Ihan pihalla: Vanhan talon pihalla yhdistyvät kukkaloisto ja ruokakasvien viljely – Papan ja mummon marjankeruuhetki ikuistettiin netin karttapalveluun kymmenen vuotta sitten

Hevonojien pihalla näkymää hallitsevat runsaat kukkapenkit. Pariskunta on yrittänyt istuttaa sen verran erilaisia kukkia, että koko kesän ajan jokin lajeista olisi kukassa. Vasemmalla oleva hiekka-alue on säästetty istutuksilta, sillä se toimii jälkikasvun jalkapallo- ja jääkiekkokenttänä.

Katselen internetissä Googlen karttapalvelussa katunäkymää Akaan Viialassa. Kas, eräällä runsaasti pensaita ja kukkia kasvavalla suurella pihalla on iäkkäämpi pariskunta työn touhussa: valkoinen ämpäri on jo liki täynnä tummia marjoja, mutta rehevässä pensaassa näyttää yhä olevan kerättävää. Mies on kumartunut taivuttamaan jälleen yhtä oksaa. Nainen on nostanut katseensa marjoista kuvaajan suuntaan, kenties yllättyneenä.

Matti ja Senja Hevonoja ovat keränneet pensaastaan viinimarjoja karttapalvelun kuvassa pian kymmenen vuotta. 92-vuotias Matti ja 87-vuotias Senja eivät omista tietokoneita, mutta kuvaajan käymisen jälkeen vuoden 2009 elokuussa he kuulivat monilta tutuilta olevansa näytillä netissä. Senjaa naurattaa, kun toimittaja mainitsee, että kuvasta voi erottaa sangossa olevien marjojen värinkin.

­– Näkyykö siinä ihan marjat? No kyllä ne ovat tarkan kuvan ottaneet. Olemme silloin tietysti olleet keräämässä mustia viinimarjoja. Kyllä me silloin kovasti ihmettelimme sitä autoa, Senja ja Matti kertovat.

Marjapensaat ja omenapuut ovat Matti Hevonojalle rakkaimmat asiat puutarhassa. Matin lapsuudessa Viialassa marjoja ei juuri kasvatettu tavallisissa maataloissa. Omenat ja marjat piti käydä ostamassa tai hakemassa muualta.

­– Meillä oli yksi karviaispensas, mutta siitäkään eivät lapset saaneet syödä, koska äiti säästi marjoja talvea varten. Siitä jäi mieleen, että olisipa useampia pensaita, niin niistä saisi syödä tarpeekseen, Matti Hevonoja muistelee.

Nyt kymmenisen marjapensasta ja kolme omenapuuta tuottavat mukavan sadon joka kesä. Niistä riittää puutarhurille syötävää pihatöiden lomassa. Satoa kerätään yhä yhdessä.

­– Minä sitten jossain vaiheessa alan keitellä marjoja, kun pappa vielä keräilee. Tähän asti olen vielä jaksanut säilöä kaikki marjamme. Mehustan ne mehumaijalla, Senja toteaa.

Kysyttäessä, miksi pihalla on juuri vanhan ajan kukkia, Senja Hevonoja toteaa: ”No kun mekin ollaan vanhoja”. Senja ja Matti ovat kulkeneet yhteistä taivalta pian 70 vuotta, ja heillä on kesällä hääpäivä.
Kuokka odottaa kasvimaalla valmiina, jotta Matti saa nopeasti kaivettua Senjan tarpeisiin juurikkaita. Pariskunta nauttii siitä, että omasta pihasta saa syötävää. Erityistä herkkua ovat apposet, eli palkoineen keitetyt herneet, joista syödään hernejono ja pehmeä kuoren sisäosa vetämällä palkoa hampaiden välistä.

Pihalla käy usein vieraita

Hevonojan vanha pariskunta asuu yhä ensimmäisessä kodissaan, jonka he rakensivat Matin kotimaille itse raivaamalleen tontille. Työelämän ja viiden lapsen kasvattamisen ohella pariskunta on vähitellen istuttanut pihamaalleen lukemattoman määrän erilaisia kukkia ja kasviksia. Pihalla kukoistavat pitkät ja runsaat kukkasaarekkeet sekä sisäkkäisiksi kehiksi istutetut pyöreät kukkapenkit. Kukkien sävyistä pistää silmään erityisesti violetti, jota on lähes jokaisessa penkissä.

Googlen katukuvassa pihan nurmikko on vastaleikatun oloinen, lyhyt ja säntillinen. Haastattelupäivänä näky on hiukan toisenlainen: nurmikkoa koristaa epäsäännöllinen valkoapilapeitto. Tämä on Senjan mieleen.

