen kanssa ja valmentaja Oliver Lüütsepp ahkeroi Viron maajoukkueessa. Kuva: Harri Mattila.

Lentopallokauden alkuun on vielä kolmisen kuukautta. Akaa-Volleyn Mestaruusliigajoukkue valmistautuu kuitenkin syksyn koitoksiin jo täysillä.

Pelaajat pääsivät palaamaan salille jo ennen juhannusta. Hiki virtaa muuallakin kuin ulkona helteessä. Joukkueen johto on tehnyt töitä koronakevään aiheuttaman kassavajeen täyttämiseksi, ja manageri Risto Lahti on käynyt pelaaja- ja yhteistyöneuvotteluja.

Jo aiemmin uutisoitiin Akaa-Volleyn uudistaneen farmisopimuksensa lempääläläisen Lempo-Volleyn kanssa. Farmisopimus on virallinen ja maksullinen sopimus siitä, että Akaa-Volleylla on tarvittaessa käytössään Lempon pelaajia kauden mittaan.

– Farmisopimus takaa, että meillä on esimerkiksi sairastapausten sattuessa riittävä määrä pelaajia jokaisessa liigapelissä. Mestaruusliigan sääntöjen mukaan ottelun pitää pöytäkirjaan löytyä vähintään kymmenen pelaajan nimet, valaisee Lahti.

Tällä hetkellä Akaa-Volleylla on sopimus kahden vahvan keskitorjujan kanssa. Aleksi Kaatrasalo ja Panu Pitkänen ovat aivan liigan eliittiä tuolla pelipaikalla. Farmisopimuksen myötä jommankumman loukkaantuminen ei kaada yksittäistä ottelua. Lempossa pelaa keskipaikalla Akaa-Volleytakin edustanut Teemu Koivunen, joka saadaan korvaajaksi.

– Farmisopimus antaa etuoikeuden pelaajasta Mestaruusliigajoukkueelle. Jos siis Lempon ykkössarjapeli sattuisi samalle päivälle kuin meidän liigamatsi, niin me saamme joukkueen kasaan, vahvistaa Lahti.

Yhteistyösopimukset antavat nuorille mahdollisuuden

Akaa-Volley on tehnyt myös epävirallisemmat yhteistyösopimukset kakkossarjassa pelaavan Vilppulan Tähden ja ykköseen nousseen Pälkäneen Luja-Lukon kanssa.

Koska liigajoukkueisiin mahtuu vain tietty määrä pelaajia, nuorille tulokkaille ei aina löydy kehittymis- ja näyttöpaikkoja. Akaa-Volleyn libero Voitto Köykkä on oiva esimerkki, miten lahjakkaan ja motivoituneen lentopalloilijan ura saattaa kääntyä nopeastikin nousukäyrälle, kun väylä avataan.

– Vote raivasi tiensä parissa vuodessa kakkossarjasta ensin liigaan ja viime kaudella aivan liigan parhaimmistoon. Ja nyt kaveri paiskii töitä jo miesten maajoukkueessa, hymyilee manageri Risto Lahti.

Köykkä on Vilppulan Tähden kasvatti ja ponnisti ensin Akaa-Volleyn liigajoukkueen harjoituksiin ja saman tien myös joukkueen yhdeksi avainpelaajaksi. Ei ihme, että Tähti on halunnut jatkaa yhteistyötä.

– Nyt teimme sopimuksen myös Pälkäneen Luja-Lukon kanssa. Akaa-Volleyn laadukas valmennus on tuottanut Suomen liigakentille useita pelimiehiä ja Pälkäneelläkin on tämä huomattu, jatkaa Lahti.

Akaa-Volley ei ainoastaan anna sopimuskumppanien nuorille kyvykkäille palloilijoille tilaisuuden harjoitella kokeneiden liigapelaajien kanssa. Akaalaisvalmentajat tulevat myös mahdollisuuksien mukaan antamaan lisää eväitä Tähden ja Luja-Lukon harjoituksiin.

– On myös sovittu, että käymme ennen kauden alkua pelaamassa näytösottelut Tähden ja Luja-Lukon kotisaleissa. Jos vain aikataulut saadaan sopimaan, paljastaa Lahti.