Kaupunginpuutarhuri suree hoitamatta jääviä viheralueita – ”Minulla ei ole muuta mahdollisuutta kuin jättää paikkoja rempalleen”

Akaan kaupungin viheralueiden hoitoa joudutaan tänä kesänä karsimaan kovalla kädellä. Kaupunginpuutarhuri Heli Laine on laatinut listan viheralueista, joissa ruohoa ei leikata tai leikataan vain osittain.

– Rahkeet eivät vaan riitä. Ensisijaisesti hoidetaan leikkikentät ja liikennealueet. Kiinteistöjen pihat ehditään leikkaamaan osittain, mutta muut yleiset alueet jäävät leikkaamatta, Laine toteaa.

Suurimpia leikkaamatta jääviä alueita ovat Rauhanummen puisto sekä Nahkialan koulun lähellä oleva puisto Toijalassa. Viialassa hoitamatta jää muun muassa Taimelan talojen ja hautausmaan välissä oleva iso nurmialue ja jokeen rajoittuva nurmialue Lallinmäessä ja Kylmäkoskella paloaseman ja Säästötalon nurmikot.

– Puhelin soi varmasti kovasti ja kaupunkilaiset ihmettelevät, miksi tänne ei tulla, Laine ennustaa.

Nahkialan koulun lähellä oleva iso puistoalue uhkaa jäädä kesällä leikkaamatta. Kaupunginpuutarhuri Heli Laine tietää jo saavansa vihaisia soittoja kaupunkilaisilta alueiden huonosto hoidosta.

Paikat jäävät rempalleen

Laine myöntää olevansa tilanteesta ahdistunut.

– Se syö kyllä ammattiylpeyttä. Olen hoitamassa täällä viheralueita, mutta minulla ei ole muuta mahdollisuutta kuin vähentää ja jättää paikkoja rempalleen, Laine sanoo.

Laineen mukaan viime vuonna leikkuu-urakasta selvittiin puutarha-alan opiskelijan ja kuntouttavassa työtoiminnassa olevien työntekijöiden avulla, jotka leikkasivat useita kohteita päivässä.

– He menivät hiki päässä. Heitä ei olisi saanut päästään töihin yksin, mutta jouduimme rikkomaan myös sääntöjä, että saimme nurmikot leikattua, Laine kertoo.

Puistotoimessa on tällä hetkellä kolme vakituista ja kolme määräaikaista työntekijää, joista yksi on Toijalassa, yksi Viialassa ja yksi toimii työnsuunnittelijana. 17–21 vuotiaita nuoria palkataan kesätöihin kesä- ja heinäkuuksi yhteensä kahdeksan.

– Se on aika rajallista, mitä koululaisilla voi teettää. Heitä ei voi laittaa itsenäisesti leikkaamaan ruohoa, Laine toteaa.

Laine muistelee edeltäjänsä Mikko Metsärinnan aikaa, jolloin työntekijöitä oli kymmenen ja kiinteistöjen pihat eivät vielä kuuluneet puistotoimen vastuulle.

Myös Nahkialan koulun lähellä, kerrostalojen edessä oleva kaupungin nurmialue jää hoitamatta.

Strategia ja todellisuus eivät kohtaa

Teknisen lautakunnan huhtikuussa tekemän linjauksen mukaan strategisesti tärkeät alueet kuten sisääntuloväylät, keskusta-alueet, liikennealueet, leikkipuistot ja liikenneviheralueet säilyvät hoitoluokassa A2, jossa hoitotoimenpiteisiin kuuluvat nurmikon leikkuun lisäksi muun muassa kevätkunnostus, hiekoitushiekan ja muiden nurmikolle kuulumattomien ainesten poisto, reunojen siistiminen ja syyskunnostus. Muilta osin viheralueiden hoitotasoa heikennetään merkittävästi, mikä tarkoittaa muun muassa nurmialueiden muuttamista maisemapelloiksi, joita leikataan mahdollisuuksien mukaan murskaimella kerran vuodessa.

Akaan tekninen johtaja Jaana Koota toteaa todellisuuden olevan ristiriidassa valtuuston toukokuussa 2018 hyväksymän strategian kanssa. Strategian yksi pääkohdista on, että Akaa on kaunis.

– Meillä on hyvä strategia, mutta miten me voimme toteuttaa sitä, jos meillä ei ole siihen resursseja. Varmastikin siinä vaiheessa, kun strategiaa on laadittu, ovat reunaehdot ja raja-arvot olleet tiedossa, viime syksynä Akaan teknisenä johtajana aloittanut Koota sanoo.

Rauhanummen puisto Toijalassa on isoimpia leikkaamatta jääviä nurmialueita. Läheinen leikkikenttäalue sen sijaan hoidetaan.

Tarve kymmenelle kausityöntekijälle

Kootan mukaan palkkaamalla kymmenen kausityöntekijää puoleksi vuodeksi pystyttäisiin viheralueet hoitamaan hyvin. Koota kertoo esittäneensä kausityöntekijöiden lisäämistä jo tämän vuoden talousarvioon, mutta lisäys ei sisältynyt kaupunginjohtajan esitykseen. Kootan mukaan se putosi pois talouden tasapainottamistoimenpiteenä.

