Tuunauspajassa saa kavereita ja siellä on hauskaa

 

Alex Barbarossalla (vas.), Sisu Koirasella ja Elias Leskisellä on työn alla vehje, josta ehkä tulee termppuskootteri.

Akaan RengasCenterissä on pyörinyt vuoden verran yli 13-vuotiaille tarkoitettu tuunauspaja, jossa nuoret saavat rakennella ja korjailla erilaisia menopelejä. Vuoden aikana tuunauspajassa on rakennettu nuorten omien projektien lisäksi jäärata-auto, offroad-auto sekä mämmilaatikon näköinen mäkiauto, jolla tuunauspajan porukka osallistui Red Bull Mäkiauto GP-kisoihin elokuussa Helsingissä.

Tuunauspajan vakiokävijöille Elias Leskiselle, Alex Barbarossalle ja Sisu Koiraselle syy tuunauspajalla viihtymiseen on selvä.

– Täällä on kavereita ja täällä on hauskaa, Elias toteaa.

– Juuri noin. Ja täällä saa tehdä kaikkea kivaa, Alex jatkaa.

Alexin mukaan tuunauspaja sopii nuorille, jotka haluavat rassailla vaikkapa polkupyörää tai mopoa tai osallistua yhteisprojektien tekemiseen.

– Tai sitten voi itse rakennella jotain hasardia, Elias tuumii.

Poikien omia lempiprojekteja ovat olleet moottoroitu rollaattori, jäärata-Volvo ja sähkömopo.

Tuunauspaja tekee yhteistyötä muun muassa Akaan kaupungin, seurakunnan ja vanhempien verkoston kanssa. Lippua pitelevät Aino Käpylä (vas. takana), Markus Mäkinen, Ari Jokela, Sari Laaki ja Arttu Käpylä. Sisu Koiranen (vas. edessä), Elias Leskinen ja Alex Barbarossa ovat tuunauspajan vakiokävijöitä.

Uusi kausi ja suuret suunnitelmat

Tuunauspajaa pyörittää RengasCenterin osakas Arttu Käpylä tukijoukkoineen. Taustalta löytyvät myös Akaan kaupunki, seurakunta ja vanhempienverkosto. Pajan toiminta pyörähtää käyntiin syyskuun loppupuolella. Uusien projektien suhteen Käpylä on salaperäinen.

– Sanotaan, että minulla on visioita, aika isojakin suunnitelmia. Tässä vaiheessa en vielä vihjaa muuta kuin että ne liittyvät ensi kesään. Jossain vaiheessa tämän vuoden puolella asiasta kerrotaan enemmän, Käpylä toteaa.

Käpylän mukaan pajan perjatai-iltaisissa kokoontumisissa on käynyt keskimäärin 18 nuorta. Uudet tuunailijat ovat tervetulleita mukaan.

– Tänne tullessa ei tarvitse olla mitenkään teknisesti taitava. Taitoja enemmän pitäisi olla halua tehdä. Pelkästään notkumaan en tänne halua ketään, kaikille kyllä riittää tekemistä. Me tarjoamme tilat ja työkalut, Käpylä sanoo.

Sisu Koiranen (vas), Elias Leskinen ja Alex Barbarossa tekivät viime kaudella muun muassa jäärata-Volvon.

Tuunauspajassa koko kylä kasvattaa

Arttu Käpylän mukaan idea tuunauspajasta syntyi viime vuonna Akaassa järjestetystä päihdeillasta.

– Siellä kävi ilmi, että nuorisolla ei oikein ole paikkoja ja päihteidenkäyttö on lisääntynyt. Ajattelin, että RengasCenterissä nuorisolla olisi hyvät tilat touhuta, Käpylä kuvailee.

Akaan kaupungin nuorisotyöntekijä Sari Laakin mukaan Käpylän idea tuunauspajasta tuli kaupungille kuin tilauksesta.

– Me olimme jo pitkään haaveilleet tällaisesta toiminnasta. Sen paremmin seurakunnan nuorisotyöllä kuin kaupungillakaan ei kuitenkaan ollut tiloja, välineitä tai osaamista sitä toteuttaa, Laaki toteaa.

Laaki kertoo, että tuunauspajassa toimiessaan nuoret ovat kaupungin vakuutuksessa. Vanhempien verkoston väki toimii tapahtumissa apukäsinä ja kaupungin sekä seurakunnan nuorisotyöntekijät ovat vuoroviikoin mukana tuunauspajan toiminnassa.

