Raskaita aikoja 1917-1918: Hämeen rintama murtuu

Valkoiset valtasivat Lempäälän aseman 24.3.1918. Samana päivänä saapui Tampereelta lentokoneella Viialaan Eino Rahja järjestääkseen hyökkäyksen Tampereelle. Pian hänet valtasi pessimismi. Hän ja Tuomas Hyrskymurto (ammuttu Pietarissa 31.8.1920) sähköttivät 2.4. yleisesikunnalle: Päiväkäsky: Jos teillä on toverien henki, olemassaolo ja tulevaisuus jostain merkityksestä, niin lähettäkää pataljoona miehiä. Lähetys on oltava täällä ennen päivänkoittoa. Myöhästymisestä olette vastuussa. Rohkaisuksi Rahja kirjoitti 6.4. Verner Lehtiselle Tampereelle: Koettakaa pysytellä vielä vähän aikaa sillä apu on lähellä. Tullaan sinne päin, taistellaan joka päivä ja kohta luulen, että lahtarit on murrettu. Tämä oli Tampereen antautumispäivä. Muutamaa päivää myöhemmin Rahja lähti Viialasta.

Joukot ja materiaalinen apu eivät auttaneet, koska rintamajohto puuttui. Toisaalta valkoisetkaan eivät edenneet, koska heidän pääjoukkonsa siirrettiin 15.4. alkaen Karjalan rintamalle. Uusi Suometar julkaisi punaisten siepattuihin puhelinsanomiin perustuvan kuvaukset rintaman viimeisistä päivistä. Seuraavassa on Toijalaa koskevia otteita:

20.4. ip Valkoisten etujoukot Somerolla.

Eilen saapui Hattulaan kymmenen kuormahevosta ja kolme ratsua. Heillä oli Toijalasta annetun valtakirjan nojalla oikeus takavarikoida kaikki kulta- ja hopeaesineet.

Rahja kuuluu saapuneen Hämeenlinnaan. Hänen kerrotaan ilmoittaneen, että jokaista murhattua valkoista kohden ammutaan 100 punakaartilaista.

21.4. ap Eilen puoli 9 tienoissa sivuutti Hämeenlinnan Toijalasta lähetetty apujuna. Useita satoja miehiä ja tykkejä. Klo 3 tänään ilmoitti Riihimäen rintamaesikunta Toijalan rintamaesikunnalle, että se ei tule lähettämään Toijalaan takaisin Riihimäelle korjattavaksi lähetettyä panssarijunaa, koska sitä Riihimäellä välttämättömästi tarvitaan. Samalla vaati Riihimäen esikunta Toijalasta hetikohta lähetettäväksi Riihimäkeen parhaat joukot ja ennen kaikkea tykistöä.

Toijalasta punaiset pakottaneet naislääkärin vastoin tahtoaan matkustamaan Riihimäkeen.

21.4. ip Tampereen punaisten piiriesikunta Hämeenlinnassa, Rauman Toijalassa.

22.4. Toijalan rintamalla punaisilla puhelinyhteys Viialaan saakka.

23.4. ap Kerrotaan, että eilen kävi lentokone Toijalassa ja pudotti pommin, joka osui ”hyvin paikalle”.

23.4. ip Toijalasta kiellettiin tänään klo 5 lähettämästä mitään tavaraa Hämeenlinnasta eteenpäin, koska se tällöin saattaa joutua ”vääriin käsiin”.

24.4. ap Toijalassa vielä punaisten esikunta paikoillaan, mutta jotakin erityistä näyttää sillä suunnalla olevan tekeillä. Joukkoja tuodaan siltä suunnalta yhtenään.

25.4. ip Toijalan suunnalta ovat punaisten joukot Kuurilan paikkeilla. Osa Toijalan joukoista saapui yön ja aamun kuluessa. Hämeenlinnaan on saapunut myös useita Toijalan esikunnan jäseniä, mm. Tiiro (K.V. ammuttu 5.5.1918). US 30.4.1918

Sarjaa kirjoittaa historioitsija Martti Favorin.

martti.favorin@pp.inet.fi