Tukinuitto Haihunkoskella ja Jumusella oli Oskari Viitasen jokakeväinen kuvauskohde

Tukinuittajia ponttuulauttoineen Jumusella. Kuva: Oskari Viitanen.

Tukkilaiset Jumusen rannnalla, Lallinmäen eli Nokelan kanavassa olivat keväisin yksi viialalaisen Oskari Viitasen kuvauskohteista.

Vuonna 1873 perustetusta Akaan höyrysahasta (Ackas Ångsågs Ab) alkoi Viialan Vaneritehtaan historia. Viialan katsottiin olevan tarkoitukseen mainiolla paikalla vesiyhteyksiensä vuoksi, vaikka maakuljetuksille tarvittava Turku-rata rakennettiinkin Toijalasta lähteväksi. Tukkilaisille riitti töitä.

Viialan Alkkulassa asunut Oskari Viitanen (22.9.1888–16.1.1965) oli monen toimen mies. Puutarhanhoidon, mehiläistarhauksen ja lehtiasiamiehen töiden lisäksi hän harrasti valokuvausta.

Viitanen aloitti valokuvausharrastuksensa jo nuorena asuessaan vielä Kirkkokadulla. Alkkulaan hän rakensi myös ”studiot”, joissa hän otti kuvia ihmisistä. Sen lisäksi hän kiersi erilaisissa tilaisuuksissa ja ihmisten kotona kuvaamassa.

Oskari Viitasen perikunnalle jäi yli 500 lasinegatiivia, jotka Oskarin pojanpojan poika Lassi Viitanen puhdisti ja digitoi. Osa näistä kuvista esitellään kuluvan vuoden aikana Akaan Seudussa.

Tukkilaisia Viialan Haihunkoskella. Kuva: Oskari Viitanen.
Tukinuittoa Viialan Haihunkoskella. Kuva: Oskari Viitanen.
Poika katselee talviselle Viialan Haihunkoskelle. Kuva: Oskari Viitanen.