– Olemme yhdessä laatineet nuorille toimintaohjeet, jotka noudattelevat meidän nuorisotilojemme toimintasääntöjä. Nuoret tietävät miten toimitaan ja käyttäydytään, Laaki toteaa.

Laakin mukaan tuunauspajan toiminta on kasvanut yhteisölliseksi projektiksi, sillä sen toimintaan on tavalla tai toisella osallistuneet myös yritykset, yhdistykset, tuunauspajalaisten vanhemmat ja muut yksityiset henkilöt.

– Meillä on tuunauspajassa sellainen koko kylä kasvattaa -meininki, Laaki tuumii.

Tammikuussa tuunauspajan porukkaa on lähdössä Tampereelle valtakunnallisille nuorisotyön päiville pitämään ohjelmatyöpajaa, jossa kerrotaan sen yhteisöllisistä yhteistyökuvioista.

– Tämä on valtakunnan tasollakin merkittävää ja erilaista tekemistä, Laaki sanoo.

Ari Jokela on eräs tuunauspajalla touhuavien nuorten vanhemmista. Hän kertoo arvostavansa pajan vetäjiä erittäin paljon.

– Meidän poika on täältä löytänyt sellaisen yhteisön, jossa hän tykkää käydä ja toimia. Aikaisemmin mieleistä tekemistä ei oikein tahtonut löytyä, mutta tuunauspaja on ollut enemmän kuin mahtava juttu, Jokela kehuu.

Eräs Sisu Koirasen, Elias Leskisen ja Alex Barbarossan viime vuoden projekteista oli Tuunauspajan Mörkö -nimen saanut offroad-auto.
Alex Barbarossa (vas.), Sisu Koiranen ja Elias Leskinen käyvät tuunauspajassa siksi, että siellä saa tehdä kaikkea hauskaa.

 

 

”Mäkiautokisa oli huikea kokemus ja lasku onnistui täydellisesti”

Helsingin Tähtitorninvuoren puistossa järjestettiin elokuun 17. päivä kansainvälinen Red Bull Mäkiauto GP-kilpailu, jossa laskettiin mäkeä itse tehdyillä mäkiautoilla. Akaan RengasCenterin tuunauspajan porukka osallistui kisaan mämmilaatikkoa muistuttavalla menopelillä, josta laskun aikana lehahti lentoon Toijalassa sijaitsevan päiväkoti Onnin lasten askartelemia mehiläisiä. Tuunauspajalaiset sijoittuivat 16:nneksi 62 mäkiautotiimin joukossa.

Tuunauspajalla toiminnan alusta lähtien käyneet Elias Leskinen, Alex Barbarossa ja Sisu Koiranen sekä tuunauspajan vetäjä Arttu Käpylä ovat sijoitukseen ja kisaan tyytyväisiä.

– Oli kivaa katsella radan varressa kun autoa ajettiin, Elias toteaa.

– Autokin kesti hyvin, Alex jatkaa.

Arttu Käpylän mukaan mäkiautokisa oli huikea kokemus ja lasku onnistui täydellisesti. Tuunauspaja ja sen menopeli sai myös kansallista näkyvyyttä, sillä porukan ponnistuksista tehtiin ohjelma, joka esitettiin Jim-kanavalla.

– Kisaan valmistautuminen vaati aika paljon työtä, mutta kilpailupäivä korvasi työmäärän ihan täysin. Ilma oli hieno ja siellä oli paljon erilaisia mäkiautoja sekä rento ilmapiiri, Käpylä kuvailee.

Tuunauspajalta kisoihin lähti lähemmäs neljänkymmenen hengen porukka nuoria ja aikuisia.

Tuunauspajan ilmoittautumiset ja lisätiedot

Sari Laaki: 040 335 3059, sari.laaki@akaa.fi ja Arttu Käpylä: 0400-476312, arttu.finnhuolto@gmail.com

Tuunauspajan osoite: Akaan RengasCenter, Hallamäentie 3, Akaa

Tuunauspajan mämmilaatikko sijoittui 16:nneksi 64 mäkiauton joukosta Red Bull Mäkiauto GP-kilpailussa Helsingissä. Kuva: Mari Koiranen.

Kommentointi on suljettu.