­– Eikö olekin kaunis! Minä aina sanon papalle, että ei leikata apilaa pois, kun se kukkii.

Pihan läheisyydessä liikkuu paljon jäniksiä ja peuroja, joille pihan antimet joskus maistuvat. Ne ovat tuttuja vieraita erityisesti  kasvimaalla, joka on tosin tänä kesänä saanut olla rauhassa. Aiempina vuosina esimerkiksi makeat pienet punajuuren alut ovat maistuneet eläimille.

Alkukesästä Matti siivosi kukkapenkkiä ja löysi lehtien suojasta pikkuruisen jäniksenpoikasen.

­– Olihan se ihan pupun näköinen, hieno karva päällä ja kaikki. Kyllä sen oli sitten jo seuraavana yönä emä käynyt hakemassa toiseen paikkaan.

Senja pitää kukista. Pihalla vanhanaikaisia kukkalajeja, kuten uhkeana kukkivaa ritarikannusta. Ystävät jopa Turusta asti ovat tuoneet Hevonojille kukkia omilta pihoiltaan.
Suurikukintoinen Maariankello on yksi Senja Hevonojan lempikukkasista.

Vanhan ajan aineksia

Pariskunta luonnehtii pihaansa vanhan ajan pihaksi. Sen tyyli on hyvin perinteinen ja runsas. Senja rakastaa kukkia aivan erityisesti, ja hänen suosikkejaan ovat esimerkiksi maariankello ja jasmiini.

­– Meillä olevat kukkalajit ovat vanhahaikaisia, sellaisia joita nyt on kasvatettu jo vuosikymmenten ajan. Ei meillä sellaisia uusia oikein hienoja kukkia olekaan, Senja selittää vaatimattomasti.

Kauneutta tällä pihalla kyllä on, sen Matti ja Senja myöntävät. Monivuotisten perinnekukkien, kuten tiikerinliljan, ritarinkannuksen, akileijan ja kehäkukan, kukinta ilahduttaa pitkin kesää; pariskunta on valinnut pihalle kukkia siten, että niiden kukinta-ajat vuorottelevat.

Senja ja Matti ovat 66 avioliittovuoden aikana toden totta ehtineet nähdä paljon vaivaa yhteisen pihan eteen. Pihan hoitaminen on erityisesti Matin harrastus.

­– Matti on innokas, hän tekee suurimman työn. Minä sitten vähän auttelen, perkaan ja teen muuta sellaista. Mattihan se menee aamulla heti ensimmäisenä nyppimään jotakin kukkapenkkiä, Senja kertoilee.

­– Minä kun tuolle mummolle noita kukkia kasvatan, Matti sanoo lämpimästi.

 

Vanhan ajan pihalla on myös vanhan ajan kaivo. Se rakennettiin pihalle jo talon rakennustöiden aikana, sillä betonitöihin tarvittiin vettä. Myöhemmin Hevonojat saivat johtovettä ensimmäisten joukossa, kun Viialaan rakennettiin vesijohto.
Leveä kasvimaa on sen näköinen, että siellä on paljon meneillään. Paljon palstatilaa on myös tyhjänä tulevia kokeiluja varten. Viime kesänä Matti kylvi härkäpapua, joka tuottaa hernettä muistuttavia palkoja.
Vasta kylvetyt salaatin siemenet ovat jo ponnistaneet maan pinnalle. Senjan mukaan Matti on niin innokas salaatin kylväjä, että salaattia on joskus liikaakin.
Avomaan kurkulla on lämmin ja ravinteikas kasvupaikka kompostin pinnalla.
Matti ja Senja tapaavat istua katselemassa pihaansa talon edustalla sopivan varjoisassa paikassa. Siinä on hyvä huilata pihatöiden jälkeen. Pariskunta nautiskelee myös joka päivä aterian jälkeen otettavista päiväunista.

Ihan pihalla -sarjassa esitellään paikallisia pihoja ja puutarhoja. Ilmianna oma tai naapurisi piha osoitteeseen toimitus@akaanseutu.fi.

Lue myös sarjan aiemmat jutut tältä kesältä:

Ihan pihalla: Villi metsäpiha ja tällätty mäntypiha luovat kokonaisuuden, joka on juuri sellainen kuin on tarkoitettu – ”En keksi mitään, mistä en pihassani pitäisi”

Ihan pihalla: Yli 90-vuotiaat entiset kukkakauppiaat eivät ota stressiä puutarhastaan