Akaan Pätsiniemi on idyllinen pikkukylä lähellä kaikkea – Omakotiyhdistys haluaa tuoda kylän asukkaat yhteen auttamaan toisiaan ja toimimaan yhdessä

Susanna Kantola (vas.) ja Lilja Pötry vetävät Pätsiniemen Omakotiyhdistystä. Venla Pötrylle Pätsiniemi on turvallinen kotipaikka.

Pätsinimen tarina alkaa 1870-80-luvuilla, jolloin rautatie saavutti Toijalan. Paikkakunta kasvoi ja muun muassa rautatien virkamiehet halusivat omaa rauhaa. Alueen ensimmäiset rakennukset ovat 1880-luvulta sijoittuen pääosin Pätsiniementien ja Ajulantien väliselle alueelle.

Tällä alueella ovat voimassa myös tiukimmat rakennustapaohjeet. Kaikkiaan vuonna 1992 laadittujen ohjeiden mukaisia alueita on Pätsiniemessä viisi.

Ensimmäisessä vaiheessa Pätsiniemeen rakennettiin huvilamallisia itsenäisiä pientaloja. Toisessa vaiheessa tulivat sodan jälkeiset jälleenrakennuskauden tyyppitalot, sitten 1960-luvun pientalot ja vanhempien talojen laajennukset. Nykyisin alue laajenee persoonallisin pientaloin tyhjille tonteille ja vesitorin eteläpuolelle. Pätsiniemi on hyvin moni-ilmeinen idylli.

Pätsiniemeen voi ihastua

Lilja Pötry ja Susanna Kantola vetävät Pätsiniemen Omakotiyhdistystä. Lilja muutti Kangasalta miehensä kanssa vanhaan taloon Vellamontielle 2015. Nyt perheeseen kuuluu myös kohta neljä vuotta täyttävä Venla-tytär. Susanna tuli miehen perässä Viialasta Toijalaan Pohjolantielle, jonne uusi talo valmistui 2011.

– Kun kiersimme Toijalaa, niin heti tuli selväksi, että Pätsiniemeen haluamme muuttaa. Tämä oli idyllisen ja rauhallisen näköinen asuinalue. Ehdimme Kangasalla asua puoli vuotta, ja olemme asuneet vähän siellä sun täällä. Kangasala ei ollut meidän mieleinen. Se oli jo liian kaupunkimainen. Tänne kotiutui heti, vaikka ei me ketään tunnettu, kertoo Lilja.

Susanna osti miehensä kanssa tämän mummolaan, missä he asuivatkin uuden talon rakennusajan.

– Vanha talo oli valitettavasti jo asuinkelvoton. Hyvin perinteinen talo, jossa muuria pystyi kiertämään. Siellä oli kaikenlaisia viritelmiä seinien välissä. Halusimme kuitenkin, että tontti pysyy suvulla, kertoo Susanna.

Ennen purkamista vanhasta talosta haettiin ”osia” sormipaneleita myöten hyötykäyttöön muualle, koska Susanna löysi internetistä sivuston, jossa tällaisesta voi kertoa. Rintamamiestaloilla on kysyntää.

– Kaikki mahdollinen kelpasi. Erityisesti etsittiin vanhojen kaapinovien erikoisia lukkoja. Meille oli tärkeää, että kunnolliset tavarat päätyivät kiertoon.

Kaikki tarpeellinen on lähellä

Liljan ja Susannan mielestä Pätsiniemi on lintukoto ja kauniiden puutarhojen alue. Molemmat käyvät töissä Hämeenlinnassa. Ja työmatka myös pysyy, koska kumpikaan ei usko töitä Akaasta löytävänsä.

– Tämä on rauhallinen paikka, jonne pääsee maailmaa pakoon. Ainakaan tässä vaiheessa työmatka ei haittaa yhtään, hehkuttaa Lilja.

Nyt alueella asuu paljon myös lapsiperheitä. Venlan ikäisiä alkaa olla paljon.

– Aika moni asukas on Pohjolantielläkin vaihtunut. Alkuperäiset pätsiniemeläiset muuttavat kerrostaloihin ja tulee uudempia tilalle, mikä on hyvä juttu, sanoo Susanna.

Liljan mielestä Pätsiniemessä on menossa sukupolvenvaihdos. Alueelle muutetaan ja jäädään.

– Tuntuu, että ei ole mitään syytä muuttaa pois. Keskusta on lähellä, samoin rautatieasema. Kun muutimme tänne, mies kävi töissä Tampereella ja minä Hämeenlinnassa.

Lilja ei tunnustaudu vielä puutarhailmiseksi, mutta sekin aika kuulemma tulee vielä. Nyt riittää, että pihassa on lasten mahdollisuus temmeltää. Susannalle puutarha on harrastus.

– Kyllä me laitamme paljon kaikenlaista ja kasvihuonekin on. Varsinkin kesäsisin puutarha on monta huonetta lisää. On kiva laittaa ja katsella kun muut ahertavat.

Omakotiyhdistys kokoaa yhteen

Lilja ja Susanna kiittelevät, että Pätsiniemessä asuu edelleen paljon eri ikäisiä, joiden kanssa saa vaihtaa kuulumisia.

– Minulle on todella tärkeää, että naapureita saa postilaatikollakin moikata. Ja jos tarvitsen jotakin apua, voin mennä naapuriin kysymään, sanoo Lilja.

– Tulee todella turvallinen olo, kun tietää, että naapurissa asuu tuttuja ihmisiä. Ja tuntuu, että kaikki pitävät positiivisella tavalla huolta toisistaan, jatkaa Susanna.

