Huolellinen suunnittelu varmistaa remontin sujumisen

Tapetteja löytyy nykyään moneen lähtöön, mutta suomalaiset suosivat silti enimmäkseen vaaleita sävyjä.

Asunnon sisäremontti voi olla hermoja raastavaa, ja aina kannattaa varautua yllätyksiin. Janne Koivuniemi Toijalan Rakennustarvikkeesta painottaa etukäteissuunnittelun merkitystä. Jos asuu taloyhtiössä, pitää selvittää isännöitsijältä, mitä lupia muutoksiin tarvitaan.

Taloyhtiössä voi olla määräyksiä, joiden mukaan remontin toteuttamiseksi pitää käyttää jotain tiettyä yritystä. Vaikka asuisi omassa torpassa, niin esimerkiksi kylpyhuoneremontissa on usein järkevää käyttää ammattilaista, jotta kosteudeneristykset tehdään oikein eikä tule myöhemmin harmia.

Ihmisillä on usein tapana olettaa, että asiat menevät parhaimman skenaarion mukaan. Joskus näin onkin, mutta aika usein suunniteltu budjetti ylittyy tai remonttiaikataulu venyy.

– Monesti asiakkaalle tulee yllätyksenä, että jotain tavaraa ei saa heti. Jos tilataan jotain tuotetta ulkomailta, niin toimitusaika voi olla kaksi viikkoa. Se on pitkä aika, jos olet aikatauluttanut remontin, Koivuniemi sanoo.

Kaakeleissa löytyy monia eri värejä.

Hän kehottaa selvittämään tuotteiden saatavuutta ja hintaa hyvissä ajoin.

Säästäminen ei ole aina säästöä

Keittiöremontissa pitää miettiä muun muassa ilmastointia sekä veden ja sähköpisteiden sijaintia. Niiden siirtäminen on aina isompi työ kuin jos ne jättää sijoilleen. Toisaalta niiden jättäminen sijoilleen rajoittaa remontin mahdollisuuksia.

Janne Koivuniemi kehottaa miettimään, mitä kannattaa tehdä itse ja mitä teettää ammattilaisella. Säästäminen väärissä asioissa voi lopulta koitua kalliiksi.

– Mitä tahansa remonttia tekee, niin kannattaa laskea tai lasketuttaa hinta yrityksessä yläkanttiin.

Tapettierissä on joskus sävyeroja. Jos tapetti loppuu kesken, ei uudessa erässä ole välttämättä täysin samaa sävyä tai sitä väriä ei aina ole edes saatavissa.

Lapset ovat aikuisia ennakkoluulottomampia ja pitävät värikkäistä tapeteista.

Kannattaa mieluummin ostaa tapettia liian paljon kuin liian vähän.

Ei tapettia tapetin päälle

Moni vanhaa asuntoa remontoinut on törmännyt siihen, että edelliset omistajat ovat laittaneet tapettia tapetin päälle. Suositus on, että vanha tapetti poistetaan aina alta pois.

– Jos alla on vanha paperitapetti, ja siihen päälle laitetaan kovemmalla liimalla uusi tapetti, niin vanha tapetti voi alkaa irrota.

Paperitapeteille käytetään perinteistä liisteriä, mutta nykyisin moni tapetti on sellaista, että liima laitetaan seinään ja siihen tapetti päälle.

Jos betoniseinässä on koloja, ne kannattaa kitata ennen tapetointia. Jos seinän maalaa, on hyvä käyttää pohjamaalia ennen pintamaalia. Pohjamaali on halvempaa kuin pintamaali, joten se on taloudellisestikin järkevää.

Parketti elää

Toimittajan asuntoon tehdyssä laminaatissa ei ole jätetty elämisvaraa, minkä takia laminaatti irvistää ja kupruilee lämpimällä ja kostealla ilmalla.

Laminaatin tai parketin asentamisessa on syytä muistaa, että sille jätetään elämisvaraa. Sen ja seinän väliin pitää jättää noin puolen sentin rako. Lämpimässä ja kosteassa ilmassa parketti tai laminaatti laajenee. Ilman elämisvaraa se nousee kuprulle.

Jos pinta-ala on kovin laaja, on syytä laittaa välille katko esimerkiksi kynnyksen kohdalle.

Kerrostalossa voi laittaa laminaatin hyväkuntoisen muovimaton päälle, mutta omakotitalossa pitää miettiä materiaalien hengittävyyttä.

– Jos alla on hengittämätön muovimatto, ja siihen päälle laitetaan hengittämätön laminaatti, niin kosteus jää sinne, jos sitä sinne päätyy jostain syystä, Janne Koivuniemi toteaa.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.