Eeles Landström saapui seuraamaan nimikkokisojaan – 3000 metrin juoksijat kiittelivät etusuoran kannustajia

Miesten 100 metrin juoksun startti Eeles Landström Games -kisoissa. Kuva: Ari Viljanen.

Eeles Landström Games -kisat vietettiin Toijalan keskusurheilukentällä sunnuntaina 14.6.2020 lämpimän aurinkoisessa säässä. Mukaan oli saapunut yli 100 urheilijaa pitkienkin matkojen takaa. Kisoissa oli hienosti aistittavissa koronakevään jälkeinen ilo päästä urheilemaan ja mittaamaan tuloskuntoaan.

Kisat ovat seiväshyppääjä Eeles Landströmin nimikkokisat.

Seiväshyppääjä Eeles Landström, s. 3.1.1932, vietti lapsuutensa ja nuoruutensa Toijalassa, ja hänen kotiseuransa on Toijalan Vauhti. Eeleksen saavutuksia ovat muun muassa vuoden 1960 Rooman olympiakisojen seiväshypyn pronssimitali, EM-kultamitalit vuosilta 1954 ja 1958, kolme Euroopan ennätystä ja kahdeksan peräkkäistä Suomen mestaruutta vuosina 1953–1960. Hän on myös Suomen seiväshyppääjien Hall of Famen ensimmäinen seiväsmies vuodelta 2013. Tämän lisäksi hän sai kunnian kantaa Suomen lippua sekä Melbournen että Rooman olympiakisojen avajaisissa.

Eeles oli itse saapunut Espoosta seuraamaan kisoja paikan päälle ja sukuloimaan. Hän tervehti yleisöä pienellä avajaispuheella ja muisteli lämpimästi lapsuutensa kotikentän herättämiä muistoja.

Eeles Landström toivoi, että koronatilanteen jälkeen päästäisiin nopeasti normaaleihin oloihin ja urheilemaan ilman rajoituksia. Seiväshyppääjät eivät valitettavasti olleet tulleet kisaan mukaan, mutta Eeles ehti vaihtaa kuulumisia kentän laidalla tuttujen kanssa ja muistella menneitä.

Eeles Landström saapui seuraamaan nimikkokisojaan. Kuva: Ari Viljanen.

Mielikuva kirkon tornista siivitti onnistumisiin

Eeles Landström haluaa luovuttaa nuoruutensa kotiseuralle Toijalan Vauhdille mitalikokoelmansa lukuun ottamatta arvokisamitaleita, jotka ovat Urheilumuseossa. Tämä on hieno ele.

Eeleksen patsas pystytettiin Toijalan urheilukentälle kesällä 2015, ja Eeles muisteli tuolloin, kuinka urheilu-urallaan tiukoissa kilpailutilanteissa hänen silmiinsä nousi kuva Toijalan kentän toisella laidalla näkyvästä kirkon tornista, mikä näkyi aina täällä hyppypaikan takana. Mielikuvissa Toijala antoi puitteet onnistuneisiin hyppyihin.

Kisojen tulokset voi katsoa Toijalan Vauhdin kotisivuilta kokonaisuudessaan. Kovatasoinen kisa käytiin muun muassa miesten 100 metrillä, jonka voitti Ville Myllymäki Kankaanpään Seudun Leiskusta ajalla 10,75.

3000 metrin juoksijat kiittelivät juoksun jälkeen yleisön kannustusta – joka kierroksella oli kaikkia juoksijoita kannustettu koko etusuoran ajan, ja se oli tuntunut pitkästä aikaa todella hyvältä.

Palkintojen jakajalla on etuoikeus kuulla kisan aikaiset tunnelmat tuoreeltaan paikan päällä. Voimme nyt todeta yleisurheilukesän alkaneeksi.

Heidi Hidén-Knuutila

Eeles Landström sai urallaan voimaa ajatellessaan Toijalan urheilukenttää ja sieltä näkyvää kirkon tornia. Kuva: Heidi Hidén-Knuutila.
Toijalan Vauhdin Lauri Laasala voitti miesten kuulakisan tuloksella 12,95. Kuva: Ari Viljanen.
Janakkalan Janan Petra Kallionpää ponkaisi naisten pituushyppykilpailussa kolmannelle tilalle tuloksella 5,14. Kuva: Ari Viljanen.
Helmi Haavisto Nokian Urheilijoista voitti oman eränsä naisten 800 metrillä ja oli kokonaiskilpailun 11:s ajalla 2.29,82. Kuva: Ari Viljanen.
Koronaohjeistusten mukaisesti kuulat desinfioitiin ennen jokaista harjoitus- ja kilpailutyöntöä. Toijalan Vauhdin Teemu Salminen valmistautuu kilpasuoritukseensa puhdistamalla kuulan. Kuva: Tuulikki Moisio.
Naisten 800 metrin voittajat palkintopallilla, vasemmalla Ella Koskiniemi Espoon Tapiosta, keskellä voittaja Siiri Rainio Jyväskylän Kenttäurheilijoista ja oikealla Nora Kytäjä Lempäälän Kisa Yleisurheilusta. Kuva: Tuulikki Moisio.
Naisten keihäänheiton voitti Viialan Valtin Neea Suhonen (oik.) tuloksella 30,76. Kisan kakkonen oli Johanna Hakalahti Tampereen Pyrinnöstä tuloksella 26,74. Palkinnot jakoi Toijalan Vauhdin puheenjohtaja Heidi Hidén-Knuutila. Kuva: Tuulikki Moisio.
Miesten keihäsmitalistit 1. Henri-Jussi Kurvinen/VehmU, 2. Petri Satto/JanJa ja 3. Ari Kela/JanJa. Kuva: Heidi Hidén-Knuutila.
Juoksijat vauhdissa miesten 100 metrillä. Kuva: Ari Viljanen.