Pätsiniemen Omakotiyhdistyksen perusti aikanaan nyt jo edesmennyt syntyperäinen pätsiniemeläinen Timo Taivaljärvi ja yhdistys lähtikin liikkeelle mukavasti pienin askelin. Hiljaiseloakin on ollut. Nyt uudet vetäjät Lilja ja Susanna halusivat herätellä yhdistyksen henkiin.

– Kyllä meillä tässä tavoitteena on yhteisöllisyyden lisääminen, että yhä useampi uskaltaisi mennä kysymään naapurista apua tai vaikka rautalapiota. Moni uusi juttu on myös pyritty aloittamaan tuolta leikkikentältä, että kentän käyttö lisääntyisi. Meillä on täällä oma leikkikenttäkin, iloitsee Susanna.

Yhteisin tempauksia pyritään nostamaan myös asukkaiden itsetuntoa.

– Asumme Akaassa ja  olemme pätsiniemeläisiä, oma yhteinen porukka. Ollaan ylpeitä tästä alueesta. Ei asuttaisi vain omissa taloissamme ja käytäisi sieltä töissä. Yhteisö ei saisi jäädä vieraaksi, eikä tästä alueesta saa tulla nukkumalähiö, sanoo Lilja.

Molemmat toivovat, että omakotiyhdistyksen toiminta saataisiin niin vakiintuneeksi, että joitakin tapahtumia jopa odotettaisiin.

– Meidän facebook-ryhmää seurataan todella hyvin. Viimeisin juttu oli tämä Nalle ikkunassa-tempaus, ja aika hyvin ihmiset siihen mukaan ovat lähteneet. Ikkunoissa on nalleja. Myös Sana-arvoitus-kisaan on osallistuttu hyvin. Laitettiin muutama kirjan ja väki etsi niitä aivan innoissaan. Se on palkitsevaa.

Myös Susanna kiittelee pätsiniemeläisten aktiivisuutta.

– Joulukalenteri oli menestys. Joka päivä oli jotakin eri paikassa Pätsiniemeä ja kalenterin tapahtumia tultiin katsomaan kauempaakin. Voidaan olla ylpeitä omasta asuinalueestamme ja toivottaa toisetkin tervetulleiksi ihailemaan.

Pätsiniemeläiset kävivät laulamassa 15. joulukuuuta Havulinnan asukkaille. Se oli yksi kalenteriluukku. Tästäkin tapahtumasta on tarkoitus tehdä perinne.

Tulossa kulttuurikävely 2021

Omakotiyhdistyksen tavoitteena oli järjestää tänä keväänä kaikille avoin kulttuurikävely Pätsiniemeen, mutta koronaviruspandemia sotki suunnitelmat. Kävely toteutetaan 2021 ja oppaaksi on lupautunut alueella asuva Eija Aalto.

– Pätsiniemen historia on kertomisen arvoinen. Ja jokaisella talolla on oma tarinansa ja me toivomme, että kun kävely on, asukkaat laittaisivat vaikka portin pieleen tarinan ja ehkä vanhan kuvankin, jos haluavat muille talostaan kertoa. Täällähän on ollut useampi kauppakin, kertoo Susanna.

Yhdistys on Pätsiniemen äänitorvi

Pätsiniemen Omakotiyhdistys on toki viestin viejä Akaan kaupungin suuntaan alueen asukkaiden toiveista. Mitään suurempia ongelmia ei ole, lintukodossa on moni asia kunnossa. Yhteydenotot kaupunkiin ovat tuottaneet tulosta ja esimerkiksi leikkikenttä on saanut valot.

– Moni asia liittyy turvalliseen liikkumiseen. Pätsiniementiellä ajetaan toisinaan todella kovaa ja siihen toivotaan hidasteita. Meillä ei ole suurempia ongelmia. Tuntuu, että alue on vetovoimainenkin ja jos taloja on myynnissä, ne menevät hyvin kaupaksi, sanoo Lilja.

Lilja Pötry ja Susanna Kantola toivat, että jatkossa myös omakotiyhdistyksen hallituksen jäsenyys kiinnostaisi jäsenistöä.

– Yhdelle ihmiselle tämä on kyllä aika iso urakka. Tarvitsemme kaikkien mielipiteitä toiminnan suuntaviivoista ja sisällöstä. Tämä on useamman ihmisen toimintaa ja kaikkien pätsiniemeläisten yhdistys, sanoo Susanna.

Tänä keväänä pihakirppistäkään ei järjestä koronaviruksen takia, mutta Liljan mielestä kirppis on juuri sellaista toimintaa, johon kaikki asukkaat voivat osallistua.

– Jos täällä ei innostuta, turhaa on järjestää. Toistaiseksi on innostuttu ja se taas innostaa järjestämään. Toiminta on pidettävä sellaisena, että tekeminen ja osallistuminen eivät vaadi suuria ponnisteluja keneltäkään, ajattelee Lilja

Molemmat omakotiyhdistyksen vetäjät tietävät senkin, että tänä päivänä mikään yhdistystoiminta ei ole suuressa huudossa ja ihmiset eivät halua sitoutua mihinkään. Sekin on ymmärrettävää, että viihtyisä omakotialue houkuttelee vain iltakävelylle kauniiseen kevätiltaan.

 

Lisää Pätsiniemestä löytyy alueelle vuonna 1992 laaditusta rakentamistapaohjeesta, joka on muun muassa Akaan kaupungin kotisivuilla osoitteessa: ww.akaa.fi/asuminen ja ympäristö/kaavoitus, maankäyttö ja tontit/rakentamistapaohjeet.