– Puhutaan karkeasti sadantuhannen euron kustannuksesta. Meillä on paljon hienoja alueita, joita hoitamalla saataisiin kaupungista viihtyisä ja kaunis, mutta nyt meillä ei ole siihen mahdollisuutta, Koota toteaa.

Kootan mukaan vajausta ei ratkaista työllistetyillä tai koululaisilla, jotka tarvitsevat ohjausta ja panostusta työnjohdolta.

– Siihenkään ei ole resursseja.

Teknisen johtajan mukaan hoitamattomat nurmikot tuovat epäsiisteyden lisäksi mukanaan myös haittatekijöitä.

– Siellä voi olla myös roskia ja lasinsiruja, jotka peittyvät ruohoon. Siistit nurmialueet ovat myös turvallisuuskysymys.

Kaupunginpuutarhuri Heli Laineen mukaan heinikon palauttaminen myöhemmin takaisin nurmikoiksi voi olla työlästä, jos lisäresurssien saamiseen menee vuosia.

Rahat eivät riitä kukkaistutuksiin

Teknisen johtajan mukaan määrärahat on etsittävä teknisen toimialueen sisältä, jotta lautakunnan tekemä linjaus strategisesti tärkeiden alueiden hoidosta voidaan toteuttaa. Kukkaistutuksiin eivät rahat näillä näkymin riitä. Koota arvioi kukkaistutusten kustannuksiksi 10 000 euroa.

Koota kertoo teknisen lautakunnan keskustelleen myös kukkaistutusten toteuttamisesta haastekampanjalla. Sitä on ryhtynyt organisoimaan Saija Roininen, joka teknisessä lautakunnassa toimii varapuheenjohtajana.

Facebookissa kaupunkilaiset ovat kyselleet myös mahdollisuutta siistiä alueita talkoilla. Teknisen johtajan mukaan talkoot ovat tervetulleita.

Kaupunginpuutarhuri Heli Laine on laatinut listan viheralueista, joissa nurmikot jätetään leikkaamatta.

JÄTETÄÄN LEIKKAAMATTA

TOIJALA

Puistoalueet
Kirkkopolku: Kirkkopolun varressa oleva puistotontti, nurmikkoa ja puita. 1332 m²
Kurisjärventien sillanpielet: Heti rautatien alta tulessa nurmikaista puiden alla, jotka jatkuvat kummaltakin puolelta Haukilaan ja Mattilaan. 615 m²
Lammenranta 3: Hämeentieltä Rapusaarentielle nurmi- ja puualuetta.
Lähteenpuisto: Puistoalue, jossa nurmea ja puita. 638 m²
Nahkialan puisto: Nahkialan koulun lähellä iso nurmialue jossa puita ja pensaita sekä sorakenttä. 7856 m²
Rauhanummi: Iso puistoalue, jossa leikkikenttä, nurmea ja puita. 10230 m²
Äykönpuisto: Nahkialan koulun lähellä kerrostalojen edessä oleva nurmialue, jossa puita. 1272 m²
Järveläntie: Myllyrinteen ulkopuolinen alue, jossa nurmikkoa ja puita. 500 m²

Kiinteistöt
Kalliomäki: Taukopaikka terveyskeskuksen lähellä. 200 m²
Kangassaari: Saunapaikka. 80 m²

Liikennevihreät
Hautausmaan edusta: Sontulantien reunassa, nurmea ja isoja puita. 367 m²
Kilsanmäki: Hämeentien ja Kilsantien risteyksessä nurmialue. 1369 m²
Haukila ja Mattila: Radan ja rivitalojen väliin jäävä nurmialue, jossa puita. 10 014 m²

VIIALA

Puistoalueet
Koivulanpuisto: Koivulakodin edustalla oleva nurmikko. 1692 m²
Kanavatie: Lallinmäessä oleva jokeen rajoittuva nurmialue Kanavatien alusta venerantaan asti, jossa istutettuja puita. 3441 m²
Työmiehenkadulla asuinalueen väliin jäävä nurmialue, joka rajoittuu risteysalueella olevaan pieneen pelikenttään. 3113 m²
Taimela: Taimelan talojen ja hautausmaan välissä oleva iso nurmialue. 7617 m²
Läntinentie: Sirkkalan leikkikentän kulmassa oleva viheralue. 1160 m²

Kiinteistöt
Lallintalo: Pihassa nurmea ja puita. 1992 m²

Liikennealueet
Hukarin välikaistat: leikattava nurmikko ajotien ja pyörätien välissä välillä Isosuontie-Niemitien pää 3342 m²

KYLMÄKOSKI

Paloasema/nuorisotalo: Kiinteistön pihanurmikko. 337 m²
Säästötalo: kiinteistön pihanurmikkoa. 337 m²

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
AS DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.